AZ NB1 2017-es tavaszi szezonjának felvezetője

Lezárult az átigazolási időszak a magyar bajnokságban is, a csapatok kerete gyakorlatilag kialakult, így előre tudunk tekinteni, mit várhatunk tőlük a bajnokság tavaszi folytatásában. A tabellán viszonylag sorrendben haladva górcső alá veszem az OTP Bank Liga csapatainak esélyeit az előttünk álló félévre nézve, illetve valamennyire az átigazolásaikat is értékelném.

Abban nem változott a véleményem az őszi szezonértékelőben leírtakhoz képest, hogy a Videoton, Honvéd, Vasas, Ferencváros kvartettből kerül majd ki a végső győztes. A Videoton erejét úgy vélem, senki nem kérdőjelezi meg, az átigazolási szezonban ugyan nem voltak aktívak, de az utolsó pillanatokban szerződtettek egy ígéretes horvát játékost, Mirko Maric-ot, és ezzel tovább növelték keretük erősségét, hiszen a horvát csatár vélhetően tudja majd pótolni a távozó Feczesin Róbertet, és a csapat minden bizonnyal nem sínyli meg Oliveira és Sejben távozását sem. A Honvéd még mindig az egyik legjobb csapat a bajnokságban - ezt a Fradi elleni kupameccsen bizonyították - igaz, Prosser és Botka elvesztése fájó pont lehet Kispesten. Az értük kapott pénzt akár vissza is forgathatták volna a csapatba, de végül nem így lett (Laczkó Zsolt és Villám Balázs érkezése jelentősen nem növeli a játékosállomány minőségét), ezáltal kicsit meggyengült kerettel, de harcban lehetnek a bajnoki címért, feltéve ha átmentik az ősz végi formát tavaszra is. Keretük még mindig az egyik legjobb Magyarországon, kérdés, tudnak-e egyszer végre egy nagy eredményt elérni. (Mert az utóbbi években rendre nem jött össze a nagy durranás.) A Vasas nagy talány számomra, a télen erősítésekre nem szorultak, egyedül Gaál Bálintot igazolták a Haladásból. Esetükben a nemzetközi kupaindulás is nagy szó lenne, pláne a bajnoki cím. Hogy végül mit érnek el, az nagyban azon múlik, hogy mennyi ideig tudják majd a lépést tartani a három riválissal, valamint hogy mennyire bírják majd a kettős terhelést: ugyanis ők várhatóan továbbjutnak majd a kupából, míg a Vidi már kiesett, és a Honvéd-Fradi kettősből is az egyik biztosan búcsúzik majd. A Ferencváros véleményem szerint remekül erősített a télen, a gyengébb játékosaitól megvált, és valóban erősítést jelentő labdarúgók érkeztek: csak hogy néhányukat kiemeljem, Kleinheisler ebben a félévben bizonyíthatja, hogy magyar szinten kiemelkedő játékos még mindig, Amadou Moutari gyorsasága aranyat érhet, a két német (Sternberg és Koch) jobbnak tűnnek az eddig ideigazolt németeknél, de Bognárban és Botkában is van kraft. A kupamérkőzésen a Fradi játékában voltak előremutató jelek, biztosak lehetünk benne, hogy nem az őszi Fradit láthatjuk majd tavasszal, már ami a játékuk minőségét illeti.

Az ötödik Mezőkövesdnél alighanem a vezetőedző személye jelenti a legnagyobb változást: Pintér Attila Felcsútra távozott, és érkezett helyette az a Tomiszlav Szivics, aki több NB1-es klub kispadján is ült már, rutinos edzőnek számít a magyar bajnokságban. Vele képes lehet a matyóföldi gárda a Pintérrel hozott szintet tartani, de vérmesebb reményeik ennél az ötödik helynél nem lehetnek tavasszal; azért újoncként ez sem rossz, sőt. Igazolásaik között sem az érkezők, sem a távozók között nem lehet nagy névről beszámolni. Őket a tabellán az Újpest követi, akik a FIFA szankciója miatt ezúttal sem igazolhattak. Ám a keretet sikerült egyben tartani (csak Nagy Tibor ment el), így náluk maradt a nagy erősségük Bardhi is, aki sok kellemetlen percet okozhat majd a riválisoknak tavasszal. Ezt a szintet képesek tartani, de úgy érzem, kerülhetnek még ennél is feljebb a tabellán, persze a dobogós helyekért folytatott versenyfutásból alighanem kiszálltak. A Haladás többre képes a jelenlegi hetedik helyénél, játékoskeretük és ősszel mutatott játékuk is erre vall. Habár a nagy erősítés elmaradt (velük kapcsolatban Radó, Kalmár és Mervó neve is felmerült), sőt inkább gyengült a keretük (Gaál távozása érzékeny veszteség lehet a szombathelyieknek), nem tartom elképzelhetetlennek, hogy feljebb kúsznak majd a tabellán. A Paksnak tavasszal inkább majd hátrafele kell tekintgetniük, de ha nem esnek vissza drasztikusan, akkor simán meglehet a bentmaradás az évek alatt stabil középcsapattá váló atomvárosiaktól. Ők nem az a csapat, akik csak úgy igazolgatnak, tudatosan, kizárólag hiányposztra érkezhet ember. Daru Bence személyében egy megfelelő csatárt igazoltak, akitől extra teljesítményt nem várhatunk, viszont egy jó átlagot hozhat, segítve ezzel a tolnaiak bentmaradását.

