Svájc - Magyarország előzetes

Újra VB-selejtezőket rendeznek Európában, újra válogatott-meccs felvezető cikksorozattal jelentkezem. Ugyan számunkra a világbajnoki kvalifikáció szempontjából a hátralévő két meccs tét nélküli, ám nem abból a szempontból nem, hogy nagyban meghatározza, hogy melyik divízióba kerülünk majd a januári Nemzetek Ligája-sorsoláson. (Az új sorozatról a véleményemet illetve esélyeinket egy másik cikkben olvashatjátok majd.) A cikksorozat második részében az igen keménynek ígérkező találkozóval kapcsolatban mondom el a várakozásaimat.

Játékunk képét tekintve a selejtezőmeccseink egyik legjobbikát játszottuk Budapesten a svájciakkal. Habár ott és akkor szinte biztossá vált, hogy nem leszünk ott a VB-n, mégis csak dicsérni tudtuk a Válogatottat, mert nem túlzás azt állítani: nem érdemeltünk azon a meccsen vereséget, sőt akár győzhettünk is volna. Támadójátékunk már-már az EB-n látottakat idézte, ellenben védekezésünk valóban hagyott némi kívánnivalót maga után. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és 1 év elteltével azt kell megállapítanom: Svájc erősebb, Magyaroszág gyengébb lett, és egy sokkal nehezebb meccs vár majd ránk Bázelben, mint volt Budapesten, és ez nem feltétlenül a vendég pálya számlájára írható.

Nézzük reálisan: a Magyar Válogatott várhatóan vereséget fog szenvedni a St. Jakob-Park gyepén. Meg is mondom miért: Svájc vezeti a csoportot, de előnye csak három pont a bombaerős - saját bőrünkön kétszer is megtapasztalhattuk - portugálok előtt. Márpedig ez az a selejtezősorozat, amelyben egyáltalán nem mindegy, hogy valaki egyeneságon, csoportelsőként jut ki a Világbajnokságra, vagy esetleg pótselejtezőre kényszerül. Merthogy a svájciaknak se lenne nagyon ínyére mondjuk egy Hollandia vagy Olaszország ellen játszandó pótselejtező, márpedig azzal, hogy eddig a luzitánokat egyszer már legyőzve, eddig 100%-os mérleggel vezetik a csoportjukat, akkor esélyt kaptak arra, hogy ne kelljen "túlórázni" novemberben, hogy szinte kizártnak tartom, hogy pont ellenünk buknának, és nem készülnének fel belőlünk kellő mértékben, főleg, hogy a csoport utolsó meccsén idegenben játszanak majd Portugáliával, és egyáltalán nem biztos, hogy ott is győznek, márpedig addig a portugálok addig már biztosan nem fognak hibázni, mivel Andorrával játszanak...

Az se segíti a helyzetünket, hogy rég nem látott csatárínségben szenvedünk. A keretelemzésemben már taglaltam, de itt is megjegyzem, hogy azzal, hogy Szalai sérült, Priskin eltiltott, Nikolics lemondta a szereplést, Németh nem kapott meghívót, egyedül Böde Dániel maradt a keretben, mint egyetlen épkézláb csatár, és azért ő se mindig üti meg azt a bizonyos nemzetközi színvonalat... Eppelről már épp elégszer derült ki, hogy nem válogatott szint, pláne nem egy Svájc szintű csapat ellen, Ugrai meg jó formában van, de pihekönnyűnek tűnik válogatott szinten - szó szerint és átvitt értelemben is; ő maga mondta el, amit azért enélkül is tudnánk, hogy abszolút nem illik abba a szisztémába amit játszik a válogatott (értsd: alkalmatlan az olyan típusú pozíciós játékra, amire mondjuk Szalai esetleg Priskin vagy Böde képes), ezáltal aligha tudja majd pótolni Szalait, és vélhetően nem is benne gondolkodik most a kapitány elsősorban. És akkor még nem is beszéltünk a svájciak sztárjátékosairól, de nem is nagyon kell: enélkül is mindenki érzi, hogy a két keret között egyértelmű minőségbeli különbség van sajnos.

Amit viszont biztosan várhatunk a csapattól, az az a küzdelem, amit mondjuk a vesztes portugálok elleni hazai meccsen láthattunk, díjazták is a szurkolók, és bízom abban, amit Storck is elmondott egy interjújában: a válogatott talpraállása Andorra után töretlenül folytatódik, még ha ez majd eredményben nem is látszik majd meg. Mindenesetre ami kétségkívül töretlen az a szurkolók hozzáállása és hűsége: már most biztos, hogy több, mint 1400 magyar drukker kíséri majd el a csapatot az alpesi országba.

Végül pedig egy érdekes dologra hívnám még fel a figyelmet: szintén nem segíti a magyarokat, hogy Dzsudzsák is eltiltott (igaz, ő "csak" a sárga lapjai miatt), de most nem ebből a szempontból vizsgálnám meg a kérdést, hanem abból, hogy ezáltal új csapatkapitány szükségeltetik, legalábbis egy meccs erejéig. Storck fejében már megvan a jelölt, ám mivel Gera sérülése miatt szintén nem lehet ott a csapattal, ezért számunkra viszont igen nehéz megtippelni is ki lehet az: az utóbbi időben biztos ponttá váló Gulácsi? Vagy a védelem oszlopának számító Guzmics? Vagy az a Lang, aki egyszer egy cserét követően már megörökölte Dzsudzsáktól a karszalagot, de egyáltalán nem biztos, hogy kezdő lesz most? Vagy esetleg a mostani keretből az egyik legtöbbszörös válogatott, Kádár? Netalántán a Storck által topjátékosnak nevezett Stieber? Esetleg a Fradiban már hasonló szerepkört régóta betöltő Böde? Ha tippelnem kéne, én Kádárra tennék, de ez az, ami még számomra is rejtély.

A meccsen - többek között - ez is kiderül. Én mindenesetre, esély ide vagy oda, ugyanúgy szurkolni fogok a srácoknak, ahogy eddig is. Hajrá Magyarok!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/43031/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?