Átszervezték a BL és EL selejtezőket - miért jó, és miért rossz ez a magyar focinak?

Az UEFA a 2018-as nyártól kezdve kissé új rendszerben bonyolítja le a Bajnokok Ligája és az Európa Liga selejtezőjét. Magyar csapat 2012 óta (akkor a Videoton járt az EL-főtáblán) nem vette sikerrel a selejtezőket, tehát azóta egyetlen klub sem szerepelt egyik főtáblán sem. Ahogy mondani szokás: eddig se volt könnyű, most meg aztán kifejezetten nehéz lesz... Lássuk miért, de persze nem is én lennék, ha nem találtam volna ebben is valami pozitívumot a magyar csapatok számára.

A Bajnokok Ligája selejtezői mostantól 5 körből állnak, ebből a magyar bajnokcsapat a másodikban kapcsolódik be, tehát az eddig 3 helyett 4 sikeres párharcot kell megvívnia a főtáblára kerülésért. A bajnokcsapatok ágán szereplő csapatoknak - ide tartozik a magyar bajnok is - 4 hely van fenntartva a főtáblán. Ezen 4 hely valamelyikét kéne megkaparintani. Ez az, ami egyértelműen kedvezőtlen a számunkra: 2009 óta (amikor a Debrecen a főtáblán szerepelt) még csak a playoff-körig se jutott magyar csapat - most meg mégannyira úgy fest, hogy nem is fog egy ideig.

Ami viszont számunkra kedvező ebben a lebonyolításban, az az, hogy bárki kiesik a BL-selejtezőből, az átkerül az EL-selejtezőbe, függetlenül attól, hogy mikor, melyik körben esett ki. Ez azért lényeges, mert eddig ez a lehetőség csak a harmadik körtől állt fent, és igen komolyan érintette is a magyar csapatokat. Ugyanis a második selejtezőkört ha valaki sikeresen vette, már biztos volt az EL-playoff, ugyanakkor ha nem, akkor viszont végleg búcsút inthetett az európai kupaporondnak. Mivel az aktuális magyar bajnok rendszerint elvérzett már a második körben - tegyük hozzá, nem is volt mindig kiemelt, igaz, kiemeltként is sikerült már (lásd Ferencváros a Partizani Tirana ellen) - kialakult az az általános vélekedés, miszerint a nemzetközi szereplés szempontjából jobban megérte "csak" másodikként végezni az NB1-ben. Hiszen ott azért egy jobb kerettel meg felkészített csapattal lehetett menni pár kört az Európa Liga selejtezőiben - nyilvánvalóan: esélyesebbek voltak a magyar csapatok a kiemelésre, és pár körig könnyebb ellenfeleket is kaptak, mint mondjuk a BL-selejtezőben, már rögtön a második körben. Példaként hozhatjuk a Videoton és Honvéd tavalyi szereplését: míg a Honvéd bajnokként kapott egy igen nehéz ellenfelet, és rögtön ki is esett, addig a Videoton ezüstérmesként 4 kört is ment az EL-ben. Emiatt mondhatjuk, hogy van némi pozitívum is az átszervezésben, ráadásul erre nem árt figyelni a csapatoknak: a bajnoki címnek így különösen nagy jelentősége van!

Az Európa Ligában 5 selejtezőkört rendeznek, a magyar második és harmadik helyezett, valamint a kupagyőztes a 2. körben kapcsolódik be a küzdelmekbe. A főtáblán 10 szabad hely van a BL-rájátszás veszteseinek (ebbe tartozhat akár a magyar bajnok is), és 21-en kerülnek be a EL-selejtezőből, a többi már fenn van tartva magasabb koefficiensű bajnokságok csapatainak. Így az induló három magyar csapatnak 4 kört kell sikeresen venni ahhoz, hogy főtáblára jusson, az utóbbi időben is ennyit kellett. Ez sem könnyű menet, ugyanakkor fényévekkel könnyebbnek tűnik, mint a BL-be bejutni, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ha mondjuk a BL-csapatunk valamilyen csoda folytán csak egy kört is sikeresen vesz, akkor is legrosszabb esetben az Európa Ligában már csak két sikeres párharcot kell megvívnia a csoportkörért. Persze, eddig sem voltunk túl sikeresek a régi rendszerrel sem, ugyanakkor ez nem változik olyan drasztikusan, számunkra negatívan, mint a BL-é. 

Az Európa-liga kapcsán tehát van okunk a bizalomra, reméljük a nyáron most nem okoznak csalódást a csapataink! Hajrá Magyar Foci!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/49211/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?