Átigazolások nyara (?) 2016

Az Európa-bajnokság előtt sok magyar játékost az motivált többek között a kijutásra, a keretbe kerülésre, valamint később a jó játékra az EB-n, hogy hátha felfigyelnek rá külföldi, nevesebb csapatok, és egy jobb bajnokságba, jobb csapathoz igazolhat. Most megvizsgálom, az EB ebből a szempontból mennyire váltotta be a hozzáfűzött reményeket, illetve, hogy az EB-keretben szereplő 23 játékosból kik azok, akiknek sikerült eligazolniuk, nekik ez előrelépést jelent-e, illetve, hogy akiknek nem sikerült, megvizsgálom, miért nem. Vágjunk is bele!

Kezdjük azokkal, akiknek sikerült a transzfer:

Korhut Mihály: a Debrecenből a Hapoel Beer-Shevába

Egy átalakuló Lokiból lépett tovább egy EL-csoportkörös csapathoz, ahol tovább fejlődhet - ezt bizonyára előrelépésként könyveli el ő is, és én is ezen a véleményen vagyok. Ennél jobb csapathoz nehéz lett volna szerződnie idén nyáron, úgyhogy megragadta a legjobb kínálkozó lehetőséget. 

Fiola Attila: a Puskás Akadémiából a Videotonba

A mostanság igencsak megerősített Vidi egyértelműen előrelépés a Puskáshoz képest, más kérdés, hogy Fiolával kapcsolatban Bundesliga 1-es és 2-es klubokat is emlegetett kérőként, amik pedig a fehérvári csapatba való igazolásnál nagyobb előrelépés lett volna.

Bese Barnabás: az MTK-ból a Le Havre-ba

Neki ez egyértelmű előrelépés. Az manapság már topbajnokságnak tekinthető francia bajnokság másodosztályába igazolt, ráadásul egy feljutásra esélyes csapatba, ha jövőre a Ligue 1-be jutnának, akkor ki lehetne jelenteni, hogy ő kihozta a legtöbbet a nyári átigazolásokból.

Dzsudzsák Balázs: a Bursasporból az Al-Wahdába

Sajnos az ő esetében már nem lehet előrelépésről beszélni. Az Emirátusok-beli első osztály mindenképp visszalépés a török élvonalhoz képest, még ha tudjuk is, hogy a bursai csapatban nem igen számoltak már vele. Pedig talán ő hangoztatta leginkább, hogy nagyon szeretné megragadni az utolsó esélyt egy nívós bajnokságba való szerződésre; kár, hogy a Hertha csak említés szintjén merült fel vele kapcsolatban, pedig, mint utóbb kiderült, ki tudták volna fizetni a 3 millió eurós vételárat, csak nem rá: 4 millióért vették meg Ondrej Dudát a Legiából.

Lovrencsics Gergő: a Lech Poznanból a Ferencvárosba

Erre az átigazolásra akkor lehetett volna kijelenteni, hogy előrelépés, ha a Fradi bejutott volna valamelyik európai kupa csoportkörébe (főleg a BL-be, hiszen az EL-ben már szerepelt a Lechhel). Ez azonban csak álom maradt a zöld-fehéreknek, és azt már bizonyára Lovrencsics is érzi, hogy így rossz döntést hozott annak idején, mert biztosak lehetünk benne, hogy neki, aki az EB-n az egyik legjobb volt a magyar csapatból, lett volna lehetősége ennél jobb helyre igazolni. De ez sajnos most így visszalépés volt a számára.

Stieber Zoltán: A Hamburgból a Kaiserslauternbe, félév év kölcsön után a Nürnbergben

Kifejezetten előrelépésről esetében sem lehet beszélni, hiszen egy Bundesliga 1-es klubtól távozott egy másodosztályúhoz (mégha a tavaszt a Nürnbergben töltötte kölcsönben, csakhogy a Nürnberg is erősebb csapatnak számít, mint a ‘Lautern). Jó döntésről azonban igen: a Hamburgnál az edző nem számolt vele, amúgy se játszott volna sokat, más Bundesliga-csapat úgyse vitte volna, ha pedig hazajön a Fradiba, akkor ugyanarról beszélnénk most, mint Lovrencsics esetében. Így pedig legalább játékban lesz, egy erős másodosztály középcsapatában.

Nagy Ádám: a Ferencvárosból a Bolognába

Ez egyértelműen előrelépés a fiatal játékos számára, hiszen az NB1-ből igazolt egy topligába, és úgy néz ki, alapemberként számítanak rá. Voltak nevesebb kérői is, mint a Bologna, de itt legalább rendszeres játéklehetőséghez jut, tud fejlődni, és ha úgy adódik, innen majd tovább is tud állni később egy még jobb csapathoz.

Kleinheisler László: A Werder Bremenből a Darmstadtba, kölcsönbe

Az ő esetében talán lehet előrelépésről beszélni, bár helyzete, hasonló, mint Stieberé. A Darmstadt tavaly megmutatta, hogy képes hasonló szinten teljesíteni, mint a Werder, ráadásul Kleinheisler még a Bundesligában is maradt, és várhatóan több lehetőséget kap majd, mint az elmúlt fél évben. Az EB után joggal várhatták többen, hogy kap majd egy jó csapatból egy jó szerződést: nem rajta múlt, kapott is, csakhogy a Werder nem akarta elengedni, mondván, még visszavárja. Mindenesetre ebből a kölcsönszerződésből csak profitálhat.

