A portugálok elleni 2. kapott gólunk elemzése, avagy a lelkesedés halála

Korábban értékeltem a meccset egy szurkoló szemével, most lássunk egy szituációt szakmaibb megközelítéssel, méghozzá a Ronaldo első gólját, azaz a mi második kapott gólunkat! Hol hibáztunk, illetve miben hibáztunk?

Ez gyakorlatilag a második rúgott gólunk után történt. Lovrencsics elpuskázott egy helyzetet, majd Dzsudzsák, aki a gólt rúgta, egyből vissza akarja szerezni, a labdát letámadással, partizánakció jelleggel, gyakorlatilag minden tudatosság és szervezettség nélkül, lelkesedésből, miközben a portugálok békésen passzolgattak hátul. Egész meccsen feladtuk a letámadást, most Dzsudzsák érthetetlenül nekiront a passzolgató portugál védelemnek, akik persze kipasszolják őt, ezt láthatjuk az első képen, Dzsudzsák pirossal bekarikázva:image

Így viszont Dzsudzsák helye a területvédekezésben üresen marad (sárgával bekarikázva), szerencsére Lovrencsics ezt észreveszi, és elkezd bemozogni Dzsudzsák helyére (piros nyíl).

Eközben már láthatjuk, hogy Korhut (pirossal jelölve) túlságosan buzgón előrejön Dzsudzsák helyére, holott Lovrencsics már odaért a középpálya bal oldalára, viszont így Korhut helyén, a védelem bal oldalán nem maradt senki, és Korhut hiába támadja meg a portugált, simán átjátsszák.

Korhut futhat vissza (piros nyíl), de nyilvánvalóan hátrányban van a portugál támadókkal szemben, így Pintér kénytelen átvenni a szerepét, és ki is lép Máriora (piros karika). De ez magával vonja azt, hogy így meg Pintér területén nincs senki, így Nani (sárgával bekarikázva) szabadon kaphatja a labdát Joao Máriotól.

Pintért átjátsszák egy kényszerítővel, miközben Guzmics próbál kilépni Nanira (piros kör), de a kényszerítővel őt is kipasszolják. Közben Korhut ismét elkövet egy nagy hibát, de Juhász se volt épp a helyzet magaslatán: Korhut a Guzmics mögötti területet védi a támadó passzal szemben, ahelyett, hogy felvenné a labdát visszakapó Máriót, aki így szabadon viheti be az üres területbe (sárgával jelölve) a labdát. A Guzmics mögötti terület biztosítása Juhász feladata lett volna, neki pedig közelebb kellett volna helyezkednie Guzmicshoz (piros szaggatott nyíl), az más kérdés, hogy ebbe a területbe nem is érkezett portugál, azaz Juhász csak elméletben hibázott, nem ebből lett a baj, sokkal inkább Korhut, akinek rá kellett volna rontania Márióra.

Ezen az ábrán piros szaggatott nyíllal jelölve láthatjuk, milyen irányban kellett volna mozognia Korhutnak, hogy megakadályozza a beadást (más kérdés, hogy a portugál vélhetően megverte volna egy az egyben a védőt), de mivel a kimozgás nem történt meg, Márió még tolhatott egyet a labdán, és kényelmesen be is adhatta a középen érkező Cristiano Ronaldonak.

Lang már alapból lépéshátrányban volt Ronaldoval szemben, valamint Ronaldo egy klasszis mozdulattal, a levegőbe felugorva, a háta mögött jutatta a labdát a hálóba, Király tehetetlen volt, Lang úgyszintén, de a beadás megakadályozásával az egész elkerülhető lett volna. A képen már a gól pillanatát látjuk.

És hogy jön ide a lelkesedés? Úgy, hogy Dzsudzsák és Korhut értelmezhetetlen kitámadásai egyértelműen a rúgott gól utáni lelkesedésből fakad, és ilyen helyzetben a játékosok hajlamosak túlbuzgóságból megbontani a máskor egyébként igen szervezett, fegyelmezett védekezésünket. Ez a gól is emiatt esett, sajnos Korhut és Dzsudzsák is túlságosan labdát akart szerezni a bennük lévő “hurráhangulat” miatt, holott az egész meccsen nem alkalmaztunk letámadást. Emellett Korhut több területvédekezési hibát is elkövetett, de gyakorlatilag minden történés láncreakció szerűen történt, tehát az egyik hiba kikényszerítette a következőt.

Lesz mit elemezni a válogatott stábjának, mert ezen a meccsen az eddigi betonbiztos védelmünk gyermeteg hibákat követett el, mindhárom gólnál, de talán az általam bemutatott jelenetsor szimbolizálja legjobban ezt. Mindenesetre bízom benne, hogy a következő meccsig sikerül kijavítani ezeket a hibákat!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/28160/pics/lead_800x600.jpg
Euro2016,Szakmai szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?