Kezdőcsapat Feröer ellen

Az első VB-selejtezőnk előtt jelentkezem már szokássá vált kezdőcsapat-összeállító írásommal. Lássuk, melyik 11 játékost küldeném ki a pályára Magyarország színeiben a Tórshavn-i Tórsvollur Stadion gyepére.

Az egyes pozíciókra rátérés előtt néhány szót ejtenék a játékrendszerről. Miután az előző selejtezősorozatban kétszer is megszenvedtünk a Feröer ellen a győzelemért (igaz, mindkétszer sikerült legyőzni őket), mindenki elég óvatosan kezeli a kötelező győzelmet a szigetország ellen, és azt, hogy akárcsak utaljon a lebecsülésükre. Én sem teszem, ennek ellenére azt mondom, főleg az EB-n látott formánkból kiindulva, hogy mi vagyunk itt a favoritok, győzni kell, és Feröer nem képvisel jelentős játékerőt - az EB-selejtezőkben mutatotthoz képest biztosan nem. Ezért én ehhez választanám meg a játékrendszert is, kicsit támadóbb szellemben: a 4-1-3-2 mellett tenném le a voksomat, a Storck által favorizált 4-2-3-1-gyel ellentétben. Így egy védekező középpályás helyét átadjuk egy csatárnak. Ez ugyan bátrabb felállás, de a védekezéssel talán nem lesz gondunk Feröer ellen (az előző két meccsen se azzal volt), sokkal inkább a támadással, amivel viszont már jobban megszenvedtünk, ugyanis Feröert nem könnyű megszórni gólokkal, más miniállamokkal ellentétben. Arról nem is beszélve, hogy elvileg nem okozhat gondot egy másik játékrendszer használata, hiszen feltételezzük, hogy van a válogatottnak állandó játékstílusa, márpedig egy stílus bármilyen játékrendszerben játszható (és ez fordítva is igaz, de most ez nem tartozik közvetlenül ide).

A taktikai eszmefuttatás után pedig nézzük posztról-posztra a csapatot!

1.) Kapus:

A lehetséges három hálóőr közül én Gulácsi Péternek szavaznék bizalmat. Dibuszról már korábban ejtettem szót, véleményem szerint ó mostanában még a korábbinál is bizonytalanabb formát mutat a Fradiban, egyáltalán nincs válogatott szinten jelenleg). Megyeri és Gulácsi viszont rendszeresen véd, és nem is rosszul, mégis az szól utóbbi mellett, hogy ő egy osztállyal feljebb, ráadásul az elmúlt fordulóban egészen kiválóan őrizte a kaput, több nagy bravúrja is volt.

2.) Jobbhátvéd:

A két szóba jöhető játékos közül Fiola ugyan eligazolt a Puskás Akadémiától a Videotonba, és sérüléséig igen megbízható teljesítményt nyújtott a válogatottban, a pillanatnyi forma alapján én most Bese Barnabást állítanám a kezdőbe. Ő már valamennyivel többet játszott idén, mint Fiola (aki egy percet sem játszott még), ráadásul ezt a francia másodosztályban tette, ami bizonyára magasabb színvonalú, mint a magyar másodosztály, a hírek szerint pedig nem is tette ezt rosszul, állítólag jó formában van. Meglátjuk.

3.) Középhátvédek:

Négy jelölt van a posztra, akikből ugye kettőt kell kiválasztani: Guzmics, Lang, Kálnoki Kis és Korcsmár. Kálnoki Kist továbbra sem érzem válogatott szintű labdarúgónak (szerintem még az NB1-ből sem emelkedik ki a középhátvédek közül). Lang Ádám helye nem kérdéses, nemrég két gólt is vágott a Vidiben, és védekezésben is megbízható teljesítményt nyújt, ő a jelenlenlegi legjobb formában lévő magyar középhátvéd. Guzmics és Korcsmár között pedig nehéz dönteni, Korcsmár elkapta a fonalat, ráadásul csapata, a Vasas vezeti a tabellát (ebben nyilván neki is szerepe van), Guzmics pedig nem igazán találja a helyét a Wislában, ebben a lehetséges átigazolása is közrejátszott, többször is kimaradt a kezdőben. Ennek ellenére ami mellette szól, hogy már-már összeszokott párost alkot Langgal, ami viszont Korcsmárról nem mondható el: ő egyetlen egyszer játszott csak Langgal párban, még a Pintér-érában, Kazahsztán ellen, úgyhogy én (egyelőre) Guzmics Richárdot tenném be.

