Válogatott-keret elemzés a lett és portugál meccsek előtt

Újra VB-selejtezőket rendeznek Európában, méghozzá kettőt is: ránk egy Lettország, valamint egy Portugália elleni hazai selejtezőmérkőzés vár. Andorrai vereség ide vagy oda, most is, mint eddig, többrészes cikksorozatban vezetem fel a két találkozót. Kezdésnek itt a szokásos keretelemzés.

Eltelt egy nyár azóta a bizonyos pofon óta, amit kapott a válogatott Andorrában. Habár akkor elég negatívan tekintettem a kialakult helyzetre, és nem túl fényes jövőképet vizionáltam a labdarúgásunk számára, ma már sokkal pozitívabban tudom szemlélni az eseményeket ilyen szempontból, de nyilvánvalóan nem szabad következmények nélkül hagyni azt a szégyent. Most már én is inkább azon a véleményen vagyok, hogy jó döntés volt Storckot megerősíteni a pozíciójában, mert látszik, hogy igenis helyre akarja hozni a hibáját, igenis tenni akar a magyar futballért. A keretet is ennek megfelelően állította össze, és ha már megtette, én ki is elemzem, ahogy eddig is, mert ugyan a nyáron nem sok cikket publikáltam (valószínűleg a kiábrándultság is közrejátszott ebben), de a magyar foci jelenlegi helyzetétől függetlenül ez a blog továbbra is üzemelni fog, és hát mikor máskor kezdjem újra, mint amikor a Videoton az EL-főtábla küszöbén van, a válogatott pedig két mérkőzést is játszik. (Természetesen a Vidiről is lesz majd cikk!)

Szóval, a keret. Mivel Storck jelenleg, és ebben biztos vagyok, a lehető legerősebb keretet állította össze, láthatóan kevés újoncnak illetve fiatalnak küldött meghívót, érthető okokból, mivel ez a két meccs most fontosabb mint a generációváltás, így arra most nem térnék ki, hogy akik a jelenlegi keretet alkotják, miért kerültek be, és megérdemlik-e a kerettagságot avagy sem (bár felmerültek bennem kérdőjelek egyes emberek kerettagságával kapcsolatban, gondolok itt arra, hogy például biztos voltam benne, hogy Eppel Márton lesz az egyik bűnbak az andorrai vereség után, és egy ideig nem látjuk a válogatott közelében, vagy hogy Nagy Dániel kétségkívül elkapta a fonalat a bajnokság rajtján, de attól még nem lett válogatott szintű labdarúgó - most mindkettejük kerettag). Inkább a kimaradókra fókuszálnék, hogy kik lesznek a nagyobb hiányzók, mi az ok a távolmaradásukra, és hogy jogosan nem kaptak-e meghívót. Főleg az EB-keretben és az andorrai keretben helyet kapó, ám most meghívásra nem kerülő játékosat emelném ki. Mindehhez érdemes felidézni a Storck azon nyilatkozatát, miszerint lesznek olyanok, akikben akkorát csalódott Andorrában, hogy többé nem kapnak meghívót, ezt egyébként később mégegy nyilatkozatában megerősítette. A cikk elolvasásával választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy kik ezek a játékosok, kikre célozhatott a kapitány.

Először is, a keret:

Kapusok:
Gulácsi Péter (RB Leipzig), Megyeri Balázs (Greuther Fürth), Kovácsik Ádám (Videoton)

Védők:
Bese Barnabás (Le Havre), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton), Guzmics Richárd (Jenpien), Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Hangya Szilveszter (Vasas), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva), Pintér Ádám (Greuther Fürth)

Középpályások:
Dzsudzsák Balázs (al-Vahda), Elek Ákos (Kajrat Almati), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Asztana), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia), Nagy Ádám (Bologna), Nagy Dániel (Újpest), Pátkai Máté (Videoton), Stieber Zoltán (D. C. United), Varga Roland (Ferencváros)

Támadók: 
Böde Dániel (Ferencváros), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Priskin Tamás (Ferencváros), Szalai Ádám (Hoffenheim)

Természetesen a kapusokkal kezdeném, ahol az EB-kerethez képest kimaradt Dibusz Dénes, aki ugyan már legutóbb sem volt kerettag, de akkor egyetlen Fradi játékos se volt az, a kapitány és a klubok megegyezésének értelmében, ám most sem az, és hazudnék, ha azt mondanám jogtalanul. Dibusz formája hónapról hónapra, meccsről meccsre romlik, már az NB1-ben sem számít kiemelkedő kapusnak, nemhogy válogatott szintűnek. Sőt, azt kell mondjam, Storck így is érthetetlenül sokáig kitartott mellette. Andorrában még kerettag volt Gróf Dávid, aki most nem az, ebből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, egyszerűen a kapitány a most behívott három hálóőrt jobbnak látja a Honvéd kapusánál. 

