Magyarok Európában - honfitársaink a BL-ben és az EL-ben

Véget ért a válogatott szünet, légiósaink visszatértek klubjaikhoz. Néhányukra azonban a jövőhéten újabb kihívás vár: elkezdődnek a nemzetközi a kupák, a Bajnokok Ligája é az Európa Liga. Ebben a cikkben azt vizsgálom, hogy kik mire mehetnek a csapatjukkal az európai kupaporondon ebben az idényben, játéklehetőség, ellenfelek és a továbbjutás szempontjából.

Bajnokok Ligája:

A legrangosabb európai kupasorozatban két labdarúgó képviseli Magyarországot: Gulácsi Péter az RB Leipzig, míg Sallai Roland az Apoel Nicosia színeiben mutatkozhat be a BL csoportkörében.

Kezdjük Gulácsiékkal, akik tavaly berobbantak a Bundesligába, és nem kis meglepetésre végül a második helyen értek célba. Talán valami ilyesmire készülnek egy szinttel feljebb, a Bajnokok Ligájában is. Ebben segítségükre lehet az is, hogy a sors igencsak kegyes volt hozzájuk a sorsoláskor, főleg úgy nézve, hogy kevés koefficiens pontjuk miatt csak a negyedik kalapból húzták őket. Az első kalapból a nyáron kissé meggyengült Monacot kapták, mondani se kell, ez igen nagy szerencse. Lehet, hogy nem erősebbek, mint a francia sztárcsapat, de a többi első kalapos ellenfelet elnézve elég jól jártak. A másodikból a Portot, a harmadikból a Besiktast kapták - egyik se a verhetetlen ellenfél kategóriája. Gyakorlatilag tehát ez az a csoport, amelyben bármi megtörténhet, mind a négy csapat joggal reménykedhet a továbbjutásban. Én mégis azt mondom, hogy a Leipzig valamennyivel jobb lesz az összes többinél, és első vagy második helyen továbbjut. És az egyenes kieséses szakaszban sem írnám le őket - lásd tavalyi Bundesliga-szezon. Gulácsi Péternek pedig elég nagy szerepe lehet ebben, ugyanis ahogy a német bajnokságban, úgy várhatóan a BL-ben is első számú kapusként számítanak rá, amelyből a válogatott is jócskán profitálhat.

Sallai csapata, az Apoel Nicosia számára már jóval keményebb diónak ígérkezik az idei BL-csoportkör: a címvédő Real Madrid mellett megkapták a Borussia Dortmundot és a Tottenham Hotspurt is - azaz a három legerősebb bajnokság mindegyikéből jutott nekik ellenfél. A ciprusi csapat számára már az Európa Ligát jelentő harmadik hely elérése is kisebb csoda lenne, nemhogy a továbbjutás. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy elcsípnek 1-2 pontot, ami szintén meglepetés számba menne. Mindenesetre tapasztalatszerzésre jó lesz nekik és Sallai Rolandnak is, akire vélhetően alapemberként számítanak, hiszen nem kevés pénzt kipengettek érte a Puskás Akadémiának. És azzal, hogy honfitársunk ilyen neves csapatok ellen játszhat, nyilvánvaló, hogy csak profitálni tud - ő, és a válogatott is.

Európa Liga:

A második számú európai kupában öt magyar labdarúgó érdekelt: Kleinheisler László az Astana, Korhut Mihály a Hapoel Beer-Sheva, Szalai Ádám a Hoffenheim, Kádár Tamás a Dynamo Kyev, Vécsei Bálint a Lugano színeiben lesz ott a főtáblán, Dárdai Pál pedig a Herthát irányíthatja a csoportkörben.

Kezdjük az Astanával, Kleinheisler csapatával. Ők ugye a BL-playoffból pottyantak az EL-csoportkörbe, és kapták ellenfélül a Villarealt, a Maccabi Tel-Avivot, és a Slavia Prahát. Az első kalapos spanyolok mindenképpen kiemelkednek a csoportból, várhatóan ők mennek majd tovább első helyen, de a másik három csapat nagy harcot vívhat majd a másik továbbjutó helyért, és Kleinheisleréknek igen jók az esélyeik a továbbjutásra. A magyar középpályásnak pedig szintén jók az esélyei a játékra, nemrég végleg kivásárolták a szerződéséből a Werder Brementől, és eddig is kezdőként vették számításba. Reméljük, ez nem változik.

