Andorra-meccs után és nemzetközi kupaselejtezők előtt: változás kell!

Egy hét telt el az andorrai szégyenteljes vereség óta. Sokan fejeket követeltek, azt gondolták, itt most egy hét alatt gyökeres változások lesznek a magyar futballban. Nem lettek, sőt: Bernd Storckot megerősítette mindkét pozíciójában az MLSZ. Pedig jogosan követelte az egész magyar futballközeg: változás kell!

Habár jómagam is azon a véleményen voltam a meccset követő értékelésemben, hogy ilyen helyzetekben illik kapitányt váltani, azaz Storckot el kell küldeni legalább a kapitányi pozíciójából - részfelelősség ide vagy oda - és ezt pusztán szakmai szempontok alapján továbbra is tartom, úgy gondolom, jelen helyzetben mégiscsak valamennyire jó döntést hozott az MLSZ. Ne legyünk naivak, biztos vagyok benne, hogy a kapitány több milliós végkielégítése - bármit is nyilatkozott az Elnök Úr - jelentős tényező volt abban, hogy maradhatott. Viszont amit egyáltalán nem érdemes jelen helyzetben: kapkodni. Mert a VB-selejtezőkből van még hátra négy, számunkra abszolút tét nélküli meccs, csupán a 3. pozíciónkat kell megőrizni, úgyhogy lehet készülni gőzerővel az EB-selejtezőkre. És valóban, talán jobb, ha az eddig elkezdett módon folytatódik ez - ugyanazon ember, Storck vezérletével. Szóval ezek alapján Storck tényleg megérdemel egy második esélyt. A szememben nagyon szimpatikus volt, ahogy a folytatáshoz hozzáállt: nemcsak az volt egy remek gesztus, hogy fizeti az Andorrába kiutazó drukkerek jegyeit a következő két hazai meccsre, hanem látszott rajta, hogy ez az ember igenis helyre akarja hozni a hibáját, tenni akar a magyar labdarúgás fejlődése érdekében.

Az a bizonyos interjú a sportnapilapban tartalmazott egy igen érdekes részletet is, amelyre nem terveztem kitérni ebben a cikkben, de azért mégiscsak említésre méltó: Storck bizonyos játékosokat nem hív meg többé a válogatottba, és ezt nemsokára közölni is fogja az illetőkkel, de természetesen először a csapatkapitány Dzsudzsák Balázzsal beszél a hogyan továbbról. Kikre gondolhatott a szövetségi kapitány? Először Eppel Márton neve ugrik be - szánalmas teljesítményt nyújtott mindkét meccsen, és mivel úgyis túlkínálat van csatárposzton (ráadásul Storck jelezte, a közeljövőben megkívánja hívni Futácsot is), nem lennék meglepve a Eppelt Storck regnálása alatt utoljára láttuk címeres mezben. A védők teljesítményét is kritizálta a kapitány - szerintem Vinícius se fog többet meghívót kapni. Mondhatnám még Tóth Bencét is, de szerintem benne azért még több van, és Storck, ha egyszer már meghívta a másodosztályból, és alatta debütált, nem fogja elfelejteni. Vannak olyan játékosok, akik csak andorrai teljesítményük alapján rászolgálnának egy alapos pihentetésre, de mivel eddig már letettek valamit az asztalra, és Storck alapcsapatának részét képezik, nem lesznek a továbbiakban kihagyva - gondolok itt Gyurcsóra, Besére, Langra, Nagy Ádámra. No de térjünk is vissza az eredeti gondolatmenethez.

A gyors gyógyírt a magyar futballdrukkerek számára most az jelentené, ha valamelyik klubcsapat valamelyik kupában főtáblára jutna. A problémákat közel sem oldaná meg - sőt, megint szőnyeg alá lehetne söpörni őket megoldatlanul, mondván tessék, itt az eredmény. (Aztán megint belefutnánk egy ilyen kapitulációba mint ez volt, vagy hogy klubfocit említsek: mint amilyen a Ferencváros Partizani Tirana elleni égése volt.) De tűzoltásnak viszont megfelelne: a szurkolók egy része nem elégedetlenkedne, lenne minek örülni, végre ezen a téren is egy siker, 2012 óta nem volt ilyen, ezalatt pedig el lehet kezdeni az egész magyar foci megreformálását. Mondanom se kell persze, hogy annak, hogy sikeresen veszi a selejtezőket egy csapat, körülbelül nulla a valószínűsége, de mélyebb esélylatolgatásba most nem mennék bele, (egy következő cikkemet szánom ennek).

És akkor mit változatnék, hogyan kezdenék hozzá a reformokhoz? Joggal érhetett az a kritika eddig, hogy csak kritizálni tudok, javasolni nem (habár volt jó pár építő jellegű cikkem), hát most itt vannak az én elképzeléseim.

