Újraindul az NB1 - mi várhat ránk tavasszal a honi élvonalban?

Hétvégén újrakezdődnek a hazai labdarúgó-élvonal küzdelmei. A csapatok már túl vannak a szokásos, hosszú téli szüneten, illetve a felkészülési-, és átigazolási időszakon. Most sorra veszem az egyes klubokat: kinek hogy sikerült erősítenie a tavaszi szezonra, és mit várhatunk tőlük? Haladjunk fentről lefelé a tabellán!

Az őszi idényt a Ferencváros zárta az élén, 3 pontos előnnyel. A nyár végén bizonyára kevesen gondolták volna, hogy így lesz, azonban ezzel az FTC a bajnoki cím első számú várományosa lett. A télen ennek megfelelően próbálták egyben tartani a keretet, és mivel csak az amúgy is mellőzött Bognár István távozott, és érkezett Dejan Georgijevics illetve Nagy Dominik (főleg ő jelent nagy erősítést), mondhatjuk, hogy a Fradi kerete minőségben jobb lett, mint volt. Persze számukra az lenne az igazi értékmérő, ha a nemzetközi kupákban is sikerülne végre maradandót alkotni...

A bajnoki címért való versenyfutás másik szereplője a Videoton. Gyakorlatilag ők a Ferencváros egyetlen kihívói ebben a versenyben, hiszen ezen két csapat előnye tetemesnek mondható. Székesfehérváron más volt a koncepció, mint a 9. kerületben, a keretük nagy átalakításon ment keresztül. Huszti Szabolcs hazahozatala egyértelműen nyerő fogásnak mondható, a válogatottságot már 2010-ben lemondó szélső a bajnokság egyik legjobbja lehet. Ugyanakkor abban nem vagyok biztos, hogy a többi új igazolással együtt sikeresen tudják pótolni a távozókat: Ezekiel Henty, Asmir Suljic és Fejes András is alapembernek számított ősszel, ráadásul egyikük se képvisel rossz minőséget. Így mondhatjuk, hogy Marko Nikolicsnak úgy kell ledolgoznia 3 pontos hátrányát a Fradival szemben, hogy közben félig-meddig új csapatot kell építenie, ennek tetejébe pedig a fehérváriakon is ott a nyomás: jó lenne már villantani valamit a nemzetközi porondon is.

Az ősz - egyik - meglepetéscsapata az a Debrecen volt, amelyik tavaly éppencsak elkerülte a kiesést, és az új idény se indult kifejezetten zökkenőmentesen a számukra. Így kisebbfajta csodával ér fel, hogy ott vannak a dobogón, igaz a második Vidi mögött 7 pontra lemaradva. Mivel a keretben nagy fluktuáció nem volt, és ott van a padon egy Herczeg András, így ezt a pozíciót simán tarthatják a bajnokság végéig.

A tavalyi bajnok Honvéd ugyan már nem fogja megvédeni a címét - ez szinte biztosnak tekinthető -, azonban a nemzetközi indulásért harcban lehet, és a kispestiektől ez is nagy szó. A télen nem alakították át jelentősen a keretüket, az érkezők oldalán talán a volt válogatott Heffler Tibort érdemes megemlíteni, a távozók között pedig Laczkó Zsoltot, aki ősszel a csapat alaptagjának számított. Vérmes reményeik már nemigen lehetnek tehát, de a dobogó közel sem elérhetetlen.

Hullámzó őszi idényük után az Újpest ötödik helye is valamicskét meglepetésszámba megy - a bajnokság végén is az lenne. Habár évről-évre a nemzetközi indulást tűzik ki célul, ez már jóideje várat magára. A keret magyar szinten nem gyenge, azonban ennél többre nem is nagyon hivatott, ráadásul a télen se törték magukat a megerősítésére. Kíváncsi leszek, mit alkotnak tavasszal, de ha megtartják ezt a pozíciót, az is szép teljesítmény lenne a lila-fehérektől, látva a riválisokat.

A Diósgyőr viszont egyértelműen többre hivatott, mint a mostani hatodik helyezés. A szezon kezdetekor az első négybe vártam őket, és Bódog Tamást még mindig az egyik legjobb szakembernek tartom az NB1-ben, de kicsit kezdek kételkedni abban, hogy jelentősen feljavul majd a borsodi alakulat tavaszra. Talán az is mondatja ezt velem, hogy nem "igazolták túl" magukat, az egyetlen jelentős érkező a volt lokista Dusan Brkovics. Távozók viszont többen akadtak, közülük Nono esete nem kis balhét is kiváltott: az biztos, hogy Bódog Tamásék nem boldogtalanok, hogy megszabadultak tőle (egyébként nem rossz játékosról beszélünk), ám az is valószínűsíthető, hogy emiatt nem volt a legnyugodtabb a téli felkészülés a miskolciak számára... Ami viszont pluszt adhat nekik, hogy végre-valahára elkészül az új stadion, és a híresen fanatikus és szépszámú közönségük jó pár ponthoz hozzásegítheti őket.

