Négyből egy

Tavaly a nemzetközi kupaselejtezők után írtam egy cikket, amelyben annak az okait firtattam, hogy miért nem került be egyetlen csapat sem egyik európai kupa (BL, EL) csoportkörébe. Azt a postot 1 évvel ezelőtt a playoff-kör után voltam kénytelen írni, most sajnos ezt meg kell tennem a második (!) selejtezőkör után, annak ellenére, hogy a Videoton egyedüliként azért továbbjutott, és akár még főtáblás is lehet (de kétségtelenül már a harmadik körben, a Midtjylland ellen kutya nehéz dolga lesz).

Előző évben a kudarc okát a költségvetésbeli, keretértékbeli lemaradásban láttam, hiszen akkor a Ferencváros kivételével mindenki egy nagyobb összkeretértékű, több pénzből gazdálkodó csapat ellen esett ki, valamint én inkább a csoportkörbe el nem jutás okát vizsgáltam, nem a korai kiesések okát. Idén viszont az eddig búcsúzó három csapatből talán csak az MTK-nál lehet ez indok, így most más okok vezettek ide.

Nos tehát: mi lehetetett az oka, hogy a négyből mindössze egy csapatunk jutott tovább a harmadik selejtezőkörbe, a többi elvérzett korábban?

1.) BL - Ferencváros:

A Bajnokok Ligája szereplő csapatunk óriási meglepetésre a kizárt Skenderbeu helyett az Európa Ligából beugró Partizani ellen kiesett a második körben, így még az EL-ben sem folytathatja.

Gyakorlatilag a Fradinál a legbonyulultabb a képlet a sikertelenség okára. Ezt fölfoghatjuk egy hosszabb folyamat eredményének is, de sokkal inkább több tényező összejátszásának következménye lett ez az igencsak kínos kiesés. Egy tényezőt kivéve: az Orosz Pál által gyakran emlegetett költségvetés: a Fradinak majdnem kétszer annyit ért a kerete, és jóval több pénzből gazdálkodott, mint albán ellenfele. A sportnapilap online kiadása elég jól összefoglalta az okokat, tényezőket, amik ide vezettek, úgyhogy én nem is foglalkoznék ezzel, hanem csak tömören összegezném az ott leírtakat:erősítését jelentő igazolások hiánya (vagy túl későn való leigazolásuk - nem volt idejük beépülni a csapatba); egy igazi gólvágó hiánya (Böde mellé, mellett), Thomas Doll felelőssége (a csapat rossz játéka, valamint az igazolások sikertelensége is kisebb-nagyobb részben az ő lelkén szárad), a játékosok felelőssége (értékbeli különbségük a pályán nem mutatkozott meg, valamint az öngól), a Fraditól független körülmények (a bíró tévedései - pl. a meg nem adott büntető, valamint az UEFA döntése a Skenderbeu kizárása után, illetve a 12. játékos, az igazi buzdítás hiánya), és az utolsó, de szerintem legfontosabb szempont pedig a nem egyértelmű vezetői iránymutatás és a vezetőség elhibázott játékospolitikája (Orosz Pál az idő előrehaladtával egyre jobban csökkentette az elvárást a csapattal szemben: míg novemberben még arról beszélt, hogy a cél a BL-csoportkörbe jutás, addig júniusban már a “nagyfiúk játékának” nevezte a BL-főtáblát, amit a Fradi csak alulról nézeget, így szerinte a csoportkör távolinak tűnt, erre pedig ráerősítettek Doll szavai, aki szerint igazságtalan elvárás a csapattal szemben a BL-főtáblára jutás - itt csak halkan jegyzem meg: és az EL-főtábla? Ezenfelül pedig ide tartozik az a tény is, hogy komoly pénzek mentek el semmit sem mutató játékosok leigazolására, és még így is maradtak “lyukas posztok”, ahol nincs, vagy csak egy minőségi labdarúgó van a zöld-fehérek keretében - ez viszont egyértelműen felveti Orosz Pál, a labdarúgó zrt. vezérigazgatójának felelősségét).

