Andorra – Magyarország 1-0 szakmai szemmel: a gól elemzése

Eredetileg az egész meccsről terveztem ilyen jellegű cikket írni, de ezen nincs mit elemezni. Pontosabban van, de itt a fő hangsúly nem a mérkőzésen belüli hibákon van, hanem azokon az okokon, amik idáig vezettek, 1 évvel az Európa-bajnokság után. Hogy mégse maradjunk szakmaiabb elemzés nélkül, következzen a kapott gól részletes elemzése.

A szituáció kulcsmozzanata az volt, hogy Nagy Dominik labdát vesztett a középpályán, holott lett volna két jó passzopciója is, Gyurcsónak a bal szélre, vagy Nagy Ádámnak tengelybe (piros nyilak).

A képen jól látható (pirossal jelölve), hogy ebben a helyzetben nem kevesebb, mint 6 játékos tartózkodik a labda vonala előtt (egyikük rá se fért a képre), így labdavesztés után már alapvetően hátrányban vannak, amikor vissza kell futni, azaz nehezebb döntő létszámfölényt kialakítani védekezésnél. Ilyen esetekben – az inga-effektust megakadályozandó – a labdához legközelebbi játékosnak, jelen esetben Nagy Dominiknek azonnal, mérlegelés nélkül fel kellett volna rúgnia a labdaszerzőt, bevállalva a biztos sárga lapot. De nemcsak az andorraiak, hanem a világon bármely ellenfél ellen így kell tenni ilyen esetben, főleg, ha a védelem rendezetlen, márpedig most az volt, hiszen még csak a labdakihozatali fázis legelején jártunk. (Nagyképűen szólva már „megkezdték az alakzat bontását”.)

Ezen a képen pedig már jól látszik, miért baj, hogy nem rúgta fel előbb a két Nagy egyike (mert nemcsak Dominik, Ádám is megtehette volna, rajta simán keresztülvitték a labdát) sem a labdást: hátul csak két középhátvéd, Vinícius és Lang maradt (pirossal jelölve), akik megfelelő biztosítás híján nem tudtak kialakítani biztonságosan védelmi háromszöget (mivel ketten vannak), hogy egyikük meg tudja kezdeni a területszűkítést, és támadni tudja a labdát.  Ezért kénytelenek voltak hátrálni, így pedig az andorraiak egyre jobban szorítottak minket a saját kapunkhoz. A két szélsőhátvéd sehol sincs, Tóth (sárgával) a felezővonalon túl, Bese még ott se, a képen sincs, bizonyosan szintén az ellenfél térfelén ragadt.

Lang tehát jobb híján kilép a balhátvéd helyére (pirossal), és a labda ugyan kint volt, de ettől függetlenül a magyar középhátvédnek itt szerelnie kellett volna, vagy legalább kiszorítani oldalra a támadót. Nyilvánvalóan kevés szándékossággal és a helyzet szerencsétlenségéből adódóan, de azt helyesen megoldottuk, hogy „áttolódtunk” a veszélyes oldalra, ott létszámfölényt alakítottunk ki, a veszélytelen oldalt meg üresen hagytuk (mondjuk nem is jött ott andorrai), de mint az a következő képeken kiderül, mit sem ért.

Merthogy egy nem túl bonyolult összjáték-elemmel, egy kiugratással megvernek három magyar játékost is, és az andorrai előnybe kerül a védőkkel szemben.

A képen pedig már a beadás pillanatát láthatjuk. Ha nem jelöltem volna, akkor is szemet szúrna mindenkinek Vinícius óriási helyezkedési hibája, méterekre állt az egyetlen tizenhatos belül lévő, gólveszélyt jelentő andorraitól. Magam sem tudom eldönteni, mire gondolhatott. Mit védett? Lapos passzra számított? Mert speciel azzal szemben kiváló passzárnyékot képez, és laposan nem kaphatott volna labdát a bent ólálkodó ellenfél, de a beadó játékosnak esze ágában sem volt így játékba hozni a társát, mert az jó eséllyel már Lang is megakadályozta volna a becsúszásával. Nagy talány, miért nem vette föl Vinícius az embert?

A fejes pillanata már ezen a képen. Kitűnően látszik, hogy míg az andorrai már a levegőben van, és fejel, addig Vinícius és az időközben megérkező Bese még talpon van, egyikük se ugrik fel.

Ennek következtében pedig a gólszerző egy nem túl erős, de még egy nem is túl pontos fejessel a hálóba küldi a labdát. A gól főleg a védők nyakába varrható, de azért felmerül a kapus felelőssége is. Gulácsi meg se próbál vetődni, ugrani a labda irányába.

Összegezve tehát ehhez a gólhoz egyéni hibák, főleg Vinícius bizonytalansága vezetett. A honosított középső védő az egész akció során nem állt a helyzet magaslatán, szinte végig rosszul helyezkedett. De az egész kialakuló szituációt meg lehetett volna akadályozni, ha valaki, még mielőtt Andorra támadásba és lendületbe jött volna, taktikai faulttal megállítja a meginduló játékost.

Címkék: Szakmai szemmel
https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/39196/pics/lead_800x600.jpg
Szakmai szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?