A védők teljesítményével különösen elégedetlen volt a kapitány (nem csoda), főleg azokat a bekkeket kritizálta, akik sárga lap nélkül hozták le a meccset. Nos, ilyen volt Vinícius és Lang Ádám. A honosított játékos jelenleg sérüléséből lábadozik, így elméletileg sem kaphatott volna behívót, de úgy hiszem, ha egészséges, akkor se lett volna kerettag. Az egyik leggyengébb volt a miniállam ellen, szóval nem csodálkoznék, ha ő is kikerült volna egy időre Storck látóköréből. Lang Ádám viszont kerettag volt az EB-n, Storck alapemberének számított, és bár az utóbbi időben valóban nem ment neki a válogatottban, valamint klubjában se muzsikál túl fényesen, ennek ellenére számomra kisebb meglepetés a kimaradása. Ez viszont azt mondatja velem, hogy Lang is elvetette a sulykot Storcknál, és ő se fog egy ideig meghívót kapni, ez véleményem szerint azért hiba a részéről. Mondjuk a kapitány elégedetlenségét tükrözi, hogy Langot le is cserélte a júniusi meccsen. Továbbá nem kapott meghívót az időközben a Felcsúttól a Videotonba igazoló Tóth Bence, aki debütánsként végigjátszotta az andorrai meccset, ám ez már akkor is egyszeri esetnek tűnt, a sok sérült miatt, és mi tagadás, nem hiszem, hogy akkori produkciójával sikerült meggyőzni a kapitányt az ellenkezőjéről. Kocsis Gergő is kimaradt, ő akkor nem játszott, vélhetően ő nem került ki a kapitány látóköréből, csupán adni akart egy kis időt neki Storck amíg Diósgyőrben összeszedi magát, és válogatott formába lendül, hiszen azért akik most kerettagok, azok egyértelműen jobbak mint Kocsis. 

A középpályások közül nem kapott meghívót, pedig ott volt Andorrában Gyurcsó Ádám, Nagy Dominik, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland és Kalmár Zsolt sem. A legkönnyebb eset nyilván Szoboszlaié, az u17-es válogatott sikerén felbuzdulva gyorsan meghívót postázott neki akkor, de pályára végül nem lépett, és mivel most mellőzte a fiatalokat, Szoboszlai pedig igencsak ebbe a korcsoportba tartozik még, neki se jutott most hely, amivel szerintem nincs is baj, lesz ő még válogatott. Gyurcsó Ádám igen gyenge teljesítménnyel rukkolt ki Andorrában, le is kapta őt a kapitány, valószínűleg őt se látjuk a közeljövőben válogatott mezben. Pedig jól indult számára ez a selejtezősorozat, alapember volt, lőtt két gólt, csakhogy nem elég a meccsek felében jól játszani... Ebben azért igaza van Bernd Storcknak. Nagy Dominik szintén nem élete meccsét játszotta akkor, a gólnál hibázott egy nagyot, de kár lenne emiatt elfelejteni egy időre, pedig nagyon úgy néz ki, ő is a bűnbakok közé sorolható. Holott a Legiánál jó formának örvend, és egyre inkább nemzetközi, válogatott szintű labdarúgó válik belőle - meglátjuk, nyer-e megbocsájtást később Storcktól. Sallai Roland a padról szállt be azon a meccsen, és ha lehet ilyet mondani, a jobbak közé tartozott, nem vagyok benne biztos, de szerintem az ő kihagyása mögött a klubváltása körüli huzavona állhat, ugyanis az előző idényt a Palermonál eltöltő játékos hivatalosan még a Puskás Akadémia keretéhez tartozik, ám csak ott edz, a bajnokságban még pályára nem léphet, ellenben több külföldi klub is érdeklődik iránta, szinte biztosan újra légiósnak áll, görög és ciprusi csapatokat emlegetnek vele kapcsolatban. Kalmár Zsolt pedig a kispadról nézte végig a csúfos kudarcot, az ő esetében szintén arról beszélhetünk, hogy klubváltás után van, kevés meccsel a lábában, úgyhogy inkább majd legközelebb kap meghívót. Kleisz Márk sem lett behívva, egyrészt sérült is, tehát ez elvben sem volt lehetséges, és ugyan Andorrában nem játszott, az oroszok elleni barátságoson Storck kiváló képhet kaphatott arról, hogy Kleisz (jelenleg) nem válogatott szintű focista. 

A csatároknál kimaradt az andorrai kerettagok közül Balogh Norbert, valamint az EB-csapatból Németh Krisztián és a válogatottságot erre a két meccsre önként lemondó Nikolics Nemanja. Nikolics helyzete végtelenül egyszerű: jó döntést hozott a csatár, amikor önmaga mondott le a hazautazásról, így egyrészt nem kell sem neki, sem Storcknak magyarázkodnia ha esetleg nem kapott volna meghívót, bár ezt kétlem, sőt bizonyosan fog a közeljövőben, mert az esete igencsak kínossá kezd válni a szövetségi kapitány számára, de most tényleg inkább koncentráljon a Chicago Fire-re. Balogh Norbert szintén áldozatul eshetett Storck bűnbak-keresésének, holott ő is a jobbak közé tartozott azon az ominózus meccsen, ráadásul arra se lehet fogni, hogy nincs meccsben, hiszen ez a keret jórészéről ugyanúgy elmondható. A legfurcsább eset Németh Krisztiáné, aki hasonlóan Stieber Zoltánhoz, most szerződött az MLS-be. De amíg a Stiebernek jött a meghívó, addig Németh kimaradt, pedig az előző szezonban mindketten hasonlóan kevés játékpercet kaptak, sőt, Stieber még Andorrában is a pályán volt, igaz, sérülés miatt hamar el kellett hagynia a gyepet. Jó kérdés, miért nem kapott Németh meghívót. Kétlem, hogy az állna a háttérben, hogy amíg Stieber egyeztetett Storckkal amerikába szerződése előtt, Németh ezt nem tette meg (állítása szerint nem volt rá ideje, hiszen kifutottak volna a transzferidőszakból), sokkal inkább minőségbeli probléma állhat fönt, no meg az, hogy Németh a svédek elleni barátságos óta nem kapott meghívót, elképzelhető, hogy ott ásta el magát valamivel.

Remélem, sikerült a lehető legnagyobb részletességgel kielemeznem ezt a keretet, bízom benne, hogy akik viszont meghívót kaptak, azok élnek vele, és velük sikerül szép eredményt elérni ezen a két meccsen! Hajrá Magyarok!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/41356/pics/lead_800x600.png
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?