Új magyar edzőképzés: rossz az irány, hahó!

Nemrég állt munkába a magyar edzőképzés új feje, Jörg Daniel. A szakembert természetesen Bernd Storck "szerezte" a posztra, és felkérték mellé Sisa Tibort segítőnek, aki elvállalta a feladatot. Ezzel összességében nem is lett volna gond (nagyjából, de erről majd később), azonban amikor elolvastam Storck nyilatkozatát, amiben felvázolta a terveit, úgy éreztem, klaviatúrát kell ragadnom, mert rossz ez az irány, és le kell írnom, miért gondolom így.

Már ott fennakadtam, hogy nem pontosan értettem, miért nem dolgozhatott tovább a Szalai-Liszkai páros, akik felüdülést jelentettek a Mezey-éra után, ugyanis egy olyan edzőképzési rendszert valósítottak meg, amely követte az aktuális trendeket, illetve szinkronban volt a hagyományainkkal. Értsd: az alakzatépítő-bontó játék, illetve a háromszögjáték mellett tették le a voksukat, szemben a Mezey doktor vezette edzőképzés alakzattartó- és rombuszjátéka mellett. Szintén jó pont volt Szalai Lászlóéknak az "Emeljük a szintet" továbbképzések, amelyek illettek az edzőképzés anyagához, illetve szinkronban voltak a magyar hagyományokkal és stílussal.

Na ebből nem kért Storck, és leváltotta őket. Amivel alapvetően nem is lenne baj, ha az új edzőképzés követné az eddigi, (helyes) irányt. De nem, nem így fog történni, ez kiderült számomra Jörg Daniel és Bernd Storck szavaiból, hiszen az edzőképzésünk német mintára fog átalakulni. Nézzük mi ezzel a baj.

Alapvetően az, hogy már megint elkezdtünk egy új irányt, ami nem épít az előző szemléletre, azaz gyakorlatilag mondhatni, Szalaiék munkája hiábavaló volt. Feltéve, persze, ha nem tartják meg az újításaikat, de ebben erősen kételkedem. Az új szemlélet abszolút a német modellen, német stíluson alapul, illetve a német nézőpontból szemléli a labdarúgást. Hogy konkrét legyek: a németek a kondícióban látják a labdarúgó problémát, mindent a kondícionálásra vezetnek vissza. Storck szavait idézve: "Az erőnléti kérdés nagyon fontos. Azokat a tartalmakat, amelyek Németországban kézenfekvőek, be akarjuk importálni a magyar edzőképzésbe. Ilyen például az erőnléti képzés, amit mindenképp át kell vennünk." Ezzel az a probléma, hogy ez nincs szinkronban magyar gondolkodással, amely szintetizáló, és nem analizáló, ahogy a németek gondolják, és a magyar stílussal sem összeegyeztethető, amelyhez való visszatérés kulcsfontosságú lenne a futballunk újbóli felemelkedése szempontjából. A tradícionális magyar stílusban valóban a stílus szintjéről szemléljük a labdarúgást, a gondolkodás kiindulópontjaba stílus, míg a németek két szinttel lejjebbről, a játékkoncepció három összetevője közül (taktika, (stílus)tecnika, kondíció) a kondícióból indulnak ki. Ráadásul a kondícionálás már lerágott csont a magyar futballban, felmérések bizonyítják, hogy kondíció terén a magyar futballisták abszolút nincsenek elmaradva a világ élvonalától. Ez már Egervári Sándor kapitánykodása alatt is elmondható, a kevés pozitívum egyike volt.

A vicc az egészben, hogy az intetjú végén maga Storck vallja be, hogy amit véghez akarnak vinni, az teljesen ellentétes az előző edzőképzés és a tradícionális magyar szemléletmóddal: " Láthatjuk, hogy más a munkastruktúrája egy külföldi és egy magyar edzőnek. Az, hogy az. élcsapatoknál külföldi szakemberek dolgoznak, akár a véletlen műve is lehet…. A stílusokat most nem hasonlítanám össze, az biztos, hogy korábban más volt a képzés, mint most."

Persze nem csak ez a baj. Ott van továbbá az a probléma Magyarországon, hogy továbbra sincs egységes futballiparági tudás a magyar futballban. Ha mondjuk mindenhol egységesen ezt a német mintát követnék, az akár még jól is elsülhetne. Ezzel szemben jelenleg az van, hogy ma Magyarországon edzőt képez az edzőképző, edzőt képez a TF, edzőt képez a Double Pass, és edzőt képez maga Bernd Storck is (a megyei utánpótlás központok edzői tudnának mesélni, de erről talán majd egy másik cikkben írok), amelyekből maximum az új edzőképzés és Storck irányvonala egyezik...

Kíváncsi vagyok, Sisa Tibornak mennyi beleszólása lesz a dolgokba, mert talán ő még tudná jó irányba terelni az edzőképzést. Attól tartok, ha a most felválzolt koncepció megvalósul, akkor a magyar edzőképzés egy fikarcnyit se fog előrelépni. Bár én lennék a legboldogabb, ha végül nem lenne igazam.

Címkék: Szakmai szemmel
https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/33629/pics/lead_800x600.jpg
Szakmai szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?