A tabella alsó felében három nagymúltú csapatot is találunk. A Diósgyőr belehúzott az átigazolási piacon, Szarka Ákos és Fülöp István biztos hogy minőségi erősítés, Busai Attila pedig megmutathatja, hiba őt leírni - az biztos, hogy több játéklehetősége lesz, mint a Ferencvárosban. Ezzel együtt viszont a távozók névsora is veretes: sem Bognár Istvánra, sem Németh Milánra, sem pedig Nikházi Márkra nem lehet mondani, hogy perememberek lettek volna... Egy biztos: Horváth Ferencéknek nagyot kell menniük tavas szal, hogy elkerüljék a kiesést. Debrecenben jelentős változások történtek a keretben. Szakály Péter távozása a legnagyobb érvágás, személyében az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb játékosa távozott a Lokitól, illetve elengedték Vitteket is, aki ugyan nem váltotta meg a világot egy félév alatt, de biztosan többre lett volna ennél képes tavasszal - hát nem lesz, legalábbis Debrecenben. Mellettük perememberek távoztak jelenős számban, és érkeztek zömében "lutrira" igazolt légiósok, illetve Osváth Attila a Vasasból. Finoman szólva vannak kétségeim affelől, hogy erősödött-e a DVSC kerete... Nyilván egyedüli céljuk az lesz tavasszal, hogy foggal-körömmel kivívják a bentmaradást, de ezzel a kerettel lesz félnivalójuk. Az MTK a fiatalok beépítését tűzte ki céljául a szezon előtt, belekalkulálva egy esetleges rosszabb szereplést. Arra azonban ők se gondoltak, hogy kiesőhelyen telelnek majd. A következmény nem maradt el, Theodoru Vaszilisz nem dolgozhatott tovább a felnőtt csapatnál, Tamási Zsolt váltotta őt a kispadon. Igyekeztek a keretet is megerősíteni a télen, Leandro Martinez, Nikházi, és az ukrán Jurij Koljomolec sem padozni jött - ők erősítik a keretet egyértelműen. Thiam újból távozott, talán ő az egyetlen jelentős búcsúzó. Nehéz lesz a bentmaradás, de a riválisokkal szemben mellettük szól, hogy jól erősítettek, nem gyengültek. Az új edzőn sok fog múlni, de közel sem reménytelen a kék-fehérek helyzete. Annál inkább a sereghajtó Gyirmóté. A szezon közben voltak pillanatok, amikor reális esély mutatkozott a bentmaradásukra, azonban elfogytak az ősz végére - most már kisebb csodára lenne szükség ahhoz, hogy ne essenek ki. Nemcsak azért, mert utolsó helyen állnak, és hátrányuk jelentős, hanem mert az igazolásaik sem a legjobban sikerültek, illetve új csapatot is kell építeni Gyirmóton. Távozott egy tucatnyi játékos, közülük is kiemelendő Sallói Dániel és Simon András, de talán a szintén távozó Filkor Attilában is több volt - fél év alatt nem sikerült ezt bizonyítania. Az érkezők oldalán vannak egyértelmű erősítést jelentő labdarúgók: Tamás Krisztián hazahozatala valószínűleg jó ötlet volt, mint ahogy Simon Ádám kölcsönvétele is. Mellettük azonban zömében légiósok érkeztek, akik meglehet, nem érik el a távozó játékosok színvonalát. Röviden: nem sikerült úgy megerősíteni a keretüket Urbányi Istvánéknak, hogy azt mondhassuk, elérhető az első osztályú tagság meghosszabbítása.

Összességében elmondhatjuk, hogy hosszú idő után egy izgalmas hajrá lesz majd a bajnoki címért való versenyfutásban, illetve a kiesés elkerüléséért is, ráadásul egy magyar szinten nagycsapatnak számító gárda vélhetően búcsúzik, ám az, hogy ki, majd csak május végén dől el. Egy biztos: érdemes lesz követni tavasszal az NB1 küzdelmeit! Hajrá, magyar foci!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/33941/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?