4.) Balhátvéd:

Azt gondolom, itt van az egyik legkevesebb kérdés az összeállítást illetően: egyértelműen Kádár Tamás. Itt Guzmicshoz hasonlóan két olyan futballistát találunk, akiknek volt átigazolási ügyük: Korhutnak sikerült átigazolni, Kádárnak nem, ám Guzmiccsal ellentétben Kádár (amikor emiatt nem volt távol), alapembere volt a Lechnek, az EB-n az egyik legjobbunk volt, és összességében is jobb képességű, mint az ex-debreceni posztriválisa.

5.) Védekező középpályás:

Elek és a minden bizonnyal csatlakozó, de az u21-ben is játszó Vida mellettNagy Ádám a jelölt a posztra. Őt állítanám a kezdőcsapatba, hiszen ott folytatta, ahol abbahagyta: első Serie A-s meccse után nem győzték dicsérni a lapok, megválasztották a meccs emberének, szóval az EB után nem hanyatlott a formája. Vida jelenleg nem üti meg Nagy szintjét, ahogy Elek sem, pedig mindketten alapemberei csapatuknak, csakhogy a magyar élvonalban.

6.) Szélsők:

Eredetileg külön bekezdést akartam szentelni a bal- és a jobbszélsőnek, de a keretben nem található klasszikus jobb, csak két balszélső: Stieber és Dzsudzsák. Így egyiküknek tükörszélsőt kell majd játszania. Talán Dzsudzsák Balázsnak jobban ment az EB-n a baloldalon, így őt raknám oda, és Stieber Zoltán pedig akkor mehetne a jobb oldalra. A két csatáros játék miatt pedig vélhetően nem is lesz szükség Dzsudzsák tükörszélsői kvalitásaira.

7.) Támadó középpályás:

Ezen a poszton igencsak túlkínálat van a jelenlegi keretben, főleg, hogy ebben a játékrendszerben itt csak egy játékosnak van hely. Kovács és Bognár az NB1-ből érkeztek, de sokan meglepődtek a beválogatásukon, jómagam sem gondoltam volna, hogy pont ők kerülnek majd be a válogatottba, hiszen Kovács jobbára csereként játszik a Videotonban (ha játszik), Bognár teljesítménye az első fordulókban mutatotthoz képest jelentősen visszaesett, érzésem szerint neki is korai még a válogatott behívó. Kalmár meccshiánnyal küzd, mivel nem adta kölcsön csapata, a Leipzig, ezért várhatóan csak epizódszerephez jut majd idén a Bundesligában, így ő sem a megfelelő megoldás jelenleg erre a posztra. Így marad Kleinheisler László, akinek már van két tétmeccs is a lábában, ráadásul szintén egy Bundesliga-klubban (Darmstadt), és állítólag egész jó formának örvend, így őt választanám.

8.) Középcsatárok:

Az örök kérdés, a csatárposzt. Annyiban könnyebb itt a helyzet, hogy most két játékost is választhatok ide, de így se egyszerű. Böde nincs kifejezetten jó formában, viszont meccshiányra nem lehet panasza, viszont legutóbb az ő két góljával győztünk. Szalairól egyáltalán nem tudunk semmit, az biztos, hogy eddig 0 perce van az idén, de állítólag kisebb sérüléssel is bajlódik. Priskinnel hasonló a helyzet, mint Bödével, rendszeresen játékban van, de nem kifejezetten jó formában, ráadásul gólokat is kevesebbet termelt eddig, mint Böde, igaz, Priskin egy valamivel erősebb bajnokságban játszik. Nikolics sokat játszott már, rugdosta is a gólokat, csapatával feljutott a BL-főtáblára, így talán jelenleg ő van a legjobb formában, ellenben neki a válogatott játéka valamiért nem fekszik. Németh Krisztiánnal pedig hasonló a helyzet, mint Szalaival, eddig egy tétmeccs van a lábában: az a katari kupa-meccs, ami finoman szólva se nevezhető komolynak (bár ugye náluk még nem kezdődött el a bajnokság). Az egyértelmű, hogy Nikolics Nemanjanak helye van a kezdőben, mellé pedig talán most Böde Dánielt választanám, hiszen a nem túl jó formában lévő többi csatár közül talán még ő a legjobb választás pillanatnyilag. 

Tehát az én kezdő 11-em Feröer-szigetek ellen:

Gulácsi - Bese, Lang, Guzmics, Kádár - Nagy - Dzsudzsák, Kleinheisler, Stieber - Nikolics, Böde

Bízom a jó eredményben Feröeren, hajrá Magyarok!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/29978/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?