Utánpótlás: háromból egy

Márciusban a négy elitkörbe jutott korosztályos válogatottunkból három is lejátszotta a mérkőzéseit. Ha pusztán a tényeket nézzük, a mérleg negatív, ám ennél azért árnyaltabb a kép, és van okunk bizakodni. Egy kis utánpótlás-válogatott körkép.

Bernd Storck kifejezetten büszke volt rá, hogy mind a négy lehetséges utánpótlás-válogatottunk (férfi u17, férfi u19, női u17, női u19) kvalifikálta magát a tavaszi elitkörökre. Ez tényleg nagy szó volt, hiszen korábban ez még egyszer se fordult elő. Azonban az igazi értékmérő az EB-kijutás következő lépcsőfoka, az elitkörből való továbblépés lehetne, lehetett volna. Három korosztályos csapatunk, a két férfi, és az u17-es női már lejátszotta az elitkörét (az u19-es lányok majd csak májusban játszanak), és hármuk közül csak az u17-es fiúk tudták kiharcolni az EB-részvételt. De mint már a bevezetőben említettem, a helyzet annyira nem tragikus. Most sorra veszem ezen csapatok szereplését, és rögtön választ is kapunk arra, hogy miért nem kell kardunkba dőlnünk.

Haladjunk időrendben, kezdjük az u17-es lányokkal. A selejtezőcsoportból másodikként jutottak az elitkörbe, és ellenfélnek a rendező Szerbiát, Skóciát és Írországot kapták. A kijutáshoz nagy bravúrra lett volna szükség, hiszen a csehországi kontinenstornán mindössze 8 válogatottnak van hely, így a rendezőn kívül csak a csoportelsők és a legjobb csoportmásodik jutott ki. A csapat természetesen a kijutást jelölte meg céljául, de ahhoz valóban bravúrok (kellett volna).

A skótok ellen egy döntetlennel nyitottak. Schumi Dorottya szövetségi edző a találkozó után elmondta, hogy ezt a mérkőzést bizony meg kellett volna nyerni, már ha tényleg komolyan gondolták a kijutást. A házigazda szerbeket némi meglepetésre felülmúlták a lányok, és ennek, valamint a többi meccs szerencsés alakulásának köszönhetően az utolsó meccsen szinte biztosan (sőt, mint utóbb kiderült, biztosan) elég lett volna egy döntetlent játszani a kétségtelenül erős írekkel. Sorsdöntő mérkőzés, ahogy mondani szokás. Ráadásul történelmi lehetőség is volt, hiszen ez a magyar női u17-es válogatott még sose kvalifikálta magát EB-re. Női futballban, és főleg ezen a szinten példátlan összefogás indult meg: az MLSZ külön buszt indított a találkozó helyszínére, így szép számú magyar szurkoló tekinthette meg az összecsapást. Még az MLSZ-vezérkar, Csányi Sándorral, Berzi Sándorral és Török Gáborral is repülőre ült, és kiutazott Belgrádba. Gondoljunk bele, egy ilyen mondjuk 5, de leginkább 10 éve még elképzelhetetlen lett volna.

Sajnos a bravúr nem sikerült. Az írek 1-0-ra győztek, és a másik meccs eredménye miatt a magyar csapat lecsúszott a harmadik helyre, amivel minden esélyét elvesztette az EB-részvételre. Milyen pech: csak egy gól kellett volna, és most arról beszélnénk, hogy ők is kint vannak. Még a felső lécet is eltalálták, de a gól valahogy nem jött össze. Viszont nagyon sok pozitívum volt ebben az egész történetben: a szövetségi edző szerint ez a generáció még sokra viheti, és ahogy Dr. Török Gábor, az MLSZ női bizottságának elnöke is fogalmazott: ha így fejlődik tovább a magyar női futball, a 20-as években szép sikereket érhetünk majd ebben a szakágban.

Az u17-es fiúk egy nappal korábban kezdték meg az elitkör küzdelmeit, mint az u19-esek. Ezt a korosztályt előzetesen nem tartották aranygenerációnak, az átlag focidrukker számára még ismerős név se akadt köztük, akit nagy tehetségként lengettek be előzetesen (leszámítva talán Csoboth Kevint). Azonban az jó jel volt, hogy a korosztályból meglepően sokan igazoltak már ki külföldre, és neves klubok utánpótlásában pallérozódnak. A teljesség igénye nélkül: Majnovics Martin a Burgenland, Szoboszlai Dominik a Red Bull Salzburg, Schön Szabolcs az Ajax, Szerető Krisztofer a Stoke City, Bence Márk a Vitesse, Csoboth Kevin pedig a Benfica utánpótlás-játékosának mondhatja magát. A keret erősségét valamennyire az is jelzi, hogy olyan, már külföldön edződő fiatalok kimaradtak, mint Deczki Máté (Stoke City), Hutvágner Gergely (Sampdoria), Csóka Dániel (Wolverhampton Wanderers), Horváth Csanád (Vitória Guimaraes) és Horváth Olivér (Ajax). A válogatott megkapta maga mellé Izraelt, Oroszországot és Norvégiát, az házigazdák pedig mi voltunk.