A hetedik helyen a Paks áll jelenleg, és azt gondolom, reális a pozíciójuk. A tolnaiak évről-évre megmutatják, mit érhet el egy csapat a magyar élvonalban, légiósok és jelentős pénzösszegek nélkül: a nemzetközi kupa távolinak tűnik, de a kiesés sem fenyegeti őket. Most télen talán az átlagnál aktívabbak voltak a piacon, szerződtettek két ismertebb magyar labdarúgót, Fejes Andrást és Simon Andrást, ugyanakkor távoztak is jónéhányan az atomvárosból. Én azt mondom: ha ezt a helyet meg tudják tartani a szezonzáráskor is, nem panaszkodhatnak.

Nem vitás, az élvonal legmegosztóbb csapata a Puskás Akadémia. A téli átigazolási szezonban sem tétlenkedtek, akadémia mivoltukat meghazudtolva (ami nem újdonság) négy légióst is szerződtettek, az utánpótlásból azonban egy játékos se került fel a felnőtt kerethez. Távozójuk nem sok volt, így pedig - tetszik, vagy sem - ki lehet jelenteni: a felcsútiak az NB1 egyik legerősebb csapata lehetnek tavasszal, legalábbis keretük alapján biztosan. Sokak bánatára kiesési gondjaik aligha lesznek.

És akkor el is érkeztünk a veszélyzónához. A Vasas a kilencedik, ők jelentős visszaesést produkáltak a tavalyi idényhez képest. Tavasszal elsődleges céljuk a kiesés elkerülése lesz. Emiatt nem sajnálták a pénzt új igazolásokra, Barczi Dávid, Csiki Norbert, Egerszegi Tamás és Laczkó Zsolt is magyar szinten kifejezetten erősítésnek mondható. És úgy, hogy az alapemberek közül csak Kulcsár Tamás távozott, kimondható, hogy a bentmaradás kivívásával aligha lesznek gondjaik, sőt.

Annál inkább a Haladásnak, noha vannak náluk is esélyesebb kiesők. Mindenesetre a szombathelyieket ősszel többször is meglegyintette a kiesés szele, Hipp mester érkeztével azonban szemmel láthatóan valami megváltozott. Az őszi idény végén a Ferencvárost és a Videotont is megverték, már az új stadionban. Szokásukkal ellentétben légiósokat szerződtettek, közülük a legnagyobb név a cseh válogatott, volt Serie A-játékos Michael Rabusic. Lutri, hogy beválnak-e, de legalább oszlopos tagok nem távoztak a télen. Valószínűleg nem esnek ki, ám nem árt vigyázniuk.

A Balmazújvárost mindenki tuti kiesőnek tippelte a szezonkezdet előtt, és ugyan kieső helyen állnak jelenleg is, korántsem reménytelen Horváth Ferencék helyzete. Kimondhatjuk, a Balmaz a vártnál jobban teljesített az ősszel. Nagyjából a keretet is egyben tartották, ráadásul érkezett Rudolf Gergely, aki dolgozott már együtt eredményesen Horváthtal, a hajdúságiaknál pedig újra felépítheti magát, és pontokhoz segítheti őket. Az újvárosiak továbbra is nagy harcot vívnak majd az első osztályú tagság meghosszabbításáért, de most több esélyt látok erre, mint szezonkezdetkor. Azt azonban látni kell: ők az egyik kiesőjelöltek.

A sereghajtó Mezőkövesd az másik esélyes a kiesésre, ezt a matyóföldi vezetők is érezték: ők tartották a legnagyobb bevásárlást a télen. Erősítés lehet Bognár István, Horváth Tamás és Oláh Bálint is; bár az érem másik oldala is ott van: sokan is távoztak a kövesdiektől. Tujvel és Strestik is biztos pontnak számított a csapatban az ősszel, az ő távozásuk nagy veszteségnek számít. Mivel Kuttor Attilának a csapatépítéssel is meg kell küzdenie tavasszal, és egyébként is négy pontra le vannak maradva a még bentmaradást érő, tizedik helyről; nem kizárt, hogy a Mezőkövesd-Zsóry az új idényt már a másodosztályban kezdi meg.

Mindenkinek jó szurkolást kívánok a tavasz idényre, hajrá Magyar Foci!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/48612/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?