Az osztrákok elleni első gólunk elemzése

Korábbi cikkemben már megfogalmaztam a gondolaimat szurkolóként, most pedig nézzünk szakmai szemmel a történések hátterébe, konkrétan Szalai Ádám góljának elemzésével foglalkozok most.

Az egész akció egy Király-Lang-Király-Guzmics labdajáratással indult. Ez az elem egyértelműen a taktika része volt, ez a pár passz hátul, valamint az is, hogy Lang és Guzmics a szélek felé mozog, így a két szélső hátvéd feljebb léphetett a labdakihozataloknál, néha pedig Nagy Ádám lépett vissza mélységbe, a középhátvédek helyére, és kérte a labdát. Most nézzük meg konkrétan a gól előtt labdajáratásnál a középső védők helyezkedését:

Itt már Guzmics fogja kapni a labdát, aki ezután felíveli Szalainak, aki pedig ezt le is tudja venni Kleinheislernek. Az ívelgetés is tudatos volt, a játék folyamán többször megfigyelhető volt, és külön kiemelendő, hogy most Szalainak sikerült levenni, vagy legalábbis Kleinheislerhez stukkolnia a labdát. Ezen ívelt labdák levétele a feladata Szalainak, de ez a barátságos meccseken nem jött össze, most viszont igen, tehát Storcknak érdemes volt ezt erőltetnie. Egyébként elmondhatjuk, hogy bejött több, eddig sokat erőltett Storck által megkövetelt játékelem, ez is egy ilyen volt, de mindjárt láthatunk még egyre példát.

Itt Kleinheisler már megkapta a labdát Szalaitól, aki bemozog az üres területre, és labdát kap Kleinheislertől (piros nyíl), aki azonnal fut be üresbe, hogy kaphassa a visszapasszt Szalaitól (sárga nyíl).

Ez pedig már a Szalai-féle passz vissza Kleinheislernek (piros nyíl). Az előbbi két képen látható jelenetsor a rombuszjáték (felpassz-visszapassz), amit szintén régóta erőltet Storck, de eddig sikertelenül, most bejött ez a húzása is. Ebben egyébként fontos szerepe van Szalainak, akinek a felpasszolt labdákat kell a második hullámban jövőnek lekészítenie. Ezután Kleinheisler ad egy kulcspasszt a beinduló Szalainak, aki ugyan hosszan vette át a labdát, de sikerült bekotorni a játékszert a kapuba.

Ezzel párhuzamosan nézzük meg ezt a gólt osztrák szemszögből!

Komoly területvédekezési hiba előzte meg a gólt:

Pirossal van bekarikázva, ahol egyszerre két osztrák is területet akar szűkíteni, így mindketten kirontanak Kleinheislerre. Ezáltal viszont nem marad ember, aki biztosítsa a védők mögött lévő területet a támadópasszal szemben. Ezt Kleinheisler ki is használja, mivel Szalai teljesen üresen mozoghatott a mögöttük lévő területben. Ezután jön a visszapassz, majd újra egy felpassz Kleinheislertől, aki remek ütemérzékkel indította be Szalait, valamint Szalai és kiválóan helyezkedett, mivel lesről szó sincs, ezt láthatjuk a következő ábrán (kékkel jelölve a lesvonal):

Azért azt hozzá kell tenni, hogy egy védő igencsak beragadt, ez kellett ahhoz, hogy ne legyen les.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy dicsérni kell a kapitányt, amiért kitartott korábbi elképzelései mellett (Szalai játszatása, a neki való ívelgetés, rombuszjáték), de az osztrák védelem se állt a helyzet magaslatán.

Remélem, sikerült kicsit jobban, más szemszögből megvilágítanom a történteket! Bízom benne, hogy egy ugyanilyen sikeres meccset fogunk Izlanddal játszani, hajrá Magyarok!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/27968/pics/lead_800x600.jpg
Euro2016,Szakmai szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?