Kezdő tizenegy(ek) Ausztria ellen

Elérkezett tehát az idő, amikor már közvetlenül legelső EB-meccsünkkel, a Bordeaux-ban esedékes Ausztria ellenivel foglalkozzak. Várakozásaimat már leírtam korábban, most pedig a kezdő tizenegy kérdésevel foglalkozom. Fontos lesz, hogy melyik 11 játékos fut ki a gyepre Franciaországban, hiszen ez a meccs alapvetően meghatározhatja az európa-bajnoki szereplésünket. Most először megtippelem, hogy Bernd Storck várhatóan melyik 11 játékost küldi majd csatába az osztrákok ellen kezdőként, majd utána felvázolom, hogy én melyik 11 játékosnak szavaznék bizalmat, és részletesen, posztonként lebontva indoklom is. Mindkét felállás 4-2-3-1-es játékrendszerben értendő.

Lássuk, várhatóan hogy néz ki majd a kezdőnk a “sógorok” ellen:

Király - Fiola, Guzmics, Lang, Kádár - Gera, Nagy - Dzsudzsák, Kleinheisler, Németh - Szalai

Gondolom nagyjából mindenki erre számított, úgyhogy nem is részletezném nagyon, röviden annyit fűznék hozzá, hogy a védelem meccsek óta összeállni látszik, ezen nem fog változtatni a kapitány, a csatárposzton is elég egyértelmű Storck választása, valamint vélhetően az eddig jól működő tükörszélsős játékkal fogunk majd próbálkozni.

Most pedig nézzük, én melyik 11 játékost állítanám a kezdőbe:

Kapus: Gulácsi Péter

Legjobb formába lévő hálóőrünk jelenleg, és a legmagasabban is jegyzett a kapusaink közül. Dibusz nem volt jó formában egész tavasszal, Király pedig rutinos, de nem biztos, hogy az egész évben Szombathelyen tartott edzések színvonala elegendő egy EB szintjéhez, arról nem is beszélve, hogy a reflexei igencsak megkoptak a szürke mackóalsós kapusnak. Egy meccset mindenképp megérdemel az EB-n, de egy ilyen fontos mérkőzesen a lehető legjobb összeállításban kell pályára küldeni a csapatot.

Jobbhátvéd: Fiola Attila

Csak ő és Bese Barnabás jöhet szóba. Bese rutintalan, (úgy is mondhatnám, hogy kivitték az EB-re, de be se fog kerülni a csapatba), meg egyébként is Fiola nagyon megbízható, akinek a helye az egyik legbiztosabb a csapatban.

Középhátvédek: Lang Ádám, Guzmics Richárd

A két legjobb formában lévő középhátvédünk, ez nem is kérdés. Szóba jöhetne még itt Juhász, de ő hiába próbálja rutinnal kompenzálni a korát, ezen a szinten nagyon lassú és körülményes, Kádár, akire viszont balhátvédként van szükségünk, Fiola, aki már megkapta a jobbhátvéd szerepét, valamint Pintér Ádám, aki védőtartaléknak jó, de talán hasznosabb a középpályán.

Balhátvéd: Kádár Tamás

Szintén nincs túl nagy választék, még Korhut jöhetne itt szóba, de őneki még a kerettagságát is megkérdőjelezem, vélhetően csak azért került be, mert nincs más, Kádár viszont a támadásokat is egyre jobban segíti, és beadásai is kiválóak. Biztos pont a védelemben.

