Portugália - Magyarország: keretelemzés

Nemsokára VB-selejtezőt játszik a Magyar Válogatott, nem kisebb ellenfél, mint a regnáló Európa-bajnok Portugália ellen. Ahogy azt az olvasók már megszokhatták, mint minden válogatott meccset, ezt is többrészes cikksorozattal vezetem fel, elsőként jöjjön a magyar keret kielemzése.

Kezdjük azzal, tulajdonképpen kik is alkotják a keretet:

KAPUSOK:

Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Kovácsik Ádám (Videoton), Megyeri Balázs (Greuther Fürth)


VÉDŐK:

Bese Barnabás (Le Havre), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Kálnoki-Kis Dávid (Újpest), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva), Lang Ádám (Dijon), Vinícius Paulo (Videoton)


KÖZÉPPÁLYÁSOK:

Gera Zoltán (Ferencváros), Holman Dávid (Debrecen), Kalmár Zsolt (Bröndby), Kleinheisler László (Ferencváros), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Ádám (Bologna), Pintér Ádám (Greuther Fürth)


CSATÁROK:

Dzsudzsák Balázs (al-Vahda), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (al-Garafa), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Sallai Roland (Palermo), Szalai Ádám (Hoffenheim)

___________________________________________________________________

A keret elemzésekor posztonként fogok haladni. Közben kiemelt képpen foglalkozom a következő két kérdéssel: egyrészt, hogy az EB keretben szereplők közül, a két válogatottól visszavonult játékos - Király és Juhász - kivételével, kik maradtak ki, és ennek mi lehet az oka, illetve hogy kik azok, akik talán még befértek volna a keretbe, és kik azok, akiknek némiképp meglepetés a behívása. Ezen szempontok vizsgálatakor érdemes fejünkben tartani Storck azon mondatát, hogy bizonyos játékosaiban csalódott a svédek elleni felkészülési meccsen - több játékos mellőzése minden bizonnyal ide vezethető vissza, de részletesen is vissza fogok erre térni.

Rögtön kezdjük is a kapusokkal. Azt gondolom, Gulácsi Péter behívásán nincs mit vitatkozni, a legjobb magyar kapus jelenleg, ehhez kétség sem fér, minden bizonnyal ő védi majd a magyar kaput Lisszabonban. Dibusz Dénes és Megyeri Balázs behívása sem meglepetés, viszonylag jó formában vannak, Megyeri folyamatosan játszik a a Fürthben, Dibusz pedig még nem kapott gólt tavaszi bajnokin, és a kupában is csak egyet. Kovácsik behívása némiképp meglepő, de azt nem lehet mondani, hogy nem szolgált volna rá a behívóra - ugyanakkor azt le kell szögezni, hogy egy kapus ki fog maradni a végleges keretből, és az alighanem Kovácsik lesz.

A balhátvédeknél különösebb meglepetésről nem beszélhetünk, Kádár Tamás talán a jelenlegi legjobb magyar védőként nem maradhatott ki (nála úgy látszik, nem érvényesült Storck elve, miszerint a frissen klubbot váltottakat ezen a meccsen nélkülözi), Korhut Mihály szerencsére felépült a sérüléséből, ami kiváltképp jó, hiszen remek szezont fut, hasznos tagjává válhat a válogatottnak, Hangya Szilveszter pedig már-már állandó kerettagnak számít Storcknál, és tavasszal a Vasas összes tétmeccsén szerephez jutott.

