Magyarország - Feröer szurkolói szemmel: ez mi volt, srácok?!

Magyarország 1-0-s győzelmet aratott Feröer ellen, a VB-selejtezősorozat utolsó mérkőzésén.

A meccs pozitívumai: győztünk. Több nincs.

Rég váltott már ki ekkora dühöt egy magyar győzelem a szurkolókból. A meccs folyamán - de főleg, miután egyre szorított minket az idő, és a játék ugyanolyan kilátástalan maradt - érezhető volt egyfajta lincshangulat a lelátón. Valami eltört a szurkolóknál ezen a mérkőzésen, de lehet hogy már Bázelben. Most először lehetett érezni a selejtező során, hogy igazán elfogyott még a legfanatikusabb drukkerek türelme is. Hozzáteszem, teljesen jogosan, sőt, így is rengeteg türelmet kaptak ezidáig a játékosok, hogy mást ne mondjak, az andorrai blama talán túlságosan korán meglett bocsátva, és volt, hogy több meccs végén indokolatlanul szólt a Himnusz a fiúknak. Az ezen a meccsen nyújtott gyalázatos játékot - mondhatni vereséggel felérő győzelmet - már keménymag se nézhette tétlenül, a szurkolás igen hamar és a meccs nagy részében átcsapott egyfajta tüntetésbe. (Persze emellett többször is teli torokból biztatták a srácokat.) No igen: nem volt véletlen a meccs eleji 10 perces csend sem: a Válogatott szurkolói ezen selejtező során 22000 km-t tettek meg a csapatért, mindössze 4 pontért. Nyilván nem a Lisszabonban elvesztett 3-at kérték számon most... Természetesen frusztrálta a játékosokat az ellenséges hangulat, az idő is szorított; biztosan nem volt egyszerű megélni, hogy a meccs kezdetén 10 percig néma maradt a B-közép, a meccs végén pedig a Himnusz eléneklése helyett elküldték őket.

Ezen meccs kapcsán megkerülhetetlen, hogy beszéljünk a kapitánykérdésről. Mert hogy van, az nem kérdés. Hiába mondta azt Csányi Sándor, hogy a német akkor is marad, ha nem jutunk ki a VB-re. Számomra érthetetlen Storck dühe a sajtótájékoztatón, amikor az eddig igen toleráns közönségre kent mindent, gyakorlatilag a válaszai nagy részében a szurkolókat kritizálta, akik korábban a tenyerükön hordozták őt és a játékosait is. Eddig én kitartottam Storck mellett, mondván a fejlődés látható, mindenki megérdemel még egy esélyt, az EB nem vész el, úgyse találnánk megfelelő helyettest, stb., miközben többen már kapitányváltást követeltek. De most már én is azt mondom, hogy fel kell tennünk a kérdést: hogyan tovább? Storckkal vagy nélküle? Az MLSZ-ben minden bizonnyal úgy gondolkoznak, hogy a novemberi barátságos meccseket megvárják, aztán majd döntenek a kapitány sorsáról. Mert hogy lemondani nem fog, az is biztos.

Beszéljünk magáról a meccsről is egy kicsit. Rendkívül alacsony színvonalú találkozó volt, amihez hozzátartozott, hogy Feröer se volt jó, sőt, csakhogy ők Feröer, mi meg Magyarország, az elvileg esélyesebb és jobb csapat. Szerencsére Böde Dániel (ismét) megmentett minket. A játék egészét egyébként céltalan kereszt- és hátrapasszok jellemezték, az elképzelés hiánya mellett feltűnő volt az akaraté is, pedig azt hihette volna az ember, hogy legalább megpróbálják feledtetni velünk a svájci meccset. A meddő labdabirtoklás elég szép példáját láthattuk.

A jobbak közé tartozott a két középhátvéd, Guzmics és Kádár, de főleg utóbbi dicsérhető. Szintén nem volt rossz Nagy Ádám, akinek megindulásaiban volt az esély, hogy ezt a statikus állapotot megbontsuk, de a játékhiány érződött rajta, mint ahogy Stieberen is, mondjuk ő nem is nyújtott jó teljesítményt. Ugrai Roland se vallott szégyent, az ő szereplése ezen a két meccsen kellemes meglepetés volt, Böde pedig a gólja miatt kiemelendő, de egyébként is benne volt a legtöbb gólveszély a meccsen, még úgy is, hogy csak egy félidőt játszott. Dzsudzsák ismét küzdött, hajtott, de nem akart neki semmi összejönni, feltűnően messze pattantak tőle a labdák. A két szélsőhátvéd igen gyenge teljesítménnyel rukkolt ki ezen a meccsen, főleg Szabó János: lehet hogy az NB1 szintjén jónak számít, de hogy a nemzeti csapatban ez édes kevés, arról igen jól meggyőződhettünk a feröeriek elleni találkozón. Eppel Márton teljesítménye pedig (megint) kritikán aluli volt, hihetetlen hogy egyáltalán még szóba jön a neve a Válogatottnál, remélem már nem sokáig.

Nemsokára egy valamivel higgadtabb hangvételű cikkben értékelem a selejtezősorozat egészét!

Hajrá Magyarország!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/43472/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?