Évértékelő 2017

Közelednek az ünnepek, közeledik az év vége. Ilyenkor a sportvilág is lassít egy kicsit, és van idő az elmúlt évet elemezni, átgondolni. Most ez következik - a Magyar Futball és a saját szemszögemből is.

Essünk túl a nehezén: kezdjük azzal, mi történt az elmúlt egy évben a honi labdarúgásban. Annyi bizonyos, hogy a válogatott 2017-es esztendeje nem kerül be arany betűkkel a magyar futball krónikáskönyvébe. Továbbmegyek: nem túlzás azt állítani, hogy ez az év a kudarcokról szólt, már ami a válogatottat illeti. Két megalázó vereség Andorrától és Luxemburgtól, és igen gyorsan eldőlt, amit tavaly még csak sejtettünk, hogy a 2018-as Világbajnokságot nélkülünk rendezik majd meg. Szenvedtünk két sima vereséget is, Portugáliában illetve Svájcban, a világranglistán jelentősen visszacsúsztunk, ennek is köszönhető, hogy a Nemzetek Ligája C divíziójába nyertünk besorolást. Az év végéhez közeledve pedig meg kellett élnünk két olyan eseményt is, amire 2016 nyarán nem sok esély mutatkozott: októberben kapitányt váltottunk, az MLSZ vezetése elköszönt Bernd Storcktól, novemberben pedig a válogatott ultracsoportja hosszú idő után először nem tette tiszteletét hazai meccsen. 2018-nak új kapitánnyal, új reményekkel vághat neki a csapat, bízom benne, hogy Georges Leekens válogatottjában több örömünk lehet, mint volt az elmúlt évben!

Sajnálatosan a hazai klubfutball se volt egy sikertörténet az elmúlt egy évben. Még májusban nagy meglepetésre bajnok lett a Budapest Honvéd, de azóta egyfajta mélyrepülésben vannak, ráadásul Hemingway urat mostanában nem kerülték el a botrányok sem. (Itt meg kell jegyezni, hogy ha van pozitívum, akkor az a DAC elmúlt évi fejlődése, valóban egyfajta életérzés lett meccsre járni Dunaszerdahelyen(re), és ehhez most már nemcsak magas nézőszám, hanem jó játék és eredményesség is társul). Ismételten egyetlen magyar klub se jutott fel európai kupa főtáblájára, de hozzá kell tenni, hogy a Videoton rég nem látott közelségbe került ehhez augusztusban, bár a Partizan elleni felcsúti 0-4 eléggé illúzióromboló volt. Az új bajnokság viszont eléggé kiélezett, megkockáztatom, az elmúlt évekhez képest magasabb színvonalú NB1-et láthattunk ősszel, voltak kifejezetten jó meccsek, a bajnoki cím az idén egyaránt erős Ferencváros és Videoton között fog eldőlni. Az egész megkoronázása volt a decemberi FTC-Videoton meccs. A Ferencváros - és a magyar futball - életében meghatározó pillanat volt még az októberi visszatérése a szervezett szurkolói csoportoknak, amely nem volt zökkenő- és balhémentes, de meg kell hagyni, hogy régen nem volt ekkora hangulat magyar pályán, mint volt akkor a Ferencváros-Debrecen találkozón. Apropó, Debrecen: a most futó szezon kellemes meglepetése a hajdúsági alakulat.

2017 őszén 2 játékosunk jutott szóhoz a Bajnokok Ligája főtábláján, közülük Gulácsi Péter tavasszal majd az Európa Liga egyenes kieséses szakaszában folytathatja. Az Európa Ligában 5 játékosunk csapata szerepelt, közülük Kádár Tamásék és Kleinheisler Lászlóék maradtak versenyben.

Talán ami sikeresnek mondható, az az utánpótlás válogatottak mögöttünk hagyott éve. Tavasszal a 4 korosztályos válogatott az elitkörben mérettette meg magát, közülük a férfi U17 kijutott az EB-re, ahol 6. lett, egy hellyel maradt le a még U17-es VB-kijutást érő 5. pozícióról. A csapat néhány tagja alighanem sokra fogja még vinni a jövőben. Most ősszel pedig a négy utánpótlás válogatott ismét sikeresen vette az első akadályt, és kvalifikálta magát a jövő tavasszal esedékes elitkörbe.

Végezetül pedig egy kis személyes rész: úgy gondolom, ez volt az eddigi legjobb éve a Magyar Foci Blognak, amióta íródik. A látogatottság idén bőven a legmagasabb volt az eddigi évekhez képest, cikkek számában se múltam alul az eddigieket, és talán sikerült 1-2 minőségibb elemzést is gyártanom, legalábbis bízom benne. Augusztus végén Bíró Dávid - azóta már megszűnt - Gólterápia című műsorában szerepeltem a gyöngyösi Maxi Rádióban, decemberben pedig akkreditált sajtósként vettem részt a Ferencváros-Videoton meccsen.

A következő fél év nemcsak a magyar futball számára, hanem személyesen nekem is nehéz lesz, emiatt elképzelhető, hogy a megszokottnál kevesebb anyaggal jelentkezem majd. Ennek ellenére terveim között szerepel, hogy a szurkolói szemmel írt cikkek és a szakcikkek arányán valamicskét változtatok, a jövőben szeretnék inkább több szakmai jellegű cikket megjelentetni, és kevesebb szurkolói szemmel íródottat. Természetesen ugyanúgy minden magyar foci kedvelő meg fogja találni a számára érdekes anyagokat, ahogy eddig is.

Köszönöm azoknak, akik olvasták, építő és kevésbé építő jellegű kritikával illették a blogot, és külön köszönet azoknak, akiknek köszönhetően még több emberhez eljutottak a cikkek!

A blog összes olvasójának kívánok nagyon boldog karácsonyt, és magyar futballsikerekben gazdag, boldog új évet!

Hajrá Magyar Foci!

Címkék: személyes
https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/46050/pics/lead_800x600.jpg
személyes
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?