A középhátvédeknél már sokkal érdekesebb a helyzet. Lang Ádám kerettagsága megkérdőjelezhetetlen, mint klubszinten legmagasabban jegyzett magyar hátvéd. Az EB-kerethez képest kimaradt Guzmics Richárd, aki abszolút alapembernek számít Storcknál, sajnálatos módon sérülés miatt kell majd nélkülözni. Az ő pótlását kell majd megoldani, méghozzá a Kálnoki-Kis - Vinícius kettős valamelyikének. Azért abban nem vagyok száz százalékig biztos, hogy ők ketten jelenleg a legjobb magyar középhátvédek Lang után, hiszen azért akarva-akaratlanul felmerül Korcsmár Zsolt neve: rejtély, hogy ő miért nem kerettag, hiszen rendszeresen játszik, és Storck alatt még egyszer sem kapta meg a bizalmat. Illetve ott van még Bobál Dávid is a magyar centerhalfok közül - azért sokkal rosszabb nem lehet, mint a fent említett duó. Azért az mindenesetre jól mutatja, hogy Storck mennyire elégedetlen a középhátvédekkel, hogy a frissen honosított Vinícius egyből meghívót kapott.

A jobbhátvédeknél Fiola Attilának gyenge formája és a Vidiből való ki-kimaradása ellenére meghívót postáztak, ahogy Bese Barnabásnak is, aki szintén kikopó félben van a Le Havre-ból. Botka Endre behívása viszont jó döntés, véleményem szerint elkapta a fonalat a Fradiban, rendszeresen játszik, és a mérkőzéseken csapata egyik legjobbja szokott lenni.

Védekező középpályásból kettőt találunk a keretben: Nagy Ádám biztos kerettagnak számít, alapember a Bolognában és a válogatottban is, hiba lenne kihagyni. Pintér Ádám felé pedig úgy néz ki, ismét él a bizalom: ősszel többször kerettag sem volt, tétmeccsen pedig egy percet sem játszott a válogatottban (valljuk be, egyáltalán nem is szolgált rá a Fradiban nyújtott teljesítménye alapján), viszont most fordult a kocka, mivel a Greuther Fürthben rendszeresen játszik, nem is rosszul, ráadásul szerepe felértékelődhet az amúgy EB-kerettag Elek kihagyása miatt, akinél Storck a klubváltásra hivatkozott - talán ő az egyetlen, ahol ez valós indoknak is tűnik. Persze ott van még Gera Zoltán is, aki a válogatottban taktikailag kulcsfontosságú. A Ferencvárosban viszont mostanában előrébb, középső középpályásként játszik, csak az kérdés, hogy hol számít majd rá Storck, mert hogy még mindig kihagyhatatlan, az is biztos.

A támadó középpályások behívásakor vélhetően fontos szempont volt, hogy Kleinheisler László pótlására megtalálják a megfelelő személyt, hiszen az oslói hős eltiltott lesz a portugálok elleni meccsen (hozzáteszem, így is a kerettel tréningezhet). Mondhatni, hogy erre a posztra zöldfülűek jutottak (hacsak nem Gerával számol Storck támadó középpályásként): Sallai, Kalmár és Holman. Hármójuk behívása inkább annak szól, hogy lássák, be lehet kerülni a keretbe, ezért tegyék oda magukat, csakhogy valamelyikőjük minden bizonnyal kezdő is lesz. Sallai Roland egyre többet játszik a Palermoban, az ő behívása talán a legkisebb meglepetés. Kalmár Zsoltnál úgy látszik, szintén nem volt tényező, hogy klubot váltott a télen, illetve, hogy a lehetséges 270 bajnoki percből 95-öt töltött a pályán tavasszal. Holman Dávid viszont szépen teljesít a Debrecenben, de azt nem merném kijelenteni, hogy kiemelkedő, válogatott szinten. Így meg kell említenünk Szántó Tamást, aki a Rapid Wien alapembere, biztos vagyok benne, hogy maximálisan alkalmas lenne Kleinheisler pótlására, nyilván ellene szól, hogy a felnőtt válogatott keretébe még egyszer sem kapott meghívást. 

