Magyarország - Svájc: magyar keret elemzés

A magyar-svájci VB selejtezőig ugyan még hátra van két hét, úgy döntöttem, hogy Bernd Storckékkal együtt én is hosszabban fogok rá készülni. Na nem a kerettagokkal Telkiben, hanem az átlagosnál több (de kicsivel rövidebb) cikkel vezetném fel a találkozót.

Elsőként lássuk Storck bő, 30-as keretének kielemzését, azaz mit gondolok összességében róla.

A keret:

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Kovácsik Ádám (Videoton FC), Megyeri Balázs (Greuther Fürth), Nagy Gergely (Vasas)

Védők: Bese Barnabás (Le Havre), Botka Endre (Budapest Honvéd), Fiola Attila (Videoton FC), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Lech Poznan), Korcsmár Zsolt (Vasas), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva), Lang Ádám (Dijon)

Középpályások: Bognár István (DVTK), Elek Ákos (DVTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Kovács István (Videoton FC), Kleinheisler László (Darmstadt), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Ádám (Bologna), Nagy Dominik (Ferencváros), Vida Máté (Vasas)

Csatárok: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin), Németh Krisztián (al-Garafa), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Stieber Zoltán (Kaiserslautern), Szalai Ádám (Hoffenheim)

Kezdjük azzal, hogy alapjában véve elégedett vagyok a behívottak névsorával, hellyel-közzel elmondható, hogy ez, és a majd ebből kialakuló 23-24-es keret a jelenlegi lehető legerősebb.

Azt is jó dolognak tartom, hogy Storck kifejezetten épít a fiatalokra, hacsak a bő keretben, de akkor is számít néhány 21 éven aluli labdarúgóra. Gondolok itt pl. Nagy Gergelyre, Botka Endrére, Hangya Szilveszterre, Nagy Dominikra vagy Vida Mátéra. Vélhetően közülük többen majd az u21-es csapatot erősítik majd az ő soron következő selejtezőjükön, de nem baj, ha tudják, hogy érdemes hajtaniuk, és “szokják a nagyválogatott légkörét” (Storck szavaival élve). Szintén dicsérendő dolog, hogy az u21 a felnőttek mellett tréningezik majd Telkiben, ezt pedagógiailag és logisztikailag is helyes döntésnek tartom a kapitány részéről (pl azok a kerettagok, akik majd csak az u21-ben lépnek majd pályára, részt tudnak venni az u21 edzésein is, hiszen “helyben vannak”).

Az már kevésbé jó, hogy Storck kérésére ismét el kellett halasztani egy fordulót, így 3 hétre leáll a bajnokság. Ez már Feröer ellen se jött be, így pedig hétközi fordulókat kell beiktatni az NB1-ben, amik tovább gyengítik az eddig is igencsak karcsú nézőszámokat.

Most pedig térjünk rá magára a keretre!

Kezdjük a jelentősebb kimaradókkal. Az EB-keretből a visszavonult Királyon és Juhászon kívül Pintér Ádám és Priskin Tamás maradt ki. Pintér vélhetően azért, mert sokáig sérült volt, nyár közepe óta nem játszott még a Fradiban sem tétmeccset, és noha most már a hírek szerint teljesen egészséges, nem valószínű, hogy teljesen formában is van. Priskinnel ugyanez a helyzet, Storck hivatalosan nem indokolta meg, de vélhetően sérülés miatt hiányzik a keretből, mondjuk hozzáteszem, az is igaz, hogy a pótselejtező visszavágója óta nem volt jó meccse a válogatottban. A jelentősebb kimaradók között említhetjük még Bogdánt Ádámot, aki már Feröer ellen sem kapott meghívót (pedig standard kezdőkapus a Wiganben), valószínűleg nem a nemrég elkövetett bakija miatt nem kapott meghívót ismét, hanem most már egyre valószínűbb, hogy az EB előtti huzavona miatt egy időre (vagy végleg) partvonalon kívülre tette magát Storcknál. Több, nagyobb külföldi csapatban játszó u21-es korosztályú magyar játékos sem kapott meghívót (pl. Sallai, Balogh vagy Mervó), de őket pedig majd minden bizonnyal a korosztályos nemzeti csapatban veszik majd számításra.

Végül pedig lássuk, kik azok, akik véleményem szerint kisebb meglepetésre kerültek be a keretbe. Lovrencsics Gergő szerintem jelenleg nincs válogatott formában; csakhogy egy példát hozzak: a szintén a Ferencvárosban, Lovrencsicscsel azonos poszton játszó Varga Roland inkább megérdemelné a behívót, mint Lovrencsics (habár Varga sincs kifejezetten válogatott formában - de Lovrencsicsnél biztosan jobb formában van). Bizonyára azért kapott mégis inkább meghívót Lovrencsics, mert szerepelt Storck EB-keretében is, a kapitány pedig láthatóan szeret azokra a játékosokra építeni, akik már bizonyítottak neki, még akkor is, ha nincsenek jó formában vagy épp keveset játszottak. Ugyanez a helyzet Elek Ákossal is. A sereghajtó Diósgyőr játékosa a nehéz helyzetben nem tudott vezéregyéniséggé válni, és az egész csapat rossz formában van. Bognár István behívását pedig még nekem is nehéz megmagyarázni: ő is a DVTK játékosa, de még annyira se megy neki, mint Eleknek. Kovács István behívásának kicsit jobban örülök, személy szerint nagyon sajnálnám, ha ő elveszne a magyar futball számára, de valljuk be: a Videotonban legutóbb még a kispadra se fért oda, de amúgy is többnyire csak a padon üli végig a 90 percet, így jelenleg nem érdemes meghívni a válogatottba. Fiola Attila szintén meccshiánnyal küzd: Feröeren nagyon érződött rajta, hogy akkor tért vissza, de azóta a Vidiben a Fradi ellen játszott először végig 90 percet, és finoman szólva nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Ám Storcknál megszokhattuk, hogy vannak megérzései az keret és kezdő összeállítást illetően, amiket nem szokott megmagyarázni, de többször bejöttek már - bízzunk benne, hogy most is rám cáfolnak az említett játékosok!

Bízom a jó eredményben Svájc és Lettország ellen, hajrá Magyarok!

(Hamarosan újabb felvezető cikkel jövök!)

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/30449/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?