Az NB1 2016-2017-es szezonja elé

A nemzetközi kupaselejtezőkben szereplő csapataink már megkezdték a 2016-2017-es klubidényt, de az élvonalbeli kluboknak július 16-án van a rajt, méghozzá az OTP Bank Liga küzdelmei veszik kezdetüket ekkor. Nézzük, mit várhatunk, illetve én mit várok ettől a szezontól?

A válogatott sikeres európa-bajnoki szereplése nyilvánvalóan kihat majd a most kezdődő idényre, úgyhogy ebből a szempontból is érdemes vizsgálni a dolgokat.

Kezdjük a csapatok, játékosok erősségével, milyen színvonalat várhatunk, mely csapatok között fog eldőlni a bajnoki cím sorsa? A bajnoki cím legfőbb várományosa idén is az FTC, de biztos vagyok benne, hogy nem lesz olyan könnyű dolga, mint tavaly: a Videoton jól erősítette meg a játákoskeretét, valamint egy játékosként nemzetközileg is elismert edzőt, Henning Berg-et sikerült Fehérvárra csábítani. A legnagyobb riválisa a Ferencvárosnak minden bizonnyal a székesfehérvári alakulat lesz. Ne feledkezzünk meg másik két kupaszereplő csapatunkról, a Debrecenről és az MTK-ról, de úgy érzem, játékoskeretük, és tavaly mutatott játékuk alapján nem lesznek komoly kihívói a Fradinak és a Vidinek, ők inkább a dobogó legalsó fokát pályázhatják meg sikerrel, ez kettejük nagy versenyfutása lesz. Az Újpest szereplése mindig lutri, az elmúlt szezonban elég hektikusan teljesítettek, voltak másodikok is, de előfordult, hogy a kieső helyek elkerülése végett kellett gyűjtögetniük a pontokat, végül pedig a középmezőnyben végeztek. Eddig nem sikerült érdemben megerősíteni a játékoskeretüket, így meglehet, hogy ismét be kell érniük a szerényebb szerepléssel, és inkább hátrafelé kell majd tekinteniük, mintsem előre.

És ha már a keretek: a meghatározó magyar játékosok nagy része, akik az EB-keretben is ott voltak, minden bizonnyal ki akarja próbálni magát egy jobb bajnokságban is, így az EB-játékost adó csapatok keretében változásokkal is számolni kell. A Fradinál Dibusz, Nagy és Pintér jövője kérdéses, nekik van nagyobb esélyük a klubváltásra, közülük Nagy Ádám távozása biztosra vehető. Gera és Böde valószínűleg marad, és a IX. kerületiek néhány válogatott játékossal kívánják a keretet megerősíteni: Lovrencsics szinte biztos jön, de az utóbbi hetekben felmerült Stieber, Szalai, Huszti, és Fiola érkezése is, habár utóbbi érkezését Orosz Pál cáfolta. Ezzel együtt is látszik, hogy nehéz lesz majd legyőzni a Fradit. A Videoton középhátvédjei, Lang és Juhász is Franciaországból tértek haza, de közülük csak előbbinek van reális esélye a távozásra, és valószínűsíthető, hogy távozik is, de a piros-kékeknek nem lesz gondjuk a pótlásával, ebben biztos vagyok. A Debrecenből Korhut volt benne Storck keretében, de kétlem, hogy távozik. AZ MTK Besét adta a keretbe, a multifunkciós játékos eligazolására igen nagy esély mutatkozik. Király Gábor továbbra is a Haladást fogja majd szolgálni, erre mérget vehetünk, Elek viszont távozik Diósgyőrből, ez szinte biztos. A miskolciak amúgy se állnak túl jól igazolásokkal, Egervári hirtelen távozott, helyét Horváth Ferenc vette át, és egy edzőváltás az alapozás közben nem túl szerencsés, ráadásul Elek mellett Koman is elhagyja őket, úgyhogy igencsak igyekezhetnek átigazolásokkal megerősíteni a keretet.

A kiesőjelöltekről is essék néhány szó: alighanem a Vasas-Gyirmót-Mezőkövesd hármas között fog eldőlni, ki lesz a kieső, szintén sok múlik azon, hogy hogy sikerül NB1-es játékosokkal erősíteni a két feljutónak, valamint a Vasas, aki majdnem kiesett tavaly, tud-e biztosabban szerepelni. A két feljutó közül én a Gyirmótot kicsit esélyesebbnek tartom a bentmaradásra, de ezt így előre szinte lehetetlen megjósolni.

Összességében az EB-szerepléssel együtt se várok túlzott színvonal-emelkedést, de bízom benne, hogy a tavalyinál azért jobb meccseket nézhetünk majd.

Lássuk az általam sokat szidott lebonyolítást. Nem változott tavalyhoz képest, három kör, és valaki többször játszik otthon, mint idegenben. Többször elmondtam már, hogy a két kör utáni, alsó-felső házas rájátszásos rendszer sokkal igazságosabb lenne, de az MLSZ makacsul ragaszkodik ehhez a kissé furcsa lebonyolításhoz. Ismét nagyon korán kezdődik a bajnokság, pedig idén nem kell majd befejezni az EB miatt, viszont a nagy hőségben kell majd a csapatoknak játszani, ellenben a téli szünet megint túl hosszú lesz, holott mostanában nem szokott gond lenni a havas pályákkal, egyre több az új stadion, szerintem elkezdhető lenne a bajnokság már Február elején, így nem kellene majdnem két hónapot játszani nyáron.

Végül pedig a nézőszámokra is térjünk ki, ami az egyik legégetőbb probléma, amin változtatni kell a magyar futballban. Az EB-szereplés ellenére ne számítsunk a nézőszámok rohamos növekedésére, a sikeres pótselejtezőt követően tavaly nemhogy nőtt, hanem inkább csökkent a kilátogatók száma. Lehet, hogy a Dárdai Pál által említett irány lenne követendő: tegyék ingyenessé az első 3-5 fordulót mindenki számára, hátha utána többen kedvet kapnak már pénzért megnézni a meccseket…

Mindenkinek kívánom, hogy a kedvenc csapata jól szerepeljen, a semleges nézőknek pedig magas színvonalú, gólokban gazdag bajnokságot kívánok!

Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?