A magyar-horvát meccs kapott góljának elemzése

Most először próbálkozok meg szakkcikk írásával. Lehet, nem lesz tökéletes és szakmailag helyes teljesen, de mindent valahol el kell kezdeni, úgyhogy most nézzük, szakmai szemmel hogy nézett ki a válogatott védekezése, azaz miért kaptuk be a gólt.

Itt az első képen látható, hogy Guzmics (pirossal bekarikázva), akinek eredetileg saját elmondása szerint Mandzukicot kellett volna fogni, kiront a nem teljes négyesláncból (ugyanis Korhut a bal szélen beragadt), de nem tud labdát szerezni, mert Mandzukic (akinél a képen a labda van), visszapasszolja a második hullámban jövőnek a labdát (fekete nyíllal jelölve).

A lánc Guzmics kirontásával, és Korhut beragadásával szétszakad (piros vonal jelöli, ahol mind a négy védőnek lenni kellett volna, a horvát játékos, aki Mandzukictól kapta a labdát, és most épp nála van a játékszer, továbbítja azt a teljesen üres területen érkező Perisicnek (fekete nyíl jelöli ezt az átadást).

A négyeslánc még mindig nem tökéletes, de Guzmics és Korhut már zárkózik (piros vonal jelöli, ahol kellett volna lenni a 4 védőnek egyvonalban), igaz, itt már Korhutnak tanácsosabb lett volna felvenni Guzmics fel nem vett emberét, Mandzukicot, mivel hogy ő volt hozzá most a legközelebb (felső piros kör). Perisic teljesen üresen kapta a labdát (alsó piros kör), és be is tud törni a 16-oson belülre. Ez azért következhetett be, mert Fiola nem rontott ki rá oldalra (pressure), így a horvát teljesen szabadon cipelhette, Fiola inkább hátrált. Ha viszont Fiola feladata a lapos, rövid centerezés megakadályozása lett volna (cover), akkor Dzsudzsák hibázott azzal, hogy nem ért vissza, és nem támadta meg Perisicet.

Így Perisic simán középre adhatta a labdát, ahol Mandzukic üresen érkezett (piros körrel jelölve), hiszen Korhut lemaradt róla. Lang hiába próbál már becsúszni, és Dibusz is hiába vetődött, már nem menthették meg a csapatot a kapott góltól. Összességében tehát elmondható, hogy a válogatott területvédekezési hibát követett el (erre utal Guzmics meccs utáni “a kapott gólnál kicsit eltolódtunk” nyilatkozata).

Remélem sikerült egy kicsit szakmaibb oldalról megközelítenem a meccset, elképzelhető, hogy a jövőben próbálkozok még hasonló jellegű cikkek írásával.

Címkék: Szakmai szemmel
Szakmai szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?