Mit nyer(h)et(t)ünk az EB-szerepléssel?

Folytatom a mieink európa-bajnoki szereplésének elemzését. Mostani cikkemben egy 10 hónappal ezelőtti írásomhoz kanyarodnék vissza. Akkor a románok elleni hazai meccs előtt azt boncolgattam, hogy mit nyerhetünk azzal, hogy legyőzzük az ősi riválist: azon kívül, hogy 3 pontot, azt is leírtam, hogy ez az EB-szereplésünket eredményezheti. (Utólag kiderült, hogy az a 3 pont tényleg az utunkat jelentette volna Franciaországba, pótselejtező nélkül, más kérdés, hogy csak ikszeltünk keleti szomszédainkkal). Ezután pedig azt latolgattam, hogy milyen hatásai lehetnek egy esetleges EB-szereplésnek.

Most bemásolom ide az erre vonatkozó részt, azzal a kiegészítéssel, hogy olvassuk úgy a sorokat, hogy az alapkérdés nem a “Mit nyerhetünk egy esetleges EB-szerepléssel, hanem a “Mit nyertünk az EB-szerepléssel?”. Azután pedig elemzem, hogy az akkori állítások közül melyek állnak még most is, és melyek azok, amelyek azóta már megcáfolódtak, vagy 10 hónappal később nincs realitásuk. Tehát íme az akkori poszt egy részlelte:

Az EB-re való kijutással… (nézzünk 3 lehetséges utat)

I.

a)

1.) Több játékost adhatunk el külföldre. Az EB-n a játékosok jobban szem előtt vannak, egy-egy jó teljesítmény hamar felkeltheti a játékosmegfigyelők érdeklődését.

2.) Ha több játékost adunk el külföldre, akkor több lesz a légiós, ezáltal jobb légiósaink lesznek jobb csapatokban.

3.) Ha jobb légiósaink vannak jobb külföldi csapatokban, akkor a válogatott keret minősége növekszik, hiszen több külföldön edződő játékosunk lesz.

4.) A keret minőségének növekedésével jobb lesz a válogatott, így többször juthatunk ki világversenyre.

b)

1.) Több játékost adhatunk el külföldre. Az EB-n a játékosok jobban szem előtt vannak, egy-egy jó teljesítmény hamar felkeltheti a játékosmegfigyelők érdeklődését.

2.) A külföldre eladott játékosokból az NB1-es klubok több pénzhez jutnak.

3.) Ha több pénz van az NB1-es csapatoknál, akkor minőségibb légiósokat igazolhatnak a klubok.

4.) A minőségibb légiósokkal a magyar csapatok jobban versenyképesek lehetnek az európai kupaporondon, azaz többször juthatunk be a csoportkörbe, magasabb lesz a klubok koefficiense, és a magyar klubfutball versenyképesebb lehet.

II.

1.) Jobb kalapbeosztást kaphatunk a továbbiakban, mivel az EB-n való szereplés növeli a világranglistán a pontjaink számát.

2.) Jobb kalapbeosztással a későbbiekben nagyobb esélyünk lesz kijutni világversenyekre.

III.

1.) A foci társadalmi megvetettsége csökkenhet, látván a jó szereplést.

2.) A foci társadalmi megvetettségének csökkenése miatt több gyerek kezdhet el focizni, mert mind a gyerekek, mind a szülők látják a jó példát.

3.) Ha több gyerek kezd el focizni, akkor nagyobb a merítési lehetőség az gyerekcsapatoknál, jobb lesz az utánpótlás.

4.) A jobb utánpótlással kb. 15 év múlva több nemzetközi szinten versenyképes játékosunk lesz.

5.) A több nemzetközi szinten versenyképes játékossal erősödik az NB1-es klubok kerete, akik ezeket a játékosokat nagyobb haszonnal tudják majd eladni külföldre, illetőleg a válogatott kerete is erősödik.


Lássuk most pontról-pontra az állításokat, hogy megállják-e a helyüket most.