A behívott szélsők úgy gondolom, mind rászolgáltak a kerettagságra. Dzsudzsák Balázsra külön nem is kell kitérnem, amíg vissza nem vonul a válogatottól, addig ő meghívást fog kapni oda, és nem is ok nélkül. Gyurcsó szintén jó idényt fut, a tavasza is jól indult, ráadásul egyre jobban válik kihagyhatatlanná a válogatottból, az ősszel két meccsen két gól volt a mérlege. Lovrencsics Gergő viszont biztosan nem őszi formája alapján kapott meghívást (habár akkor is kerettag volt, ezek szerint Storck igencsak megbízik benne), viszont látszik, hogy odatette magát a téli felkészülésen, jól kezdett tavasszal, egy ilyen motivált Lovrencsics mindenképpen megérdemli a behívót. Az amúgy középcsatár Németh Krisztiánnal is minden bizonnyal szélsőként számol majd Storck, ő sérülése után ismét teljesen ép, és ugyan a sportszakmailag nem túl magasan jegyzett katari bajnokságban, de a beszámolók szerint jól teljesít. Viszont óriási meglepetés Stieber Zoltán kihagyása: az EB-n kerettag volt, ősszel jól teljesített a válogatott meccseken. Rendben van, tavasszal csak 13 perc jutott neki a Kaiserslauternben (részben egy betegség miatt), de alapvetően az esetében nem tudok másra gondolni, minthogy ő lehetett az egyik, aki kihúzta a gyufát Storcknál a svédek elleni meccsen, holott szerintem akkor jól játszott.

Klasszikus középcsatárból hármat találunk a keretben (ha nem számítjuk ide Némethet). Szalai Ádám helye nem lehet kérdés, jó formának örvend, rövid időn belül kétszer is duplázott a Bundesligában, és a szükséges játékperceket is megkapja, no meg Storck első számú csatára a válogatottban. Priskin Tamás is szépen termeli a gólokat, igaz egy kevésbé nívós bajnokságban, de összességében nem lehet vitatni a meghívója jogosságát. Eppel Márton pedig a legelőrébb lévő magyar az NB1. góllövőlistáján, megkockáztatom, behívása nem meglepetés, legfeljebb annyiban, hogy még nem játszott sose a válogatottban, és vélhetően nem a portugálok ellen fog átesni a tűzkeresztségen. Két EB-kerettag kimaradó viszont van: Böde Dániel kihagyása számomra nem meglepetés, gyenge formát mutat az FTC-ben, jelenleg tényleg nincs válogatott szinten, reméljük, ez hamarosan megváltozik. Nikolics Nemanja kihagyása annál érdekesebb: Storck a téli klubváltásra hivatkozott, és Nikolics valóban keveset tudna együtt készülni a csapattal a Chicago Fire bajnoki menetrendje és a hosszú repülőút miatt, de nekem ez a klubváltásos "duma" kicsit álkifogásnak tűnik: láthattuk, hogy bizonyos, Nikolicsnál gyengébb képességű játékosoknál ez nem okozott gondot, ráadásul a transzfer még az átigazolási szezon kezdetekor lezajlott. Azóta Niko szépen termelte a gólokat az edzőmérkőzéseken, a bajnokságban is bemutatkozott már. Az igazi ok inkább ott keresendő, hogy vélhetően Storck nem állítaná be a portugálok ellen, aminek nyomós oka van (ezt én is többször taglaltam már a blogon), így valóban megmenti Nikolicsot a felesleges oda-vissza repülőúttól, és önmagát is a játékost a kezdőbe követelő újságírók és szurkolók hadától. Ellenben aki egyértelműen megérdemelné a behívót, az nem más, mint Futács Márkó: nagyon megy neki az amugy acélos horvát bajnokság egyik legjobb csapatában, a Hajduk Splitben, a szezonban már 9 gólnál jár, és meg vagyok győződve róla, hogy eléri a vele ellentétben kerettag Eppel szintjét. Egyszer ő is megérdemelné a bizalmat, ha más nem, majd barátságos meccsen.

Ennyi lett volna, úgy gondolom, elég részletesre sikerült az elemzésem, mindenesetre a legjobbakat kívánom a Magyar Válogatottnak a portugálok ellen, nemsokára további felvezető cikkekkel jelentkezem! Hajrá Magyarok!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/35862/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?