Ferencváros - Újpest : a magyar klubfutball kirakatmeccse (?)

Még mindig nevezhetjük a Fradi-Újpestet a magyar klubfoci kirakatmeccsének?

Az NB1. 11. fordulójában lezajlott az 2016-2017-es szezon első derbije, ahol a két csapat 3-3-ra végzett egymással a Groupama Arénában. Leírom, hogy hogy láttam a meccset összességében, illetve keresem a választ a felvezető kérdésre.

Akik ismernek, tudják, hogy nehéz nekem erről a témáról elfogultság nélkül beszélni, semlegesként, de most megpróbálom teljesen pártatlanul megfogalmazni a gondolataimat a meccsről.

Kezdjük azzal, hogy véleményem szerint a semleges néző jól szórakozhatott, hiszen a magyar átlaghoz képest hajtósabb, jobb meccset hozott ez a derbi. Láthattak hat gólt a nézők, ami magyar pályán elég szokatlan, (vagy ha megtörténik, rögtön rásütik a bundagyanút), valamint fordulatokban sem volt hiány. Ebből a szempontból jó hírverése volt a magyar focinak, mondjuk azok számára, akik először, vagy mondjuk hosszú idő után újra néztek meg magyar vonatkozású meccset (vagy mondjuk csak szimplán magyar klubmeccset - bár nehezen tudom elképzelni, hogy aki látott már végig egy válogatott meccset, az még egy soha életében egy percet sem nézett magyar klubcsapatok közötti meccset).

Egy kicsit a csapatokról. Esélyesebbként a Fradi várhatta az összecsapást, főleg a tabellán elfoglalt helyezést és a keretek minőségét illetően, viszont egyik csapat sem mutatott kifejezetten tartósan jó formát a mérkőzést megelőzően. Nyilván itt elsüthetjük azt a közhelyet, hogy a derbi azért derbi, mert ott nem számít a pillanatnyi forma, vagy a táblázaton elfoglalt hely, abszolút háromesélyes bármikor a meccs. Így volt ez most is. Az eredmény véleményem szerint igazságos, és egyik szurkolótábor sem lehet elégedetlen, hiszen a Fradi 3-1-ről állt fel, viszont 3-3-nál inkább az Újpest hátát törte a kapu. Kétségkívül két igen gyenge kapusteljesítményt láthattunk, azt viszont nem osztom, hogy bunda lett volna (főleg Balajczával kapcsolatban merült ez fel - a tippmix 74-es szorzóval kínálta a 3-3-as végeredményt). Hazai oldalon a legjobb talán Djuricin volt, aki végre megmutatta mire képes, de biztosak lehetünk benne, hogy lesz ennél még jobb is, illetve a jobbak közé tartozott Nagy Dominik és Leandro is. A vendégek részéről Diarrát és Baloghot emelném ki, Diarra képes volt megkeverni az FTC védelmét, és nagy gólt lőtt, Balogh pedig duplázott, amit nem kell magyarázni. Érzésem szerint az edzők viszont most nem tudtak érdemben belenyúlni a meccsbe, Vignjevicsnek 3-1-ről sikerült pontot vesztenie, Doll pedig nem tudta felrázni a csapatot, sokszor tanácstalannak tűnt, és néhány, abszolút formán kívüli embert állított be vagy a kezdőbe, vagy csereként; a pontmentés inkább annak köszönhető, hogy a szivük és az akaratuk vitte előre a fradistákat. 

Most pedig elérkeztünk a címben feltett kérdéshez. Ezzel együtt pedig a számomra legfájóbb dolgot is feszegetnünk kell egy kicsit. Merthogy az egy dolog, hogy kicsivel kevesebb, mint félház volt, de a hangulat nem idézte a régi idők, vagy akárcsak a közelmúlt derbihangulatát. Persze, volt pyro az újpestiek részéről, de szurkolásban ők se nagyon villantottak, a Fradinál pedig a közvetítésbe többször behallatszódó “előénekes” csak rontott az összképen, de érdemben nem irányította a szurkolást. És talán emiatt mondhatjuk azt, hogy mégse volt teljesen megfelelő hírverés a magyar futball számára. Mert ugyan ezt a meccset még külföldön is sokan ismerik, a világ egyik legnagyobb városi rangadójaként van (volt) számon tartva, viszont mára a varázsa kihalófélben van. Nem teljesen a nézőszám miatt - 11760 kilátogatónál voltak már kevesebben itt is, ott is derbin, és lesznek is - bár kétség kívül ez a szám elszomorítóan alacsony, de biztos vagyok benne, hogy a Fradi igazi, jelenleg a mérkőzések látogatását bojkottáló táborának bentléte, biztos vagyok benne, hogy javított volna az összképen. Nem kell sokat visszamenni az időben, hogy játékban nem sokkal rosszabb, hangulatban ellenben sokkal jobb FTC-UTE rangadókat láthassunk - persze, az is igaz, hogy a balhé tényleg senkinek sem hiányzik, és azt gondolom, ezt mindkét csapat ultracsoportjai kezdik belátni. Tehát ha most röviden válaszolni kéne a címben feltett kérdésre: ez a meccs a legalkalmasabb a magyar futball kirakatmérkőzésének, de a mostani kevésbé volt az.

Bízom benne, hogy a helyzet minél előbb megoldódik, mert azt gondolom, erre a magyar futballnak összességében szüksége van!

Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?