Mit várok a Svájc elleni meccstől? (Beharangozó)

A Magyar Válogatott egy rendkívül nehéz erőpróba elé néz. A soron következő meccsen itthon fogadjuk Svájcot. A találkozót cikksorozatban vezetem fel - most jöjjön ennek egy újabb része: mit várok a meccstől?

Először is szögezzük le ami eddig is nyilvánvaló volt: nehéz meccs jön. Több okból is. Egyrészt Svájcot nem kell bemutatni senkinek, erejükről bőven elárul mindent annyi, hogy az EB-n veretlenül, csak büntetőkkel estek ki a nyolcaddöntőben, Lengyelország ellen, valamint keretük értéke 6,5-szöröse a mieink keretértékének.

Másrészt, a már sokszor ismételgetett sorsdöntő meccs-hatás ismét előjött. Ugyan én már többször hangoztattam a Feröer meccs előtte is, de főleg azóta, hogy ebben a selejtezősorozatban nem szabad nagy elvárásokat magunkkal szemben támasztanunk, nem elvárás a kijutás, hanem használjuk fel a fiatalok beépítésére. Ezzel szemben azt tapasztalom, hogy a futballszerető közvélemény jelentős része komolyan bízik a sikeres kijutásban, és ezen emberek szintén jelentős része el is várja azt (nyilván a sikeres EB miatt). Nézzük akkor most ebből a szempontból egy kicsit a dolgokat. Ha tényleg komolyan gondoljuk a kijutást még a feröeri meccs után is (márpedig az MLSZ részéről ilyen irányú nyilatkozatokat olvashattunk), akkor nem kérdés: a hátralévő 3 meccsen be kell gyűjteni a maximálisan megszerezhető 9 pontot Svájc, Lettország és Andorra ellen. Minden lenézés nélkül mondhatom, hogy az utóbbi kettő ellen ez nem lesz nagy kihívás, a “bicskások” ellen már annál inkább. Márpedig a fent futtatott gondolatmenet szerint itt is kötelező a győzelem, tehát a meccs sorsdöntő jelentőségű.

De miben bízhatunk?

Legelőször is a hazai pálya előnyében, és a már megszokott jó hangulatban. A korábbi meccseken láthattuk, hogy ez egyértelműen hatalmas pluszt ad a játékosoknak: teltház lesz, a válogatottat övező érdeklődés az EB óta alig csökkent (még a Feröer meccset követően sem), a Carpathian Brigade gőzerővel készül a meccsre - egyszóval a jó hangulat garantált.

Másodszor: a felkészülés és a formába lendülő játékosok. Feröer ellen ugyan nem jött be a kéthetes együtt készülés, de van egy olyan érzésem, hogy ez most már jobban fogja éreztetni a hatását. És ne feledjük: a norvégok ellen már egyszer jól sült el a hosszabb felkészülés. Ezenkívül ami probléma volt még a szigetországban, hogy a játékosok egy részének csak az előtt nem sokkal kezdődött el a bajnokság, vagy sérülésből tértek vissza. Nos, most már az magyar érdekeltségű bajnokságok mindegyike beindult, és hosszabb érülésből visszatérő játékos sincs a keretben, ráadásul Storck a kisebb sérüléssel bajlódóknál sem kockáztatott: az ilyen jellegű problémákkal küszködő Bödét és Botkát sem válogatta be a szűkített keretbe.

Harmadszor pedig talán abban bízhatunk, hogy a játékosokra pozitívan fog hatni az esélyesség terhe, ez inkább csak jobban motiválja majd őket, illetve megpróbálják majd feledtetni a feröeri kudarcot.

Én bízom a három pontban, és abban, hogy a válogatott ismét az EB-n mutatott játékával rukkol majd elő, hajrá Magyarok!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/30665/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?