Hogyan tovább? - teszi fel a költői kérdést az nso.hu ugyanezen cikkében. Ott főleg abban bíznak, hogy a vezetőség felismeri, beismeri a hibákat, és elkezdődik a változás, hiszen itt a kézzelfogható példa: Dárdai Pál és Bernd Storck munkája a válogatottnál, akik kis idő alatt képesek voltak nagy eredményt elérni, az ő példájuk követendő lehet a legsikeresebb magyar klubcsapat számára is.

2.) EL - Debrecen, MTK:

A Loki a Fradihoz hasonlóan csúfos kudarcot vallott. Ugyan az első kört sikerrel vették a san marino-i La Fiorita ellen, de ez alapelvárás volt, azonban a második körben kettős vereséggel búcsúztak a fehérorosz kupagyőztes Torpedo Zsogyino ellen, pedig egyértelmű esélyesnek tűntek a hajdúságiak a meccs előtt. Rossz látni, hogy a BL, majd az 1 évre rá történt EL csoportkörös szereplés óta a Debrecen leszállóágban van, egyre gyengébb eredményeket produkál, korábban még eljutott a play-offig, manapság pedig már az is kisebb csoda lenne. Náluk az az érzésem, mintha kifejezett céljuk lenne, hogy ne kerüljenek be a csoportkörbe, egyszerűen nem jelent nekik motivációt az ottani szereplés, és az azzal járó pénzdíjazás. Inkább a bajnokságra koncentrálnak, csakhogy az európai kupaszerepléses időszak után 5-ből 2-szer tudtak csak bajnokok lenni, úgy, hogy mostanábangyakorlatilag feladták a csoportkörbe kerülést. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a BL után kapott hatalmas pénz szinte elfogyott, évről évre csökken a DVSC keretértéke, és kevesebb pénzből is gazdálkodnak. Úgy látszik, a tulajdonos Szima Gábornak nem éri meg befektetni egy jobb nemzetközi szereplésbe, (jobb játékosok igazolásával), hogy aztán az ott kapott pénzből évekig lehessen gazdaságosan és nyereségesen működtetni a csapatot. (Ugyanez a Fradira is áll: ott is csak egyszer kéne befektetni, és abból a pénzből, amit utána visszakapnak a jó szerepléssel, évekig lehet fenntartani azt az állapotot.) Végül pedig a vezetőedzője személye is véleményem szerint akadályozó tényező. Kondás Elemér 5 éve irányítja a piros-fehéreket, nem ártana egy kis vérfrissítés a csapatnál, mivel bebizonyosodott, hogy Kondás csak magyar szinten számít jó edzőnek, nemzetközileg súlytalan.

Térjünk rá az MTK-ra. A három kiesett csapatból őket tudom a legkevésbé hibáztatni. Az első kört sikerrel vették a kazah Aktobe ellen, így a kiemeltet győztek le. A második fordulóban viszont már elbuktak az azeri Gabala ellen, akik tavaly az EL-csoportkörben szerepeltek. A kék-fehérektől a vezetőségi elvárás annyi volt, hogy az első körön jussanak túl, ez meg is történt, így nincs szégyenkeznivalójuk: egy olyan csapat ejtette ki őket, akik több pénzből, jobb kerettel működnek. Nyilván senki nem tiltotta meg nekik a továbbjutást, de ez nem volt realitás egy magyar szinten is csak átlagos pénzből működő csapattól. Tehát a kiesésnek itt is megvan az oka, csak itt kevésbé tehetnek róla, mint az előbbi két klubnál.

Legvégül pedig kívánom a Videotonnak, hogy minnél tovább maradjon talpon az európai kupaporondon, mert az az egész magyar futballtársadalom érdeke!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/28827/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?