Kezdjük magával Storck személyével. Ha már egyszer maradt kapitány is sportigazgató is, teljhatalmának meg kell szűnnie: ha az ő kezében összpontosul az egész magyar labdarúgás sportszakmai szekciója, akkor problémák léphetnek fel ilyen helyzetekben, mint most is például, azaz, hogy túl kockázatos lett volna elküldeni a magyar labdarúgás jelenlegi legnagyobb fejesét. (Nyilván ez is közrejátszott abban, hogy maradhatott.) Mert hogy ha kirúgták volna, elkezdhettük volna újból elölről az építkezést, másvalaki koncepciója alapján, és Storck eddigi - azért többé-kevésbé sikeres munkája odaveszett volna. A teljes hatalom megszűnése alatt értem, hogy létre kell hozni egy több szakemberből álló testületet, akik döntenek, ne egy személyben legyen Storck a döntéshozó és felelős is egyben. A labdarúgás különböző szegmenseiért feleljenek különböző emberek, akik hasonló filozófiában gondolkoznak, mint a sportigazgató.

A válogatottal kapcsolatos további szakmai feladatai Storcknak, hogy amit elkezdett, és már látható eredménye van, folytassa tovább: alakítson ki egy egységes stílust az A-válogatottnál, és maximum 2-3 játékrendszert olyan szinten gyakoroltasson be velük, hogy bármelyiket álmukban is tudják játszani a játékosok, vagy legalább, meccs közben azonnal át tudjanak állni egyikről a másikra, ha úgy hozza a szükség. Ezt pedig meg kell csinálni az összes utánpótlás válogatottnál, hogy egészen az u15-ös korosztálytól kezdve a felnőtt válogatottra termeljék a játékosokat, és zökkenőmentesen kerülhessenek fel oda utánpótlás játékosok, mivel tudják, mit játszik a "nagycsapat". Persze az már más kérdés, hogy a magyar tradíció szempontjából rossz az irány, de ha már egyszer elkezdtük ezt a német vonalat, filozófiát erőltetni, vigyük is végig. Továbbá be kell fejeznie az általa is emlegetett generációváltást: eddig is időszerű volt, most viszont ez egy remek alkalom, hogy be is fejezze a változások apropóján. Véleményem szerint a jövő csapatának gerincét a 2015-ös  u20-as VB-n szerepelt generációra és a 2017-es u17-es EB-n szerepelt generációra kell építeni, megtartva a 2016-os EB-n szerepelt válogatott magját, azaz nem kell feltétlenül szétkergetni a mostani válogatottat alkotó játékosokat.

És akkor mi az, amit Storcktól függetlenül meg kell változtatni a magyar futballban? Mindenek előtt csökkenteni kell az állami pénzek eszméletlen mértékű beleöntését a labdarúgásba. Magyar szinten újgazdag, TAO-s pénzből felpumpált csapatok megjelenésére semmi szükség, ezek nemhogy előrébb vinnék a labdarúgást, hanem még vissza is vetik. Jól tudom, ma piaci alapon nem tudna működni a focink, de minimalizálni kell az állami forrásokból való gazdálkodást, mert ha máskor nem, a nyári kupaselejtezők során mindig kiderül - ahogy idén várhatóan zsinórban ötödszörre is - hogy hiába kiskirály valaki az NB1-ben, nemzetközi színtéren komoly szakmai háttér nélkül halálra van ítélve, legyen bármennyi pénze is.

Aztán el kell kezdődnie a fiatalabb, tehetséges, külföldi tapasztalatokkal felvértezett edzők hatalomátvételének a magyar labdarúgásban. Őket kéne a legfontosabb pozíciókba ültetni, és el kell kezdeni a régi, a világ labdarúgásától fényévekre lemaradt edzők kiselejtezését. Szerencsére Szalai László alatt már megindult ez a folyamat - fokozatosan kaptak egyre kisebb szerepet a Mezey-Both-féle garnitúra tagjai - és reméljük ez folytatódik. Semmi keresnivalója a jelenlegi a focinkban azoknak, akik ilyen mélyre taszították azt. És kikre gondolok az újak alatt? Dárdai Pál, Szabics Imre, Lőw Zsolt, Bódog Tamás, Petry Zsolt, Szélesi Zoltán, de még a Wágner-ikreket is ide sorolnám. A többségük német területen volt játékos, majd ott is tanulta a szakmát részben, így tovább tudják erősíteni ezt az irányt, valamint a külföldről hozott tapasztalataik aranyat érhetnek itthon, ismerik a jelenlegi trendeket a világ futballjában és olyan újfajta szemléletmódjuk van, ami előre viheti a magyar labdarúgást.

Remélem sikerült építő jellegű kritikát megfogalmaznom, bízom benne, hogy ha nem az összes, de legalább néhány reformjavaslatom megfordul majd az MLSZ-döntéshozók szemében, úgy gondolom, bennük is felmerültek már ezek a gondolatok. Bízzunk benne, hogy megtalálják a helyes utat, és a nagy cél, a 2020-as EB már a mi részvételünkkel is zajlik majd. Hajrá Magyar Foci!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/39378/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?