Az első meccs Izrael ellen volt, és egy utolsó perces góllal csalódást keltő vereséget szenvedtek a fiúk. Nem volt más választás, mint megnyeri a következő két meccset, méghozzá Izrael erősebb válogatottak ellen. Ezután egy kisebbfajta csoda kezdődött, Szoboszlai Dominik nevét pedig alighanem jóidőre megjegyezte magának minden magyar futballdrukker. Az oroszokat 2-1-re, a norvégokat 1-0-ra múltuk fölül, mindhárom találatot a csapatkapitány Szoboszlai szerezte, és mindháromra nyugodtan mondhatjuk, hogy bombagól volt. Oroszország ellen két szabadrúgás, ráadásul a második már a meccs végén. Norvégia ellen pedig egy parádés tekerés, már a hosszabbításban - ha nincs az gól, nem jutunk ki. Fontos megjegyezni, hogy ugyan itt is volt létszámemelés, az EB-n már 16 csapat vehet részt, azonban mi akkor is kijutottunk volna, ha nem emelik a létszámot, mivel csoportelsők lettünk.

Nyilván látni kell, hogy sokkal inkább a szív diadala volt ez, mintsem hosszú, tudatos munka eredménye, ám azt senki sem vitatja el Szélesi Zoltán csapatától, hogy kint van az EB-n, és ez rendkívül nagy szó. Ott viszont bizonyíthatják, hogy ez nem egy kifutott eredmény volt. Ezenkívül is akad pozitívum bőven: sokan már egy Szoboszlai-Nagy belső középpályát vízionálnak rövid időn belül a nagyválogatottban. És nem is annyira lehetetlennek tűnő gondolat: ugyan Gera helyetteseként kikiáltottak már pár játékost (Vida, Berecz), és ott vannak a rutinosabb, ám még ideális korúak (Pintér, Elek), de ha Szoboszlai így folytatja, helye lesz a válogatottban, ebben biztos vagyok. Az is nagy előnye, hogy annál a Salzburgnál van, amelynek a testvércsapata az a Leipzig, akit nem kell bemutatni senkinek, talán egyszer oda is eljuthat a fiatal tehetség...

Az u19-es férfi válogatott is nemrég fejezte be a meccseit a csehországi elitkörben. Ők végül nem jutottak ki, ám kicsi hiányzott, hogy ne legyen hasonló a forgatókönyv, mint a két évvel fiatalabbaknál. Ők a cseheket, az osztrákokat és a skótok kapták ellenfélül. Szintén elmondható, hogy akárcsak az u17-esek, ők sem voltak kikiáltva semmilyen aranygenerációnak, viszont tőlük is voltak páran, akik külföldön látogatják az edzéseket: Szalai Attila a Rapid Wien második csapatához tartozik, míg Szabó Attila az Atalanta, Bíró Bence pedig a Vitória Guimaraes utánpótlásához tartozik.

A forgatókönyv hasonló volt: vereség a nyitányon, mégpedig a csehektől, 2-1 arányban, Csernik Kornél gólja csak a szépítésre volt elég. Az osztrákokat 3-1-re páholták el, Tömösvári, Bíró és Szabó góljával, ami pedig külön értékesség teszi a győzelmet, hogy hátrányból fordítottak a srácok. Az utolsó meccsnek úgy mehettek neki, hogy ha mindenképpen győzniük kell - ezzel ők minden tőlük telhetőt megtennének, ám a sorsuk nem a saját kezükben volt. Győzni győztek, a skótok 2-1-re múlták fölül Bíró és Szabó góljaival, csakhogy sajnos a másik meccsen számunkra kedvezőtlen eredmény született: a csehek is győztek, így ők jutottak ki a nyolccsapatos, grúziai kontinensviadalra, mi pedig második helyen végeztünk.

Kicsin múlt, akárcsak az u17-es lányoknál. De itt sem érdemes szomorkodni. Ahogy Michael Boris fogalmazott: megmutattuk, hogy velünk számolni kell. Remélhetőleg ebből a korosztályból is minél többen tudnak minél hamarabb külföldre igazolni, és akkor tényleg egy ütőképes generáció jöhet létre, persze két év "hátrányuk" már így is van az u17-esekkel szemben. Az EB tehát elmaradt, de majd az u21-es selejtezőkön megmutathatják, hogy tényleg nem szabad őket leírni.

Májusban pedig még hátra van az u19-es női elitkör, reméljük ott is sikerül szép eredményt elérni, mondjuk rögtön egy EB-kvalifikációt - és akkor mondhatjuk, hogy "papíron" is eredményes tavaszt zártak az utánpótlás-válogatottak. Persze, ahogy ezt a cikkben is taglaltam, ígysem panaszkodhatunk. Innen is szeretnék gratulálni minden korosztálynak, hajrá Magyarok!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/36726/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?