Keretelemzés

Újra VB-selejtezőket rendeznek Európában, újra válogatott-meccs felvezető cikksorozattal jelentkezem. Ugyan számunkra a világbajnoki kvalifikáció szempontjából a hátralévő két meccs tét nélküli, ám nem abból a szempontból nem, hogy nagyban meghatározza, hogy melyik divízióba kerülünk majd a januári Nemzetek Ligája-sorsoláson. (Az új sorozatról a véleményemet illetve esélyeinket egy másik cikkben olvashatjátok majd.) A mostani bejegyzésben viszont a következő kérdésekre keresem a választ, és minden bizonnyal meg is fogom találni őket: hogyan változott Storck kerete a legutóbbihoz képest? Maradtak-e bűnbakok az andorrai fiaskó után? Visszatérünk a fiatalítás útjára? Válaszok lentebb - jöjjön a keretelemzés, a felvezető cikksorozat első, már jól megszokott része.

A keret:

Kapusok: Gulácsi Péter (RB Leipzig), Kovácsik Ádám (Videoton), Megyeri Balázs (Greuther Fürth)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton), Guzmics Richárd (Yanbian Funde), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Dynamo Kyev), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Sheva), Lang Ádám (Dijon)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Al-Wahda), Elek Ákos (Kairat Almati), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia), Nagy Ádám (Bologna), Nagy Dániel (Újpest), Pátkai Máté (Videoton), Sallai Roland (APOEL Nicosia), Stieber Zoltán (D.C. United), Varga Roland (Ferencváros)
Csatárok: Böde Dániel (Ferencváros), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Ugrai Roland (Diósgyőr)

Alapvetően Storck szisztémája nem változott, már ami a keretösszeállítást illeti a lett illetve a portugál meccshez képest: úgy tűnik, egyelőre valóban félretesszük kicsit a fiatalítást, és inkább a rutinosabb játékosokra támaszkodva próbáljuk menteni a menthetőt. Persze a keretben van egy-két meglepetés, rájuk is kitérek majd, de a fentebb feltett kérdésekre való válaszkeresés mellett megnézzük, kik maradtak ki a legutóbbi keretből.

Kezdjük is a kapusokkal. Itt nincs változás a legutóbbi hármashoz képest, ami kiemelendő, hogy Dibusz Dénes ismét kimaradt, ez minden bizonnyal betudható Kovácsik Ádám konstans jó formájának.

A védőknél ismét meghívót kapott az egyik andorrai bűnbak, Lang Ádám. Storck ugyan korábban kijelentette, hogy számít a francia első osztályban játszó hátvédre, amennyiben több játéklehetőségez jut klubjában. Nos, ez nem következett be, ám Lang ennek ellenére tagja a keretnek újból - számomra kissé érthetetlenül, úgy látszik megbocsájtást nyert a kapitánytól, de ez nem utal nagyfokú következetességre. És ezzel most nem Langot akarom bántani, valamint azzal sem, hogy ha már valóban magyar középhátvéd után kell nézni, akkor a csapatában rendszeresen pályára lépő, a magyar bajnokságnál magasabb színvonalú pontvadászatban pallérozódó Korcsmár Zsolt érthetetlenül lett elfelejtve jó ideje a nemzeti csapatnál Storck regnálása alatt... Botka Endrét az utóbbi időben többször is sérülés hátráltatta a nemzeti csapatban való szerepléstől, most ismét meghívót kapott, bízzunk benne, hogy nem dől ki ismét. 

