Svájc – Magyarország szakmai szemmel: mind a 7 gól részletes elemzése

A Magyar Labdarúgó Válogatott 5-2-es vereséget szenvedett Svájc csapatától világbajnoki selejtezőn, Bázelben. Mi működött a magyar csapat részéről rosszul ezen a mérkőzésen? Nyilván a védekezés – vágja rá mindenki, aki kicsit is ért a labdarúgáshoz. Valóban így volt, bár a támadójátékunk is hagyott némi kívánnivalót maga után, azonban az 5 kapott gól rendkívül sok. Pont ezért ezen cikkben sorra veszem a gólokat, és megvizsgálom, mi volt a hiba az egyes szituációkban. De hogy egy kis pozitívumot is lássunk az egészben, a mi két gólunkat is górcső alá veszem. Tehát következzen mind a 7 gól részletes kielemzése, időrendben.

1. svájci gól:

A legelső gólunk sajnálatosan egy óriási egyéni hibából adódott, ráadásul pont Gulácsi Péter hibázott. Nagy közhely, de ezen a szinten ezt kíméletlenül megbüntetik – így is történt.

Egy hazaadást követően Gulácsihoz került a labda. A két középhátvéd, Guzmics és Kádár (pirossal bekarikázva) kinyit oldalra, így a játék teljes egészében a látóterükben zajlik. Emiatt mondhatjuk, hogy mindketten jól helyezkedtek, talán valamivel közelebb léphettek volna a kapushoz, de így is két jó passzopciója is volt a magyar hálóőrnek. Sajnos egyiket sem választotta Gulácsi, hanem következett egy rossz labdakezelés, majd egy elcsúszás – tehát egyértelműen egyéni hiba vezetett az első gólunkhoz. Amitől aztán meg is zavarodott a magyar csapat, pedig addig egész jól tartottuk magunkat.

2. svájci gól:

A következő gól gyorsan érkezett, de itt is egyéni hibáról beszélhetünk.

A svájciak közelítenek a védőharmadunk felé, mi pedig hátrálunk. A képen látható, hogy eddig minden rendben: a négyeslánc megvan, és létszámfölényben is vagyunk. Köszönhető ez a két visszazáró védekező középpályásunknak (pirossal karikázva), akik ugyan nincsenek a kapunk és a labda vonala között, de megtámadják a labdást, ezzel pedig lassítják a támadást, és a svájciak nem tudják egyenesen a kapunkra vinni a labdát.

A négyeslánc még mindig nem szakadt szét, azonban történik egy rossz ütemű kilépés a láncból Guzmics részéről (pirossal karikázva), aki nem tud labdát szerezni, így kénytelen visszaállni a láncba, de ez azt eredményezi, hogy nem sikerül idejében áttolódni jobbra, ahol viszont egy svájci teljesen szabadon volt.

A lassú szélességi területszűkítés miatt Bese távol áll a támadótól, Freitől, aki így szabadon lőhet. Bese nem volt elég gyors, hogy megtámadja, azonban ennek ellenére megpróbálja blokkolni a lövést, amivel több kárt csinál, mint hasznot: a labda csak megpattanni tud a védőn, és ezzel be is csapja a kapust – talán ha Bese nem ér bele, Gulácsi tudott volna hárítani.

3. svájci gól:

A következő gólnál hibák tömkelege figyelhető meg.

Az egész szituáció abból indult ki, hogy Lang egy labdaszerzést követően egy borzasztóan rossz felpasszt ad Nagy Ádámnak, aki – mivel háttal áll neki – nem látja, hogy mögötte jön egy svájci, labdát is veszít, annak ellenére, hogy lép a labda és Lang felé (piros körben). Mivel Langnak valóban nem volt jó passzlehetősége, ezért mondhatjuk, hogy ez a tipikus esete annak, amikor a felszabadító rúgást alkalmazni kell, főleg, hogy a svájciak megpróbáltak visszatámadni és labdát szerezni a tizenhatosunk előterében.

A másik óriási hiba pedig a jobb oldalunkon figyelhető meg: egy óriási üres terület keletkezett ott, amit észre is vesz Zuber, és bemozog oda, hogy szabadon kaphasson labdát.