I.

a)

1.) Ez a pont még mindig aktuális, vélhetően több játékosunk kezdheti meg a következő idényt egy jobb külföldi csapatnál, hiszen jó pár hír napvilágot látott azóta ilyen témában, illetve annyival egészíteném ki az akkori állítást, hogy nemcsak az NB1-ből, hanem a külföldi, de alacsonyabban jegyzett csapatokban lévő magyar játékosok is elkerülhetnek nevesebb csapatokhoz.

2.) Nyilván ez az állítás következménye az előbbinek, de ugyanúgy megállja a helyét, elég csak mondjuk lengyel légiósainkra gondolni, akik közül sokan fejlődtek azáltal, hogy az NB1-ből a nála nem sokkal erősebb lengyel ligába szerződtek, és ez egyértelműen meglátszik a válogatottbeli teljesítményükön is (lásd: Guzmics, Kádár, Lovrencsics, stb…).

3.) Szintén az előző állítás következménye, és pont az imént írtam le ennek a helyességét.

4.) Na ez az állítás egy kicsit sántít. Utólag belegondolva, elképzelhető, hogy többször jutunk majd ki világversenyre, de a fő ok egyáltalán nem az, hogy jobb csapatokba játszanak a játékosaink, hiszen láthattuk, hogy a felkészítésen múlik inkább sok.

b)

1.) Az állítás megegyezik az előző gondolatsor első állításával.

2.) Lényegesen több pénzhez vélhetően nem jutnak majd az NB1-es klubok, az egyetlen, aki igazán nagy pénzt kaszálhat, az a Fradi, ha sikerül Nagy Ádámot mindkét félnek megfelelő feltételek mellett értékesíteni.

3.) Ez a pont az előző állításra épül, úgyhogy csak nagyon kicsi az esélye, hogy ez bekövetkezik, vélhetően a Fradi Nagy árát se fogja egy az egyben visszaforgatni igazolásokba, ahogy azt Besicnél, Mateosnál, Somáliánál se tette.

4.) Erre a felvetésre a választ majd a következő 2 hónap adja majd meg.

II.

1.) Első kalaposak azért egy nyolcaddöntővel nem leszünk, a VB-selejtezőkre még a harmadikból húztak minket, de elképzelhető, hogy a 2020-as EB selejtezőire már a másodikba leszünk, ami egyébként majd az akkor induló Nemzetek Ligája besorolásunkra is kihathat.

2.) Ez elég triviális, bár ennek az EB-nek a selejtezőire a második kalapból húztak minket, és így is csak a harmadikok lettünk, és pótselejtezőre kényszerültünk.

III.

1.) Ebben egészen biztos vagyok, hogy így lesz, főleg, hogy nemcsak kijutottunk, de jól is szerepeltünk az EB-n. Ennek a hatásai már most érződnek.

2.) Gyakorlatilag ugyanaz érvényes rá, mint amit az első ponthoz leírtam az előbb.

3.) Igen, ez valószínűsíthetően így történik majd, de ebben óriási szerepe és felelőssége van az utánpótlás edzőknek, elég csak a Nagy Ádám-sztorira gondolni.

4.) Reménykedjünk benne, hogy így lesz, csak megerősíteni tudom ehhez a ponthoz az imént, a harmadikban leírtakat.

5.) Ez az állítás már igencsak hosszútávra tekint, annyit azért hozzátennénk, hogy az is benne van a pakliban, hogy több tehetséges játékosunk korán kikerül külföldi csapatokhoz, és így nem az NB1-ben mutatkozik be a felnőttek között, mint ahogy a mostani EB-keretből Gulácsi Péternek, Szalai Ádámnak és Stieber Zoltánnak nemhogy az NB1-ben, még az MLSZ versenyrendszerében sincs profiként játszott meccsük.

“Rövideen” ennyi volna. Csak bízni tudok benne, hogy ez mind így alakul majd, de látva ezt az EB-szereplést, egyre több okunk van a bizakodásra. Hajrá Magyarország, hajrá magyar foci!

Euro2016,Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?