Top 10 u20 -as játékos, aki meghatározó lesz a következő évtized magyar válogatottjában

Generációváltás kell a Magyar Válogatottnál. Lehet szeretni és utálni ezt a szót, azt azonban mindenkinek látnia kell, hogy a jelenlegi garnitúrával a legfeljebb a 2020-as EB-ig kell számolni komolyabban, mert a válogatott mostani gerince egyre inkább idősödik. Szintén sajnálatos, hogy az évek alatt ugyan volt egy-két fiatal játékos, akik beépültek a csapatba (pl. Nagy Ádám), de továbbra se látni azt a magot, akik stabilan leválthatják Dzsudzsákék generációját. Szintén el kell fogadni, hogy a 2009-ben u20-as VB-bronzot nyert generáció tagjai is elérik azt a kort, amikor már rutinosnak mondhatóak, és közülük akiket eddig sem sikerült beépíteni a felnőtt csapatba, azokat ezután sem fog sikerülni, ez szinte biztos. Kár, hogy igen kevesen ragadtak meg közülük a nagyválogatottban, talán egyedül Gulácsi Péter és Németh Krisztián, esetleg ide sorolhatjuk Korcsmár Zsoltot, illetve az akkor nem kerettag, de egy generációba tartozó Kádár Tamást (aki viszont az egyik legmegbízhatóbb játékosává fejlődött a válogatottnak az évek során). A 2015-ben u20-as VB-n járt csapatból se sikerült sokmindenkit beépíteni, pedig akkor többen nagyobb összegben fogadtak volna arra, hogy Kalmár Zsolt, Mervó Bence vagy Tamás Krisztián stabil felnőtt válogatott lesz nemsokára; végül nem így lett. Viszont a 2017-ben EB-hatodik u17-es válogatott bizakodásra ad okot: a generációból többen a következő évtized Magyar Válogatottjának gerincét alkothatják. Cikkem konkrét apropóját pedig az adta, hogy a közülük legismertebb Szoboszlai Dominik tagja lett a Red Bull Salzburg felnőtt keretének, és az Európa-liga tavaszi, egyenes kieséses szakaszára is benevezték.

Most bemutatok 10 ilyen 20 év alatti játékost, akikre ez igaz lehet a jövőben.

#10 Hutvágner Gergely (kapus):

A Sampdoria Primavera-csapatának keretébe tartozik, a felnőtt együttesben ezidáig „csak” a kispadon kapott helyet Serie A-meccsen. Nagy tehetségnek tartják a fiatal kapust, a Manchester Unitednél is járt próbajátékon.

#9 Horváth Olivér (balszélső):

Az Európa egyik legjobbjának számító Ajax-akadémia nevelése, aki végül nem szerepelt a 2017-es Európa-bajnokságon. Ugyanakkor nem kizárt, hogyha bemutatkozik az Eredivisie-ben, a válogatott látóterébe is bekerül. Hiba lenne már most lemondani róla.

#8 Bencze Márk (középcsatár):

Szintén Hollandiában, a Vitesse-ben nevelkedik, és ugyan a felnőtt együttesben még nem, de az u23-asok között szerepelhetett már. Nálunk is feljebb került egy korosztállyal: az u19-es válogatottban is bemutatkozott. Gólt lőtt a franciáknak az u17-es EB-n, állítása szerint nincs már messze az Európa-ligás klubjában történő bemutatkozása. Kívánjuk, hogy mihamarabb így legyen.

#7 Schön Szabolcs (balszélső):

Szintén Ajax-nevelés, de Horváthtal ellentétben ő kerettag volt Szélesi Zoltánnál u17-eseinél tavasszal. Ugyan felnőtt meccse neki sincs a holland élvonalban, ez hamarosan bekövetkezhet, nem feltétlenül az amszterdami klubnál, hanem bármelyik holland csapatnál, bár állítása szerint végigjárná a szamárlétrát az Ajaxnál, aminek sikerességére jó esély mutatkozik.

#6 Ásványi Balázs (kapus):

Kapusok terén jól állunk, több tehetséges hálóőr is bemutatkozásra vár a nemzeti csapatban, de Ásványit valóban kiemelkedő tehetségnek tartják, és ezt maximálisan igazolta is az u17-es EB-n, ahol a társainál fiatalabbként volt az első számú kapus. Szép jövő előtt áll a Puskás Akadémia labdarúgója.

#5 Kiss Tamás (balszélső):

Az összeállítás első olyan szereplője, akinek már van felnőtt élvonalbeli meccse, igaz csak a honi bajnokságban, a Haladás színeiben. Ahol viszont egyre több szerepet kap, több ajánlata is lehet a most futó átigazolási szezonban. Bombagólt lőtt a Fradinak, tehetségét a májusi EB-n is megcsillogtatta.

#4 Torvund Alexander (középcsatár):

Sokáig az sem volt biztos, hogy magyar utánpótlás válogatott lesz, de nemcsak hogy végül a mieink mellett döntött (lehetett volna norvég is), hanem húzóembere volt az u17-es EB-csapatnak, Feröer ellen duplázott is. Nyáron elvitte a Videoton, ahol egyelőre még csak a második csapat tagja, de ez hamar megváltozhat. Tehetségét bizonyítja, hogy az ősszel próbajátékon járt a Borussia Mönchengladbachnál.

#3 Szerető Krisztofer (jobbszélső):

Már az EB-n látszott, hogy hatalmas tehetséggel van megáldva, a skótok ellen szabadrúgásból szerzett gyönyörű gólt. Ő is külföldön készül a felnőtt karrierre, az angol élvonalbeli Stoke City kötelékébe tartozik.

#2 Csoboth Kevin (balszélső):

Valószínűleg többen hallottak már róla, nem meglepő módon, hiszen óriási tehetségnek tartják, mielőtt a Benficába igazolt volna, több ajánlata is volt, többek között Dárdai Pál is hívta a Herthába, aki azóta is egyengeti az útját. Nem egyszer tréningezett már a felnőttekkel, valami azt súgja, nincs messze az élvonalbeli bemutatkozása már. Az EB-n duplázott Franciaország ellen.

#1 Szoboszlai Dominik (középső középpályás):

Róla viszont alighanem mindenki hallott már. A magyar futball jelenlegi első számú tehetsége, és van egy olyan érzésem, hogy ő nem fog megrekedni ebben a státuszban, európai mércével mérve is meghatározó játékos lehet. A lehető legjobb helyen van fejlődése szempontjából, mivel a Salzburg akadémiája ugyan nem a leghíresebbek között van, viszont rendkívül szisztematikus munka folyik ott az utánpótlásban. Ősszel kölcsönadták a másodosztályú Lieferingnek, ahol fél év alatt 7 gólt és 4 gólpasszt jegyzett, nem csoda, hogy a téli felkészülést már az RB Salzburg felnőtt csapatával kezdte meg, akik benevezték az Európa-liga keretbe is. Értékét a Transfermarkt már most, 17 évesen 500 ezer euróra taksálja, és ez csak emelkedni fog. Az u17-es Európa-bajnokságon Feröer ellen két gólt lőtt, de az elitkörbeli teljesítményével jobban felhívta magára a figyelmet. Tagja volt már az „A” válogatott keretének, jelenleg az u21-es válogatott tagja. Mielőbbi bemutatkozást kívánok neki a nagyválogatottban, úgy gondolom, ez hamarosan el is jön!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/48178/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?