Kezdőcsapat a Lettország elleni VB-selejtezőre (a Svájc-meccs tükrében)

A Magyar Válogatott hétfőn újabb VB-selejtezőt játszik, méghozzá Rigában, Lettország válogatottja ellen. Az esélyekkel röviden már előző cikkemben foglalkoztam, most pedig következzen a már szokásossá vált az “én kezdő 11-em” post, természetesen nem függetlenül a pénteki találkozón nyújtott teljesítményektől.

A kapuba Gulácsi Pétert állítanám, a Svájc elleni hibája ellenére is, hozzátéve, hogy azért voltak bravúrjai is azon a meccsen. Egyébként se túl szerencsés változtatni kapusposzton két ilyen fontos meccs között, meg hát amúgy is gyakorlatilag minden Gulácsi mellett szól Dibusszal és Megyerivel szemben.

A védősor összetételében viszont változtatnék (nem meglepó módon, látva a pénteki bakikat). A bal oldalon Kádárt ugyan Svájc ellen nem állítottam volna kezdőbe klubjában mutatott rossz formája miatt, azonban ezen a meccsen ő a többiekkel ellentétben nem hibázott nagyot, ráadásul (ha nem is az EB-n mutatott szinten), viszonylag jó teljesítményt nyújtott, semmiképpen sem volt szembetűnően rossz formában. A védelem közepén Guzmics helye nálam biztos, ő sem hibázott Svájc ellen, igaz, a legjobb formájától ő is messze volt. Lang ellenben annál inkább negatív főszereplővé vált - nála elgondolkoznék azon, hogy érdemes-e Lettországban is pályára küldeni, úgy, hogy mentálisan nincs a legjobb állapotban (a Svájc-meccs után el is ismerte, hogy döntő pillanatban hibázott), és a helyére mondjuk Korcsmárt betenni; vagy inkább nem kéne tovább rombolni az önbizalmát, és a pénteken mutatott nem túl meggyőző teljesítménye ellenére bizalmat szavazni neki. Végül én utóbbi mellett döntenék, hiszen alapvetően jelenleg jobb, mint Korcsmár. A védelem jobb oldalán viszont változtatnék, Fiola a feröeri meccs után most sem tudott hasznára lenni a csapatnak, én már Svájc ellen sem raktam volna be, most viszont legalább megbizonyosodhattunk afelől, hogy jelenleg Bese Barnabás jobb megoldás lenne arra az oldalra - ha sarkosan akarunk fogalmazni, mondhatjuk, hogy sokkal rosszabb úgyse lehet, mint Fiola…

 A két védekező középpályás (Nagy, Gera) személye közül inkább Nagy Ádámé a biztosabb, aki viszont pont a gyengébb teljesítményt nyújtotta kettejük közül a pénteki meccsen. Mégpedig azért, mert Gera Zoltán ennyi idősen még az NB1-ben sem bír végig kétszer 90 percet ilyen kevés szünettel, borítékolható tehát, hogy nem tudná azt a színvonalú játékot nyújtani, mint Svájc ellen. Ellenben ha kihagynánk, akkor az következne be, mint Feröeren: Nagy önmagában nem volt elég, hogy irányítsa mélységből a csapatot, hiszen Gera passzai sokkal direktebbek, támadóbbak, mint Nagy már Feröeren, de főleg Svájc ellen megfigyelhető alibi passzai. Így elég nyögvenyelős, ötlettelenné válna a játék, még Lettország ellen is. Emellett az is Gera csapatba állítása mellett szól, hogy a védekező középpályások közül Elek formája cseppet sem lett jobb a Torshavn-i meccs óta (ott elég gyengén szerepelt), Vida Máté mélyvízbe dobása kissé kockázatos lenne, annak ellenére, hogy már játszott a felnőtt válogatottban. Ha kettejük közül kéne választani, akkor utóbbit mondanám, de én inkább ragaszkodnék Gerához, ha nem megy neki a játék, a szünetben jöhet a helyére Vida. A szélsők közül Stieber egyértelműen meggyőzött, az egyik oldalon mindenképpen őt játszatnám. Dzsudzsáknál ugyan van jobb formában lévő játékos az ő posztjára (legelőször is Gyurcsót mondanám, de Korhut és Kleinheisler is tud itt játszani), de csapatkapitányként és úgy általában is nem hagyható ki a válogatott kezdőjéből.

De akkor ki játsszon az ék mögött? Az én válaszom: senki. Legyen inkább két csatáros játék, ami könnyen visszaalakulhat egycsatárossá, ha valaki visszalép. Így pedig akkor szinte egyértelmű a két csatár személye: Nikolics és Szalai. Szalait a Svájc elleni két gólja után nem lenne okos dolog kihagyni, most mondhatjuk, hogy rászolgált a kezdőcsapatba kerülésre, és hátha maradt még gól a lábában Lettország ellen is. Nikolics pedig végre megkaphatná azt az időt, ami elég neki a bizonyításra: ő képes lenne visszalépni egy sort, ha úgy adódna a helyzet, ha pedig kell, felléphet Szalai mellé második csatárnak. Így akkor viszont kimaradna a svájciak ellen jól teljesítő, lelkes Kleinheisler, akivel semmi bajom sincs, de a jelenlegi helyzet a két csatárt kívánja meg, ugyanis nagyon kéne már egy győzelem.

Tehát az én kezdőm Lettország ellen:

Gulácsi - Bese, Guzmics, Lang, Kádár - Dzsudzsák, Gera, Nagy, Stieber - Nikolics, Szalai

Bízom benne, hogy végre sikerül megszerezni a 3 pontot, mert az mind nekünk szurkolóknak, mind pedig a játékosoknak nagyon jót tenne! Hajrá Magyarország!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/30837/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?