Egy korszak lezárult - viszlát, Herr Storck!

A Magyar Labdarúgó Szövetség keddi elnökségi ülésén menesztette mindkét pozíciójából Bernd Storck szövetségi kapitányt és sportigazgatót.

Az év legfontosabb döntése volt ez az MLSZ részéről, ezt nyugodtan mondhatjuk, de ezzel együtt sem tartozik a meglepetés kategóriájába ezen verdikt - nemcsak azért, mert a legtöbb médium már előrevetítette a kapitány távozását -, hanem mert helyzete valóban tarthatatlanná vált. Nem állítom, hogy egy az egyben ő tehető felelőssé a kialakult helyzetért, persze csak hogy a legegyszerűbb példát említsem, ő a felelős a keret és a kezdőcsapat összeállításáért is, amelyből többször is csúnyán megbukott, de amikor a szurkolókat hibáztatta a Feröer-meccsen nyújtott szégyenteljes játékért, ott vélhetően nemcsak a drukkereknél, hanem a Labdarúgó Szövetségben is elszakadt a cérna. Mert külföldiként nyilván nem tudhatta, de a magyar futballban márpedig így van: a szurkolónak akkor is igaza van, amikor nincs. Harmadik esélyt pedig ritkán kap az ember, főleg, ha a másodikat egy Andorra elleni vereség után kapta...

Storck távozásával óriási változásokra kell számítani a magyar labdarúgásban. Storck bő két és fél éves ittléte alatt szépen körbebástyázta magát a (főleg német) embereivel, vele együtt közülük többen felállhatnak. Ezenkívül az építkezést is lehet újrakezdeni: bárki is lesz az új szakvezető, kevés rá az esély, hogy továbbviszi Storck filozófiáját, és az általa kialakított stílust követi majd. Így még azon pozitívumok is kárba mennek, amiket Storck itthagyott. Ilyenkor jön elő az bizonyos tradícionális magyar stílushoz való visszatérés, amit szövetségi kapitánytól függetlenül lehetne játszani, és nem kéne elölről kezdeni az egészet... Ezenkívül várhatóan az új kapitánynál a keret is kicserélődik. Nem irigylem a következő szakembert, aki elfoglalja majd a Válogatott kispadját, egyszerre kell megoldania az egyre szükségszerűbb fiatalítást és kijuttatni a Válogatottat a 2020-as Európa-bajnokságra.

Bernd Storck 21 mérkőzést élt meg a Magyar Válogatott kispadján, ezek közül egyértelműen a csúcspont az Európa-bajnokság 24-es döntőjében lejátszott 4 találkozó. A 21 mérkőzésen összesen 6 győzelmet, 7 döntetlent és 8 vereséget könyvelhetett el, ez 28,6 %-os mutató. A gólkülönbségünk irányítása alatt -6-os: 24 szerzett gól, és 30 kapott találat. Regnálása alatt a legtöbb gólt, 6-ot, Szalai Ádám szerezte, utána a sorban Dzsudzsák Balázs következik 4-gyel, harmadik Böde Dániel 3 találattal, 2 gólt szerzett Guzmics Richárd, Németh Krisztián, Gera Zoltán és Gyurcsó Ádám, 1-gyel pedig Lovrencsics, Kleinheisler, Priskin, Stieber, Lang, Kádár és Ugrai áll. Storck újoncai: Balogh Norbert, Bese Barnabás, Eppel Márton, Hangya Szilveszter, Kleinheisler László, Kleisz Márk, Márkvárt Dávid, Nagy Ádám, Nagy Dominik, Nagy Dániel, Sallai Roland, Tóth Bence, Ugrai Roland, Vinícius, Botka Endre, Vida Máté, Megyeri Balázs és Berecz Zsombor. 

A magyar futballban ezennel lezárult egy korszak, amit hangzatosan Storck-korszaknak is hívhatunk. Azt a kérdést azért még mindenképpen érdemes feltennünk: ha majd 10, 20, 30, 40 év múlva visszaemlékszünk erre az időszakra, milyen érzéseket kelt majd ez bennünk? Mire fogunk emlékezni? Az EB-re, és a sikeresen megvívott pótselejtezőre? Amely után Storck rég nem látott népszerűségnek örvendett magyar kapitányként? Vagy a feröeri döntetlenre és az andorrai vereségre? Amikor a közeg egy emberként követelte a távozását? Én inkább hajlok arra, hogy a szép emlékeket őrizzek meg ebből a korszakból, ugyanakkor vélhetően nem tudok majd elvonatkoztatni az utána jött eredményektől sem... Találó megfogalmazással: kétarcú volt ez a Storck-válogatott.

Egy biztos: magyar futball lesz. Hogy milyen minőségű, az majd kiderül.

Auf Wiedersehen, Herr Storck! Köszönünk mindent!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/43752/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?