NB1-es félévösszegző

Ha ránézünk a magyar bajnoki első osztálytabellájára, nem az jut róla eszünkbe, hogy papírforma lenne a csapatok azon elfoglalt helyezése. Lássuk, milyen félévet zárt az NB1.

Kezdjük az általános megállapításokkal, majd később kitérek a csapatokra is. Az mindenképpen megállapítható, hogy a tavalyival ellentétben sokkal izgalmasabb a bajnokság, tavaly ilyenkor a Fradit már bajnoknak kiáltották ki. Azt azonban hazugság lenne mondani, hogy a mérkőzések színvonala is nőtt volna. Kicsit az az érzésem, hogy csökkent is, szerecsére a gólok számában ez nem mutatkozik meg. Az európai kupaporondon szokásosan elvéreztek a csapataink, így az igazi értékmérő a klubcsapatok számára most is elmaradt, de (sajnos) nem nehéz belőnünk a honi élvonal színvonalát az UEFA égisze alá tartozó bajnokságok ranglistáján. A nézőszám viszont egyértelműen esett a tavaly ilyenkorihoz képet - EB hatás ide vagy oda. Lehet mondani, hogy épülnek a stadionok, emiatt sok csapat játszik albérletben, többen jó pár kilométerre igazi otthonuktól, és ettől alacsony a meccsek látogatottsága - azonban az eddig felépült stadionok nézőszámai alapján sajnos megállapíthatjuk, hogy az újdonság varázsa nem sokáig tart az új stadionok esetében, hovatovább az Új Hidegkuti Nándor Stadion ékes példája annak, hogy bizonyos esetekben még az újdonság varázsáról sem beszélhetünk. Röviden: egyáltalán nem biztos, hogy a nézőszám növekedni fog, miután elkészültek az új arénák, hacsak a klubfocink rohamos fejlődésnek nem indul.

No de vissza a mögöttünk hagyott félévhez. Lássuk a csapatok teljesítményét. Meglepetés csapatokból van bőven, pozitív és negatív értelemben is.

A Vasas egyértelműen a kellemes meglepetés kategóriába tartozik, a bajnokság kezdetén senki nem hitte volna, hogy ilyen jól szerepelnek majd, azt meg végképp nem, hogy a tabellát huzamosabb ideig vezetni fogják. Miután mindenki megbarátkozott a ténnyel, hogy a tavaly a kiesés elől az utolsó fordulóban megmenekülő angyalföldi alakulat az éllovas, azt se gondolta volna senki, hogy majd csak a harmadik helyen fordulnak majd - pedig így lett. A Honvéd surranópályán bejött a dobogó második fokára - náluk is egyértelműen pozitív meglepetésről beszélhetünk, a szezon folyamán egyre jobban kezdtek összeállni, majd szépen fokozatosan lépegettek felfelé a tabellán, és úgy tűnik, nem érik be a második hellyel. Az őszi első a Videoton, amelyről előzetesen abszolút el lehetett képzelni, hogy az lesz, de a szezon közben erre egyre kisebb sansz mutatkozott, végül csak a tabella élén mehettek el telelni. Még egy csapatot sorolhatunk az “erőn felül teljesített” kategóriába - még pedig a frissen feljutott Mezőkövesdet. Pintér Attila alakulata is egész pofássá formálódott az ősz folyamán, és kemény ellenfélnek bizonyult a “nagycsapatok” számára is, de vérmesebb reményeik ennél az ötödik helynél tavasszal aligha lehetnek.

Nézzük a várakozáson alul teljesítő csapatokat. A Ferencvárosról sokan gondolták a szezon elején, hogy az újabb bajnoki címet csak ők tudják elbukni, mert még mindig kiemelkednek a mezőnyből - ezek alapján mondhatjuk, hogy ez a mostani negyedik hely minden csak nem jó szereplés. Azonban botorság lenne már most kijelenteni, hogy a Fradi elbukta a 2017-es bajnoki címet - véleményem szerint a Videoton, Vasas, Honvéd, Ferencváros négyesből kerül majd ki a végső győztes, és talán azzal is kevesen vitatkoznak, hogy az őszi történések ellenére ne a Fradi és a VIdi lenne a legnagyobb esélyes még mindig. A legtöbb ember a bajnokság negatív meglepetéscsapatának biztosan a Ferencvárost mondaná, ám ne menjünk el szó nélkül az MTK és a Debrecen gyengélkedése mellett. Ők még jobban a várakozásokon alul teljesítenek, hiszen előzetesen dobogó esélyeseknek hittük őket, de tavasszal fő feladatuk a kiesés elkerülése lesz.

Természetesen akadnak olyan csapatok is, amelyek tabellán elfoglalt pozíciója abszolút reális. A Haladás, az Újpest és a Paks középmezőnyben elfoglalt helye nem meglepetés, a Hali talán kicsit azért sajnálhatja ezt a hetedik helyet, mert ősszel mutatott játékuk és keretük alapján alkalmasak lennének egy magasabb hely elfoglalására. Azokkal se értek egyet, akik szerint a DVTK mostani helyezése várakozáson alulinak mondható. A szezon eleji közjátékok, huzavonák után még rájuk nézve hízelgő ez a kilencedik hely, főleg azok után, hogy nemegyszer sereghajtók is voltak. És hát azt kell mondjam, a Gyirmót utolsó helye is reális, mindannyian tudtuk, hogy a kiesés ellen kell küzdeniük - jelen állás szerint nehéz dolguk lesz tavasszal, hogy kivívják a bentmaradást.

Mindentől függetlenül én azért kíváncsian várom a tavaszi folytatást, egyvalamiben biztosak lehetünk: meglepetésekben nem lesz hiány. Hajrá, Magyar Foci! 

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/32592/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?