Magyarország - Lettország előzetes

Igencsak inog az a kispad, amire Bernd Storck majd le fog ülni az első mérkőzésén az andorrai szégyen után, na meg azután, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség, és főként Csányi Sándor ennek ellenére további bizalmat szavazott neki.

Eredetileg ugyan nem így volt, de most már én is inkább azon a véleményen vagyok, hogy jó döntés volt Storckot megerősíteni a pozíciójában, mert látszik, hogy igenis helyre akarja hozni a hibáját, igenis tenni akar a magyar futballért. Szintén szimpatikus volt a kapitánytól, hogy önként ajánlotta fel a lemondását, hiszen tisztában volt annak a vereségnek a súlyával. Jópár elődje hasonló, de inkább kisebb pofonok, kijózanító vereségek után volt kénytelen távozni, elég csak a közelmúltból Csank Jánost, Bozsik Pétert, Egervári Sándort vagy Pintér Attilát említeni (utóbbi kettő ráadásul Csányi Sándor regnálása alatt). Emiatt is mutatkozott rá igen nagy esély, hogy a németet is felállítják a nemzeti csapat éléről, és akkor én is azt gondoltam, hogy ez most a logikus lépés. Nem így történt. De mint már említettem, végülis örülök, hogy Storck maradt a kapitány. Bizonyosan közrejátszott ebben többek között, hogy maradt még elég "credit"-je az EB-szereplésből fakadóan, hogy túl sok minden összpontosult egyszerre a kezében, ami a magyar labdarúgás szakmai irányítását illeti, illetve hogy egy generációváltás közepén vagyunk éppen.

De hogyan hathat ki ez az egész folyamat a selejtezősorozat maradék 4 meccsére?

Biztos vagyok benne, ha akárcsak 1 góllal is, de legyőzzük Andorrát, most arról beszélgetnénk, hogy éppen hány újoncot tervez meghívni a kapitány a lettek és a portugálok ellen, és kik azok; illetve számolgatnánk, mennyi esélyünk maradt kvalifikálni magunkat az oroszországi VB-re. Most egyiket sem tesszük, egyrészt mert a halovány matematikai esélyen kívül gyakorlatilag eldőlt, hogy nem jutunk ki a jövő nyáron esedékes világbajnokságra, másrészt, pedig úgy néz ki, erre a két meccsre biztosan, de elképzelhető, hogy az utána következő kettőre is Storck feladja eddigi, VB-selejtezőbeli elveit. Ennek végtelenül egyszerű oka van: a kapitánynak az MLSZ és a futballszakma, a csapatnak pedig a szurkolók bizalmát kell visszaszerezni minél előbb, lehetőleg már ezen a két meccsen. És most ez minden más korábbi elvvel szemben prioritást élvez, legyen az a fiatalítás vagy a felkészülés a 2020-as EB selejtezőire, valamint a jövőre startoló Nemzetek Ligájára. Mint az előző bejegyzésemben már hosszan elemeztem, ez határozta meg Storck keretválogatási elveit, ez határozza majd meg a taktikáját (ezzel együtt a meccs képét), valamint a kezdőcsapat összeállítását is - még a jóval könnyebbnek ígérkező lettek elleni meccsen is.

Apropó, lettek. Marha nagy mázlija van Storcknak, hogy nem a portugálok ellen játszunk először. A győzelem, vereség sorrend morálisan (és ezt most elsősorban szurkolói szempontból értem) egyértelműen jobb, mint egy vereség, majd győzelem. Mert a lettek ellen valószínűsíthetően győzünk, míg a portugálok ellen írásba merném adni a vereséget. De akkor foglalkozzunk elsősorban a balti állam csapata elleni találkozóval, a másikkal majd ráérünk a két meccs között.

Tehát győzelmet várok, ez nem is kérdés, a csapat és a kapitány is mindent bele fog adni, hogy visszaszerezze a szurkolók bizalmát, és kijavítsa a hibáját. Még egy bukta - és most a lettek ellen a döntetlent is ide vehetjük - már nem férne bele, főleg, ha utána nem történik csoda a portugálok ellen. Már rég nem a számolgatás miatt, mert a kijutás már úgyis elúszott, hanem mert meg kell végre szakítani ezt a négy mérkőzéses vereség-sorozatot, és feledtetni kell a szurkolókkal az elmúlt majdnem egy év sikertelenségét.

Storck már előrevetítette, hogy visszatérünk az alapokhoz, ami alighanem egy közepes mértékű stílusmódosítást jelent: nem gondolnám, hogy feladjuk a labdabirtoklást, ám kevesebb kockázatot fogunk vállalni, inkább a zártabb védekezés lesz most előtérben. Rigában okos meccseléssel, végig türelmesen és higgadtan játszva szereztük meg a győzelmet, ami most ugyanolyan nehéz lesz, ha nem nehezebb. Nyilván a lettek is győzni jönnek, talán felbuzdulva az andorraiak sikerén, de nekünk egyértelműen jobb csapatunk van, amit a pályán be is kell bizonyítani. Jó lenne elkerülni, hogy a lettek szerezzenek vezetést, ennek negatív hatásait már Andorra ellen is tapasztaltuk, mert utána kedvükre beállhatnának bunkerezni, amit még tavaly, 2-0-ás hátrányban is előszeretettel tettek. Aztán egy gyors gól most mindenképpen jól jönne, de félő, hogy ez nem lesz meg, mert nem fogunk nekiesni az ellenfélnek már az első perctől, ész nélkül. Szép játékot se várjunk, de azt hiszem, most a legtöbben aláírnánk a 3 pontot, csúnya játékkal. A győzelem most mindennél fontosabb - ide illik azon közhely, miszerint a cél szentesíti az eszközt.

És akkor végül essék szó a szurkolókról is. Júniusban azt jósoltam, hogy egy ideig pár ezres - itt 4-5-re gondoltam - nézőszám mellett fognak majd válogatott mérkőzéseket rendezni. Én örülök a legjobban, hogy ez nem így lett. Azt eddig is tudtuk, hogy az ultrák, és a fő csoport, a Carpathian Brigade mindenképp ki fog tartani a válogatott mellett, de hogy az oldallelátó is meg fog telni, az már tényleg kisebb meglepetés. Úgy látszik, az EB nem múlt el nyomtalanul, és ha mást nem, legalább ennyit profitált a válogatott belőle: a szurkolók türelmesek, rég nem látott bizalom van a részükről. Persze, kellett hozzá az 1000 forintos jegyár, meg Cristiano Ronaldo a portugál meccsen, de tény: augusztus 3-án, Portugália ellen biztosan, augusztus 31-én, Lettország ellen vélhetően telt ház lesz a Groupama Arénában. És ez hatalmas pluszt adhat majd a csapatnak.

Remélem élnek is majd ezzel, és győznek az északiak ellen - kívánom, hogy így legyen -, mert kulcsfontosságú lenne ezen 3 pont megszerzése, és akkor talán, ha a portugálok ellen ki is kapunk, egy időre levegőhöz juthat Storck és vele együtt a válogatott, a jövő csapatának építését pedig lehet folytatni.

Hajrá Magyarok! 

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/41386/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?