Korhut és csapat, a Hapoel Beer-Sheva szintén a BL negyedik selejtezőköréből érkezett, kisebb meglepetésre, hiszen a szlovén Maribor ejtette őket ki, és előzetesen ők számítottak az esélyesebbnek. Az izraeliek csoportjába kapott szintén besorolást a Vécseit foglalkoztató Lugano, amely viszont alapból az EL-ben indult. A másik két ellenfél a román FCSB és a cseh Viktoria Plzen - egy elég kiegyenlített négyesről beszélünk. Történt, ami történt a selejtezőben, a Hapoel talán még így is favorit a továbbjutásra (a Honvéd tudna erről mesélni), a Luganonak pedig nehezebb dolga lesz, véleményem szerint. Ugyanez a helyzet a légiósokkal: míg Korhut Mihály várhatóan több játéklehetőséghez jut majd, hiszen alapembere csapatának, addig Vécsei Bálintnak vélhetően be kell majd érnie kevesebb játékperccel, mivel ő inkább csak kiegészítőembere a svájciaknak.

Szalaiék, a Hoffenheim ugyancsak a BL selejtezőjében indult eredetileg, ellenben a nem bajnoki ágon, és jutott végül "csak" az Európa Liga csoportkörébe. De ha már odajutottak, akkor igencsak belehúztak a sorsoláson: kapták maguk mellé a Bragát, a Ludogoretset és a Baseksehirt. A Braga ugye a nem gyenge portugál bajnokságból érkezik, a bolgár Ludogorets pedig nemrég megjárta a BL-t is. Természetesen a Hoffenheimet azért előrébb sorolnám a másik három csapattól, és elég jó esélyeik vannak a továbbjutásra, sőt továbbmegyek: a Hoffeinheimet a végső győzelemre esélyesek között is számontarthatjuk. Ellenük viszont az szól, hogy nekik lesz a legnehezebb feladat megoldani a kettős terhelést, ugyanis nekik majd a roppant erős Bundeligában is helyt kell majd állniuk, és nyilván nem a kiesés ellen akarnak majd küzdeni tavasszal. Rotálniuk kell majd, és ekkor jöhet el Szalai Ádám ideje is, aki nem mondható fix kezdőnek, de rotációban van, és elképzelhető, hogy ha a hazai pontvadászatukban nem, akkor az EL-ben kaphat majd több szerepet. Persze ezt nagyban befolyásolja az, hogy a válogatottnál összeszedett sérülése mennyire húzódik el.

Kádár és a Dynamo Kyev azért egy fokkal könnyebb kvartettbe került, maga mellé kapva a Young Boyst, a Partizant és a Skenderbeut. Sima továbbjutás - gondolhatnánk - ám nem árt vigyázni, még akkor is, ha a végén valószínűleg az is lesz. A legnagyobb rivális talán a svájci Young Boys, ellenük azért lesznek kemény perceik Kádáréknak, a Vidit búcsúztató Partizan ugyan megmutatta oroszlánkörmeit a magyar csapat ellen, de azért azt is láthattuk, hogy egy Dynamonak ők nem a legyőzhetetlen akadály, a Skenderbeut pedig nem szabad lebecsülni, mert albán csapatként, bizonyosan igen alacsony költségvetéssel beverekedték magukat a csoportkörbe, de összességében ellenük oda-vissza kötelező a győzelem, ha az ukrán gárdának komolyabb céljai vannak, akár a későbbiekben is. Mert lehet őrültségnek hangzik, de én azt mondom, még a győzelemre esélyesek közé is besorolhatjuk őket. És mennyi szerep juthat ebben Kádárnak? Minden bizonnyal sok, hisz` kezdőjátékos szokott lenni, több poszton megállja a helyét, mindenképpen fogjuk őt látni a csoportkörben játszani.

Végül pedig térjünk ki Dárdaiékra is. A Hertha egy nehezebb ellenfelet (Athletic Club Bilbao) és két viszonylag könnyebb ellenfelet (Zorya Luhansk, Östersunds) kaptak. Vélhetően a Bilbaoval nagy csatát vívnak majd az első helyért, de továbbjutnak remélhetőleg, mert azért a másik két, ukrán és svéd rivális valamivel gyengébbnek ígérkezik. Reméljük így lesz, és ahogy mondani szokás, az egyenes kieséses szakaszban már bármi megtörténhet. Egy biztos: a magyar edzőnek remek nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőség lesz ez, és bízom benne, hogy a végső győzelemért is sokáig harcban lesznek, mégha ennek most nem túl sok is a realitása.

Összesen tehát 8 honfitársunkat láthatjuk majd az európai kupaporondon játszani, reméljük a lehető legtöbbet, mert abból, biztos vagyok benne, a válogatott csak profitálni tud. Mert ahogy Storck is mondta: játékosainknak minél több nemzetközi tapasztalatra lenne szüksége. Ezért bízom benne, hogy a "magyaros" csapatok minél tovább jutnak. Hajrá, magyarok!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/42256/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?