Most pedig lássuk azokat, akiknek nem sikerült a váltás, vagy nem is akartak váltani.

Király Gábor, Gulácsi Péter, Dibusz Dénes, Juhász Roland, Gera Zoltán, Pintér Ádám, Németh Krisztián, Priskin Tamás, Böde Dániel és Nikolics Nemanja érhető okokból nem igazolt el.

Király, Juhász és Gera esetében a pályafutásuk vége felé járó labdarúgókról beszélünk, nekik a pályafutásuk megkoronázása volt ez a világverseny, őket nem egy jobb szerződés hajtotta. Gulácsi most jutott fel a Leipziggal a Bundesligába, ahol ő az első számú kapus, talán jobban is tette, hogy nem váltott. Dibusznak nem volt reális esélye a váltásra, egyrészt nem játszott az EB-n, másrészt az utóbbi időben egyébként se mutatott valami remek formát. Pintért sérülés akadályozta meg elvileg egy Bundesliga-szerződésben, sajnos ez érthető ok, és ráadásul nem is biztos, hogy rosszabbul jár a Fradival: nehéz lenne elképzelni, hogy egy német élvonalbeli csapatban rendszeresen szóhoz jutott volna, itthon pedig legalább mindig játszik (ha éppen nem sérült). Németh fél éve igazolt az Al-Gharafába, neki nem is volt kimondott célja a klubváltás, igaz, az EB-teljesítménye alapján neki is összejöhetett volna valami, anyagilag talán kevésbé, de szakmaian valamivel jobb szerződés egy komoly európai bajnokságból. Priskin se igen akart jobb helyre igazolni, a Vidi vitte volna, de az üzletből végül nem lett semmi, ennek ellenére bizonyára jobb, hogy marad a Slovannál. Bödéhez ragaszkodnak a Fradinál, és Böde is ragaszkodik a Fradihoz, talán az egyik legkisebb esélyt neki adtam volna a klubváltásra az EB-előtt, elmondása szerint nem célja, hogy máshova igazoljon rövid időn belül. Nikolics pedig, bár minden jel arra mutatott, hogy menni fog, végül maradt, ami kifejezetten jó, és érthető döntés, hiszen a Legiával a BL csoportkörében mutathatja meg magát, növelheti az értékét, a komoly kérők közül pedig minden csapat visszalépés lett volna neki (pl. a Maccabi Tel Aviv). A BL-szereplés jövőre, vagy akár már télen egy még jobb szerződést egy még jobb csapatnál hozhat neki.

Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás és Elek Ákos esetében viszont arról beszélhetünk, hogy érthetetlen, hogy miért nem igazoltak el.

Lang esete egy kicsit más, hiszen végül is neki volt egy érhető oka, miért nem igazolt el: kicsúsztak a klubok a határidőből. A Videoton és a Dijon még a FIFA-ra vár, akár az is lehet, hogy létrejön a transzfer, ez a feleken már nem múlik mindenben megegyeztek, azonban jelenleg most nagyobb esélyt adok neki, hogy kútba esik az üzlet, mint annak, hogy nem (lásd a De Gea-ügyet). Ha mégis sikerülne az átigazolás, az egyértlemű előrelépés lenne Lang számára. Guzmics viszont érthetetlenül nem igazolt el, a Wislából kiszorulófélben van (bár lehet, ez csak a csapatkeresés miatt volt így, elképzelhető, hogy az ősz folyamán fix kezdő lesz újra), és vele kapcsolatban topligás csapatokat emlegettek, méghozzá az olasz első osztályból. Kádár esete pedig még nála is sajnálatosabb: az EB-n az egyik legjobbunk volt, Serie A-s csapatokat (pl. a Fiorentinát is) emlegettek vele kapcsolatban, valamint a Spartak Moszkva ajánlatáról is lehetett olvasni, biztos távozónak gondolták. Mondani se kell, mindkét opció előrelépés lett volna számára, kár, hogy az egészből nem lett semmi, de a Lech kezdőjéből aligha szorul majd ki. Elek esete is igen speciális, hiszen kész csoda, hogy a Diósgyőr, aki honi élvonalban sem számít kiemelkedő csapatna, meg tudta tartani. Esetében szó szerint érthetetlen, hogy miért nem tudott továbbálni a DVTK-tól, pedig ő is hangoztatta, hogy nagyon szeretne távozni, ás állítólag nem állt távol tőle, végül aztán ebből se lett semmi.

Összességében tehát kijelenthető, hogy ez a nyár nem szólt kifejezetten a magyar átigazolásokról, de akik esélyesek voltak rá, azok nagy részének összejött, méghozzá legtöbbjüknek ez előrelépést jelent. Bízzunk benne, hogy azoknak, akiknek most nem sikerült a váltás, pedig meg volt rá az esélyük, majd később mégiscsak összejön egy jobb helyen való folytatás!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/29944/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?