A középpályások közül Kleinheisler László, Gera Zoltán és Pintér Ádám sérülés miatt nem kapott meghívót. Szintén kimaradt a selejtezősorozat elején még alapembernek számító Gyurcsó Ádám, aki vélhetően Andorrában jó időre elásta magát a szövetségi kapitánynál, ő ugye az előző meccseken sem volt már kerettag, pedig játékhiányra aligha panaszkodhat sem ő, sem a kapitány. Újonnal tagja viszont a keretnek az a Sallai Roland, aki legutóbb ugyan ki lett hagyva, de minden bizonnyal az, hogy rendszeres játéklehetőséghez jut, illetve a BL-csoportkörben nem kisebb csapatok, mint a Real Madrid, a Dortmund, illetve a Spurs ellen szerez nemzetközi tapasztalatot, újra kerettagságot ért, és valljuk be, ez érett is. Főleg, hogy Andorrában nem a rosszabbak közé tartozott. Örömteli, hogy az NB1 legjobb formában lévő labdarúgója - mondhatni a papírforma szerint - akárcsak legutóbb, most is tagja Storck keretének: természetesen Varga Rolandról van szó. A góllövőlista éllovasa múltkor is hasznos tagja volt a magyar 11-nek, reméljük, ez most is így lesz. Nagy Dániel kisebb meglepetésre ismételten meghívást kapott, neki a kerettagságát már előzőleg se nagyon értettem, ráadásul kissé vissza is esett az utóbbi időben a biztató szezonkezdetet illetően. Bent ragadt még Pátkai is, aki az előző két mérkőzésen szerepet kapott, várható volt, hogy most is ott lesz a keretben, holott véleményem szerint nem nyújtott meggyőző teljesítményt. 

A csatárok közül Szalai Ádámot sérülés hátráltatja abban, hogy a válogatott rendelkezésére álljon, pedig nagy szükség lenne rá elől. Priskin Tamás eltiltott, Nikolics Nemanja pedig a szeptemberi meccsekhez hasonlóan az októberi selejtezőkre is lemondta a válogatottságot, lévén klubja még érdekelt a kezdődő MLS-rájátszásban, illetve ő maga személyesen versenyben van a gólkirályi cím megszerzéséért is. Akárcsak a portugálok és a lettek ellen, most is hiányzó a nagyobb nevek közül Németh Krisztián, akinek távollétét talán rá lehet fogni a játékhiányra, no meg hosszú hazaútra, esetleg még arra, hogy Nikolicshoz hasonlóan az ő csapata szintén érdekelt lehet még a rájátszásban, de nagyon úgy tűnik, hogy korábban valamivel sikerült elvágnia magát Storcknál - de hogy mivel, az számomra is rejtély. Helyükre pedig egy újoncot, a diósgyőri Ugrait hívta be Storck, ami meglepőnek tűnhet - számomra is az volt -, de ha belegondolunk, nem igen tudunk megnevezni egy épkézláb alternatívát, főleg, hogy már Eppel Márton újbóli kerettagságánál is rezeg a léc. Ugrai ugyan lehet, hogy nincs egyértelműen válogatott formában, de hogy az utóbbi időben elkapta a fonalat a bajnokságban, az kétségtelen. Mindenesetre a mostani csatárínség aggasztó, főleg, hogy nincs légiós támadó a keretben, hiszen az imént említetteken kívül esetleg szóba jöhető játékosok közül Futács Márkó és Balogh Norbert sérült, Mervó Bence pedig egy ideje már nincs játékban Dunaszerdahelyen.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a Storck keretösszeállítási koncepciója nem változott a lettek és a portugálok ellen tapasztalhatóhoz képest, azaz most úgy néz ki, egy időre valóban félretesszük a fiatalítást, hozzáteszem teljesen érthető módon. Azt is megállapíthatjuk, hogy a keretben az előzőhöz képest csak a sérülések és az eltiltás miatt történt változás, és igen, maradt andorrai bűnbak: Gyurcsó Ádámról helyzetéről részletesen is írtam, de ugyanez a helyzet mondjuk Nagy Dominikkal is; Lang Ádám viszont visszakerült. Összességében azt kell mondjam, hellyel-közzel ez jelenleg a lehető legerősebb magyar keret.

Bízzunk benne, hogy sikerül meglepetésre pontot, pontokat szerezni Svájcban, illetve Feröert pedig verjük itthon - ha ez meglesz, kijelenthetjük, hogy kihoztuk ebből a selejtezősorozatból a legtöbbet, amit Andorra után ki lehetett hozni.

Hajrá Magyar foci!

Partneroldalak:

fanandanalyst.wordpress.com

https://twitter.com/KristofBakos

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/42798/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?