Georges Leekens az új kapitány!

Csányi Sándor bejelentette: Georges Leekens a Magyar Válogatott új szövetségi kapitánya.

Az MLSZ.hu-n olvasható tájékoztatás szerint a belga szakember 1949. május 18-án született Meewenben. 4 nyelvet (a hollandot, a németet, az angolt és a franciát) beszéli, hobbijai a fitnesz, a tenisz és a golf. Edzőként számtalan belga klubnál megfordult, de dolgozott Szaúd-Arábiában és Törökországban is klubedzőként. Szövetségi kapitánya volt kétszer (1997-1999, 2010-2012) hazája válogatottjának, Algériát is kétszer irányította, itt volt legutoljára kapitány, egészen 2017-ig, illetve Tunéziát vezette egyszer. Eredményei közé tartozik klubedzőként a belga bajnoki cím, illetve nyert két-két kupát valamint szuperkupát is Belgiumban. Szövetségi kapitányként egyszer járt világbajnokságon, és kétszer az Afrika-kupa döntőjében. Leekens nem hoz saját stábot, magyar edzőkkel kívánja elkezdeni a munkát, szerződése pedig 2 évre szól. A válogatott irányítását a novemberi barátságos meccsek után veszi át, ezen a két meccsen még Szélesi Zoltán irányít. Leekens továbbá az u21-es válogatott felkészítéséért is felel majd a jövőben, a felnőtteket pedig ki kell vezetni a 2020-as Európa-bajnokságra.

Annak ellenére, hogy ma bedobták Leekens nevét, mint potenciális kapitány vagy sportigazgató, meglepetésként ért sokakat a kinevezése. Sokáig úgy tűnt, Marco Rossi, vagy a Dárdai által már korábban ajánlott Giovanni Trappatoni lehet a befutó, de ugyanúgy elképzelhetőnek tűnt egy fiatal magyar edző kinevezése is. Úgy volt, hogy a belga szakember még csak ma jön tárgyalni az MLSZ-vezérkarral, kora délután azonban már a bejelentésre is sor került. Pedig nem vetették volna a szövetség szemére, ha csak a novemberi találkozók után véglegesít egy személyt kapitányként. Vélhetően egyébként a belga, a magyaroszági akadémiákat korábban átvilágító cég, a Double Pass keze is benne van a dologban, legalábbis a belga vonal ebből a szempontból, több, mint gyanús.

Bevallom őszintén, kissé szkeptikus vagyok egyelőre Leekensszel kapcsolatban, remélem hamar rámcáfol. Mondjuk nem lesz könnyű, elvégre egyszerre kell kijutattatnia a válogatottat a 2020-as EB-re, és véghezvinni az igen esedékes generációváltást – nem egy „álommeló”. Már a székfoglalója sem sikeredett valami határozottra, amelyet ezzel kezdett: „Nem garantálhatom a sikereket, de a kemény munkát igen”. Na ja, ezt mennyiszer hallhattuk már magyar szövetségi kapitánytól... Persze vélhetően Leekens meg fog kapni minden segítséget, és itt nem csak az anyagiakra gondolok, hanem mondjuk arra is, hogy például Csányi Sándoron keresztül kikérheti az elnök úr egyik fő tanácsadójának számító Dárdai Pál véleményét is, illetve Szélesi Zoltánnal is fog konzultálni a novemberi meccsek után. Én azonban sokkal inkább egy fiatal magyar edző mellett tettem le volna a voksomat – legyen az akár Szélesi Zoltán, Szabics Imre, Bódog Tamás vagy Lőw Zsolt, mintsem egy idős, külföldi tréner mellett, holott a tapasztalat nyilvánvalóan mellette szól. Leekens azért finoman szólva se nevezhető topkategóriás edzőnek, de még a másodvonalba is bajosan fér be – ha pedig így van, és az MLSZ mindenképpen egy rutinosabb külföldi trénerben gondolkozott, akkor érdemesebb lett volna egy jóval ismertebb, elismertebb szakvezetőt szerződtetni, akinek neve garancia a sikerre. Szintén beszédes a belgával kapcsolatban, hogy ugyan nyert címeket, de a legutolsót 1991-ben, ráadásul az utóbbi időben mindenhonnan elküldték 1-2 év után. Kultúrateremtés szempontjából pedig remélhetőleg nem kezd teljes átalakításba (ugyan nem létezik egységes, tradícionális belga stílus, de biztos megvan a filozófiája neki is) – ahogy azt Storck tette annak idején – hanem valamit hasznosít elődei munkájából is. És félreértés ne essék, véletlenül se morbiditásból vagy rosszindulatból írom, hiszen 68 évesen is lehet valaki szellemileg csúcsformában, ám sajnos benne van a kockázat hogy romlik az egészségi állapota, és nem tudjuk esetleg vele befejezni a selejtezősorozatot. Egyébként ezt a szövetségben is jól érezték, nem véletlenül nem kötöttek vele hosszútávú szerződést, és vélhetően emiatt nem lett Trapattoni a szövetségi kapitány, aki még Leekensnél is idősebb, 78 éves.

Nagyon bízom benne, hogy megcáfol Georges Leekens, és csakúgy, mint Storck, ő is nemzeti hőssé válik, a 2020-as EB után. Amelyre kötelező a kijutás, ez nyilvánvaló.

Hajrá Magyar Válogatott, hajrá, Georges Leekens!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/44211/pics/lead_800x600.jpeg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?