Ez meg is történik, Zuber (kékkel) viszonylag üresen labdát kap, és gólt lő, kihasználva egyrészt a hatalmas üres teret, amit hagytunk, másrészt pedig azt, hogy lassúságunk miatt nem sikerült labdát szereznünk, azonban érdemes megfigyelni a bal oldalunkat is: ketten is csak szemlélik az eseményeket (pirossal), Lovrencsics és Korhut, miközben egyrészt a másik oldalon Zuber éppen gólt lőni készül, illetve Lichtsteiner (sárgával) szintén üresen van, Zuber akár centerezhetett is volna neki, mivel sem Lovrencsics, sem Korhut nem veszi fel, nem megy vele.

4. svájci gól:

Újabb nagy hiba a kapusunk részéről.

Zuberre (pirossal) senki nem lép ki, de ez alapvetően még nem lenne baj, hiszen elég távol van a kapunktól. Így viszont megpróbálkozik egy átlövéssel, és gólt is lő. Ilyen távolról ez azért a kapus nyakába varrható, főleg, hogy melléütött a játékszernek. Ha részleteiben megvizsgáljuk Gulácsi bakiját, akkor megállapíthatjuk, hogy nem a helytelen technika okozta a hibát, mivel nem próbálta meg megfogni a labdát, hanem inkább a kapufa fölé próbálta tenyerelni, ahogy tanítják, sokkal inkább a lassú reakcióidő, ami – ha visszanéznénk a gólt – elég szembetűnő. Mondhatjuk tehát hogy egy majdnem tökéletes technikai végrehajtása a mozdulatsornak, hihetetlenül lassan.

1. magyar gól:

Varga Roland lő be a rövid sarok irányába, erősen egy szögletet, Kádár (pirossal) pedig megelőzi az őrzőjét (jól látható, hogy minden magyarra jut svájci játékos), és kapura fejel. Elképzelhető, hogy ez váratlanul érte az ellenfelet, talán ez volt a gól előtti egyik kulcsmomentum.

A másik pedig az volt, hogy Sommer kapus elég rossz helyre tenyereli ki a labdát: röviden, és a kapu elé.

Az pedig már a védők kritikája, hogy Guzmicsnak (pirossal karikázva) van helye és ideje félfordulatból lőni. Szép gól volt, de ebben jócskán benne voltak a svájciak is, de főleg Sommer, akinek – mint majd később látjuk – nem ez volt az utolsó gyenge megmozdulása ezen a mérkőzésen.

5. svájci gól:

Egy felpassz-visszapassz kombinációt láthatunk Svájctól, majd a szabadon álló Lichtsteiner (sárgával bekarikázva) beindul, és ki is ugratják. Az egy dolog, hogy üresen állt, ami önmagában hiba, de az indítás Sallai lábai között megy el, ami szintén nem megengedhető ezen a szinten.

Korhut (pirossal) rendkívül távol áll a gólszerzőtől, Lichtsteinernek elegendő helye van, hogy ellője a labdát, ráadásul egy szép megoldással (külsővel) lövi ki a hosszút. Ismét érdemes megfigyelni, hogy 7 magyar mezőnyjátékos plusz a kapus tartózkodik a védekező zónában, míg a svájciak csak 5-en vannak, ennek ellenére nem sikerül kivédekezni a gólt. Ez egyébként a kapott gólok többségére elmondható: jó svájci kombinációkat és szép egyéni megoldásokat láthattunk, de többet illett volna levédekezni.

2. magyar gól:

Nagy Ádám bead, jól észrevéve, hogy Ugrait (pirossal) eléggé üresen hagyták, úgy látszik, hogy nem vették komolyan, pedig több védő is tartózkodik a közelében.

A beadás azonban lecsúszik, amit Sommernek (sárgával) fognia is kéne, azonban nem sikerül megoldania a szituációt: középre és erő nélkül tenyerel, pont az üresen álló Ugraihoz, aki szép gólt fejel. A gólban ismét benne volt a svájci kapus, akiről szintén elmondható, hogy nem volt túl jó napja, több kapuralövéssel akár még több gólt szerezhettünk volna.

Összességében tehát elmondható, hogy hibát hibára halmoztunk védekezésben ezen a meccsen, csapatszintű és egyéni hibákat is elkövettünk, az ellenfél pedig volt annyira jó, hogy kihasználta ezeket. Azt is hozzá kell tenni, hogy többször csak a szerencsén múlt, hogy nem kaptunk gólt, azaz kijelenthető: a játék képe alapján a három gólos különbség még ránk nézve hízelgő.

Bízom a sikeres folytatásban Feröer ellen, remélhetőleg ellenük sokkal kevesebb hibával játszunk majd.

Címkék: Szakmai szemmel
https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/43326/pics/lead_800x600.jpg
Szakmai szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?