Kijelölik az (egyik) utunkat az EB-re – előzetes a Nemzetek Ligája sorsoláshoz

Január 24-én, Lausanne-ban sorsolják az UEFA által első ízben megrendezett, új válogatott megmérettetés csoportjait, azaz a Nemzetek Ligája csoportbeosztását. Számunkra – de főleg válogatottunk számára - kiemelt jelentőséggel bír ez a nap, ugyanis kijelölik a lehetséges utunkat a 2020-as Európa-bajnokságra, amelynek egyik házigazdája Magyarország lesz, ezáltal a csapat garantáltan 2 csoportmeccset Budapesten, a jelenleg építés alatt álló új Puskás Ferenc Stadionban játszhatna. Magától értetődő tehát, hogy az MLSZ kiemelt célként tekint a kontinensviadalra való kvalifikációra.

De kezdjük az elejéről! Mi is az a Nemzetek Ligája? Biztos vagyok benne, hogy sokan találkoztak már az új válogatott-sorozat nevével, és abban is biztos vagyok, hogy többen nem tudnak eligazodni a rendszerén. Bevallom őszintén, eleinte nekem is nehéz volt megérteni a lebonyolítást, éppen ezért teszek egy kísérletet arra, hogy újból elmagyarázzam, hogyan működik az egész, különösen figyelve a Magyar Válogatottra vonatkozó részletekre.

A 2020-as EB-re nem az eddig megszokott módon történik majd a kvalifikáció. Először a NL csoportköre kerül megrendezésre, 2018 őszén. Az UEFA előzetesen a válogatott rangsora szerint 4 divízióba sorolta az 55 tagországát. Magyarország a C jelűbe került, azaz a harmadik legerősebbe. A divíziókon belül is kalapokat készítettek, ahogyan azt a rendes selejtezők esetén is teszik, itt a válogatottunk a legerősebbe került. A divíziókon belül 3, illetve 4 csapatos csoportokat alakítanak ki (ez attól függ, hányan szerepelnek az adott ligában), és a csoportban lévő csapatok oda-visszavágós körmérkőzést játszanak egymással. A csoportok győztesei feljutnak az eggyel magasabb divízióba, míg a csoportok vesztesei kieshetnek az alacsonyabb ligába. Ezután lezajlik majd a hagyományos selejtező (2019 márciusa és 2019 novembere között), ahol a 10 csoport első két helyezettje kap jogot a kontinenstornán való részvételre, de pótselejtezőt nem rendeznek. Ezt a 2020 márciusában tartandó Nemzetek Ligája-playoff helyettesíti majd, ahol az egyes divíziók csoportgyőztesei (amennyiben azok nem szereztek kvótát a hagyományos selejtezőkön, mert akkor a divízió egy, vagy több hátrébb végzett csapata kap lehetőséget) elődöntős-döntős rendszerben döntenek az adott divízió győztesének kilétéről; a legerősebb, „A” divízió nyertese kapja majd a NL-trófeát. Ami viszont számunkra fontosabb, hogy az egyes ligák győztesei indulási jogot kapnak az EB-n. Így alakul ki a 24-es mezőny.

Georges Leekens szövetségi kapitány egyértelműsítette: a következő hónapokban a válogatott célja nem más, mint a lehető legjobban felkészülni a szeptemberben startoló Nemzetek Ligája küzdelmeire. Ennek megfelelően keresünk ellenfelet a barátságos meccsekre, amelyből a tervek szerint négyet játszunk addig (kettőt-kettőt márciusban és júniusban), és 2018 őszére, illetve 2020 márciusára időzítjük majd a formát. És úgy gondolom, a kapitánynak maximálisan igaza van. Ha a realitások talaján maradunk, a Magyar Labdarúgó Válogatottnak reális esélye a Nemzetek Ligáján keresztül van kijutni az Európa-bajnokságra. A rendes selejtezőkön várhatóan harmadik kalaposként kéne az első két hely valamelyikén végezni – ez most nagyon elérhetetlennek tűnik. Az viszont már annyira nem, hogy egy olyan ligában, ahol nemcsak papíron, de véleményem szerint nálunk legfeljebb csak egy hajszálnyival előrébb tartó csapatok vannak, a többségük velünk egy szintű, de inkább nálunk gyengébb, megszerezzük először az első helyet a csoportban (talán kell hozzá azért egy kis szerencse is), majd a playoffban alkossunk egy nagyot, a többi csoportelsőt legyőzve nyerjük meg a C divíziót, és jussunk ki a 2020-as kontinenstornára. Nem lesznek világsztárok, bravúr is csak elvétve kell majd, csupán hozni kell biztosan, amit tudunk.

Természetesen leszögezném: szerencse egy ilyen sikeres kijutáshoz mindig kell, nem elhanyagolandó szempont, hogy milyen csoportellenfeleket kapunk. Itt kanyarodnék vissza a január 24-i dátumra: ekkor félig-meddig eldől a sorsunk. Most lássunk egy „álomcsoportot” (amelyet nagy valószínűséggel megnyernénk) és egy „halálcsoportot” (ami egy sokkal rázósabb menet lenne) a mieink számára. Kalkuláljunk úgy, hogy teljesül Leekens kívánsága: 4 csapatos csoportba kerülünk.

ÁLOMCSOPORT

HALÁLCSOPORT

Magyarország

Magyarország

Albánia

Szerbia

Bulgária

Montenegró

Ciprus

Észtország

 

Tételezzük föl, hogy megnyerjük a csoportot (ez egyben azt jelentené, hogy a következő NL-t már a B divízióban kezdjük), és más csoportelső nem kvalifikált korábban a selejtezőkből, ekkor vélhetően a Románia-Skócia-Szlovénia hármasból kapunk majd ellenfelet. Akkor már – élve a közhellyel – bármi megtörténhet, kis szerencsével tudunk két párharcot (egy elődöntőt és egy döntőt) nyerni egymás után, ezzel kiharcolni az európa-bajnoki részvételt.

Ennél szebbet nem is kívánhatnék válogatottunk számára, bízom benne, hogy egy szerencsésebb sorsolás megalapozza az utunkat az Európa-bajnokságra!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/47470/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?