BL, EL selejtezők: esélylatolgatás

Az UEFA elkészítette a nemzetközi kupaselejtezők sorsolását. Sorra veszem a Magyarországot képviselő csapatok sorsolását és főtáblárajutási esélyeit, ellenfélbemutatóval egybekötve.

Kezdjük a Budapest Honvéddal. A kispestiek magyar bajnokként kvalifikálták magukat a Bajnokok Ligája selejtezőjébe, és a 2. körben kapcsolódnak be a küzdelmekbe. A koefficiensük 2.900 volt a sorsolást megelőzően, így nem kiemeltként várhatták azt. Ellenfélként pedig megkapták a tavaly az Európa Liga csoportkörében szereplő, és onnan továbbjutó Hapoel Beer-Shevát, akik együtthatója 10.875. Mondanom sem kell, a Honvéd már ezek alapján is esélytelennek számít, ráadásul az izraeli alakulat kimondott célja a BL-főtáblára jutás. A Korhut Mihályt is soraiban tudó csapat tavaly igencsak közönségszórakoztató, magas színvonalú játékot nyújtott az EL-meccseken, még az Internazionalét is legyőzték a San Siroban. A Honvédon az sem segít, hogy edzőt váltottak, valamint meghatározó játékosok távozhatnak a keret leadásáig. Kimondhatjuk: óriási szerencse kell ahhoz, hogy a magyar bajnok túllépjen az izraeli bajnokon, ezen az sem segít, hogy  a Honvéd a hazai meccsét kénytelen zárt kapuk mögött rendezni. Annyi vigasztalhatja a vörös-feketéket, hogy ha ez megvan, a 3. körben kiemeltként várhatják az ellenfelüket, hiszen megkapják a Hapoel koefficiensét. A BL-főtábláról felesleges álmodozni Kispesten, azonban ha valamilyen csoda folytán sikerül kiejteni az izraeli bajnokot, legrosszabb esetben is EL-playoffot játszhatnak a csoportkörbe kerülésért, ami igencsak nagy szó lenne, függetlenül attól, hogy ott se ők lennének az esélyesek.

A 8.650 koefficiensű Videoton a bajnoki második helyezésével kvalifikálta magát az Európa Liga selejtezőjének 1. körébe, természetesen kiemeltként (a magas érték még a Paulo Sousa-féle 2012-ben EL-csoportkörös Vidinek köszönhető), és kapta az 1.300 együtthatójú máltai Balzant. A szigetországiak szintén ezüstérmesek lettek hazájuk bajnokságában. Úgy gondolom, a magyar csapatok közül a fehérváriak kapták a legkedvezőbb ellenfelet az első körben, a máltaiakat nemhogy ki lehet, hanem ki kell ejteni minden probléma nélkül. A 2. körben szintén kiemelt a Vidi, és ha ez a papírforma-továbbjutás megvan jöhet az észt Nomme Kalju (4.600 pont), vagy a feröeri B36 Tórshavn (2.450 pont). Az észtek harmadikak, míg a feröeriek negyedikek lettek otthon. Talán szintén magától értetődő, hogy ez a kör sem okozhat gondot egy olyan büdzséből gazdálkodó és olyan játékoskerettel rendelkező csapatnak, mint a Videoton. Hogy aztán jöhessen a 3. kör, amelynek a lehetséges párosításait még nem tudjuk, illetve azt se, hogy ott a Vidi kiemelt lesz-e avagy sem. Attól a párosítástól sok függ majd a csoportkörbe kerülés szempontjából, nem ártana könnyebb ellenfelet kapni, ráadásul még azon kívül is van egy kör. Nem mondom, hogy esélyes a Videoton a csoportkörbe kerülésre, de azt állítom, hogy nekik van a legjobb sanszuk erre a magyar csapatok közül.

A Vasas, akinek a magyar csapatok közül a legalacsonyabb a koefficiense, ez 1.900, a bajnoki harmadik helyezés okán szerzett jogot az EL indulásra, és nyilvánvalóan az 1. körben kapcsolódnak ők is be, nem kiemeltként. Ellenfélként pedig megkapta az 5.875 együtthatójú, izraeli harmadik Beitar Jerusalemet. Jól belehúztak az angyalföldiek, nem igazán tennék most arra pénzt, hogy továbbjutnak a 2. körbe. A magyar bajnokságban Oenning már bizonyította, hogy semmi sem lehetetlen, de pokoli nehéz lesz kiverni az izraelieket. Viszont pont ennek okán ők kiemeltek lehetnek a 2. körben, így bekövetkezett az a furcsa helyzet, hogy ott egy viszonylag könnyebb ellenfelet kaphatnak (mint az 1. körben). Ez lehet a Fradi által már (sajnos) igen jól ismert albán második Partizani a maga 3.075-ös együtthatójával, valamint a 4.675 UEFA-pontú bolgár kupagyőztes Botev Plovdiv. Persze egyiket se lehetne félvállról venni, sőt, de viszont az kétségtelen, hogy könnyebb ellenfelek, mint a Beitar. Az angyalföldiek esetében már az is nagy szó lenne, ha nem zúgnának ki már az 1. fordulóban, ennek alapján csoportkörről álmodozni felesleges.

Végül pedig következzen a Magyar Kupa győztes Ferencváros, amely ennek okán került az Európa Liga selejtezőjébe, ezen belül az 1. selejtezőkörbe. Az együtthatójuk 3.900, ez arra elég volt, hogy az 1. körben kiemeltek legyenek, és kapják a lett, 2.975 koefficiensű, a legutóbbi bajnokságban bronzérmes Jelgavát. A zöld-fehéreknél tudják a legjobban, hogy senkit sem szabad lebecsülni (a Jelgava ráadásul tavaly a Slovan Bratislavát ejtette ki), azonban talán beszélhetünk az esetükben könnyebb ellenfélről (mint mondjuk a Honvédé vagy a Vasasé). Így kijelenthetjük, hogy kötelező a továbbjutás a 2. körbe. Ott viszont már nem lesznek kiemeltek a 9. kerületiek, azaz egy papíron erősebb párosítás győztesét kapják majd, amely lehet a 16.300 pontú, tavalyi dán ötödik Midjylland, vagy a 2.315-ös koefficienssel rendelkező legutóbb ír harmadik Derry City. Nyilván ez utóbbi csapat lenne az ideális a Fradinak (ha továbbjutnak), de meglepően magas pontszámmal rendelkező, tavaly a Videotont búcsúztató dánoktól se kell megijedni, azt gondolom, és most eddigi ferencvárosi nemzetközi szereplés ide vagy oda, viszonylag szerencsés sorsolást kaptak, annak ellenére, hogy nem voltak kiemeltek. Azért is lenne jó a 2. körből való továbbjutás, mert akkor a 3. körben ismét kiemeltek lennének, és jöhetne egy - papíron - gyengébb csapat. Hogy az ki lesz, még nem tudjuk, annyi bizonyos, hogy ha összekapják magukat a fradisták, akár még a 3. körbe is juthatnak, mert játékoskeretük alapján van esélyük. Onnan még egy lépcső a főtábla - ami azért még így is nagyon távolinak tűnik.

Összességében tehát nem vagyok túl optimista a magyar csapatok szereplését illetően, kisebb csodával érne fel, ha valamelyikük bejutna a két csoportkör egyikébe. Ennek ellenére izgatottan figyelem majd a meccseket, és szurkolok nekik - remélem mindenki így tesz, mivel jelen helyzetben hihetetlenül fontos lenne egy főtáblás csapat a magyar futballban!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/39446/pics/lead_800x600.png
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?