Védekező középpályások: Pintér Ádám, Nagy Ádám

Nagynak szinte bérelt helye van, a legnagyobb tehetségünk, akinek itt a remek alkalom, hogy kilépjen a tehetséges státuszból, és befusson. Persze nemcsak ezért szerepeltetném, hanem rendkívüli (játék)intelligenciája, pontos passzai, kreatív cselei és megoldásai, valamint futómennyisége alapján abszolút megérdemli, hogy a kezdőben kapjon lehetőséget. A párjaként szóba jöhetne még Gera, de én úgy érzem, és a német meccs csak ráerősített erre, hogy nem 100% -os, és ha már ezen az első meccsen kifárasztanánk, akkor ebben a korban szinte hasznavehetetlen lenne a másik két meccsen, szóval inkább tartalékolnám egyelőre. Kádár és Fiola is tud itt játszani, de nekik már van posztjuk. Elek Ákos szintén ott van még, de ő sem épült még fel teljesen, szintén nem kockáztatnám meg a játékát rögtön az első meccsen, inkább csak később. Végül pedig maradt Pintér Ádám, aki egyre jobb formában van, és egyre jobban győz meg engem és a szövetségi kapitányt is. A németországi meccs csak megerősített ebben, ráadásul igazi jolly joker, aki alkalomadtán a védekezésbe is be tud kapcsolódni, de a támadásokat is tudja segíteni.

Jobbszélső: Dzsudzsák Balázs

Helye gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen, úgy néz ki, erőnlétileg rendben van. Annyi a kérdés vele kapcsolatban, hogy jobb vagy bal oldalon játsszon, és mivel az inverted wings-es (tükörszélsős) megoldás eddig bevált, én is így játszatnám a szélsőinket, így Dzsudzsákot is inkább a jobbszélen alkalmaznám, annak ellenére, hogy ezen a poszton még Bese, Kleinheisler, Stieber, Lovrencsics és Németh is szóba jöhetne.

Támadó középpályás: Kleinheisler László

Úgy néz ki, fekszik neki ez a poszt, ráadásul nekem különösen tetszik harcossága, lövőkedve, és a cselezéstől se riad vissza. Az itt szóba jöhetők közül mindenkinél jobb megoldás jelenleg: Gera inkább védekezőbb felfogású lett, és amúgy sem tudná már olyan hatékonyan segíteni a támadásokat, mint fénykorában, illetve Stieber inkább szélső, és amúgy se futott jó idényt.

Balszélső: Németh Krisztián

A másik oldalon is tehát egy tükörszélsőt alkalmazok, habár Németh inkább csatár eredetileg, de itt is tud játszani, sőt inkább itt számol vele a kapitány is. Lehetőség sok van ezen a poszton is: Kleinheisler már más posztot kapott, Stieberről már előbb leírtam, hogy meccshiánnyal küzd, nincs a legjobb passzban, Lovrencsics pedig egész jól teljesített Németország ellen, de ő se játszott tavasszal túl sokat, és én Némethben még mindig többet látok, hiába a közelmúltbeli sérülése. Dzsudzsákot pedig már beraktam a jobbszélre.

Középcsatár: Priskin Tamás

Szintén nagy a választék az itt játszók közül. Németh már balszélsőként kapott szerepet, Nikolics pedig nem alkalmas azon típusú játék megvalósítására, amit Storck elvár egy csatártól, főleg nem kezdőként, inkább csereként, és a válogatottban amúgy is más a szerepköre. Így maradt még Szalai, aki finoman szólva nem győzött meg arról, hogy érdemes a kezdőbe kerülésre, bármennyire is megvalósítja Storck elképzeléseit, ezt Priskin is ugyanúgy tudja, ráadásul gólveszélyesebb is. Böde pedig szintén nem alkalmas arra, hogy ezen a szinten 90 percet végigjátsszon, habár küzd tisztességgel, így csereemberként jó lehet, kezdőként kevésbé. Maradt tehát Priskin, aki minden szempontból megfelel az elvárásoknak: taktikailag beleillik a kapitány elképzeléseibe, jó formában van, sérülése már a múlté, és gólerős is.

Én viszont remélem, akármi is lesz a kezdő, szép eredményt érünk el Ausztria ellen. Több írással viszont vélhetően nem jelentkezem a meccsig, annál is inkább a meccs után. Úgyhogy mindent bele, “mindenki szurkoljon”, mert 30 évet vártunk erre a pillanatra! Hajrá!!!!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/27828/pics/lead_800x600.jpg
Euro2016,Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?