Megvan Leekens első kerete - vannak meglepetések

Georges Leekens kihirdette első keretét a Kazahsztán és Skócia elleni felkészülési mérkőzésekre. A 37 főt számláló névsor, amelyet majd a jövőhét folyamán szűkíteni fog, a következő:

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gróf Dávid (Budapest Honvéd), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Kovácsik Ádám (Videoton)

Védők: Bese Barnabás (Le Havre), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton), Guzmics Richárd (Yanbian Funde), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Dinamo Kyev), Korcsmár Zsolt (Midtjylland), Lang Ádám (Nancy), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Otigba Kenneth (Ferencváros), Szabó János (Paks), Vinícius (Videoton)

Középpályások: Berecz Zsombor (Vasas), Elek Ákos (Kairat Almati), Hidi Patrik (Real Oviedo), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahely), Kleinheisler László (Astana), Nagy Ádám (Bologna), Nagy Dániel (Újpest), Pátkai Máté (Videoton), Pintér Ádám (Greuther Fürth), Varga József (Videoton), Vécsei Bálint (Lugano)

Csatárok: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Al-Wahda), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Gyurcsó Ádám (Hajduk Split), Németh Krisztián (New England Revolution), Nikolics Nemanja (Chicago Fire), Stieber Zoltán (D.C. United), Szalai Ádám (Hoffenheim), Ugrai Roland (Diósgyőr), Varga Roland (Ferencváros)

Ahogy egy első keretnél lenni szokott, akadnak bőven meglepetések. Egyrészt találunk néhány nagyobb nevű kimaradót, ám ami inkább szembetűnő, hogy több, az utóbbi időben mellőzött játékos újból meghívót kapott. A belga szakember tehát nem a levegő beszélt akkor, amikor azt mondta, hogy nála mindenki tiszta lappal indul. Természetesen ez a keret majd szűkítve lesz a jövőhét folyamán, és azért a 37-es listán bőven elfértek az imént említett játékosok. Viszont ennek apropóján következzék a szokásos keretelemzés - először a Leekens-érában!

Essünk túl a kimaradókon. Priskin Tamás, Korhut Mihály és Gera Zoltán valószínűsíthetően sérülés miatt maradt ki, bár utóbbi esetében nyilván azzal Leekens is tisztában van, hogy sokáig már nem építhet rá. Kimaradt az igen jó idényt futó Sallai Roland is, ő vélhetően az u21-es válogatott keretét erősíti majd márciusban. A legutóbbi, Szélesi-féle keretből pedig nem kapott újból meghívót Litauszki Róbert, Balogh Balázs és Márkvárt Dávid. Az ő esetükben nem beszélhetünk meglepetésről, hiszen nem tartoznak szorosan az alapcsapathoz, ráadásul azt se lehetne mondani, hogy teljesítményükkel rászolgálnának a behívóra. Priskinék azonban vélhetően csak egyszeri kimaradók, egészségesen újra a keret tagjai lesznek. Érdekes lesz majd, hogy a 37-es keretből kiket hagy majd ki a kapitány, ez alaphangon is 10-12 főt jelent majd, ez azért nem kevés, szóval a keretben bőven találunk olyan játékosokat, akik eleinte nem fogják Leekens alapkeretét képezni.

Sokkal érdekesebbek ellenben a meglepetés-kerettagok. Nyilvánvalóan egyből mindenkinek Otigba Kenneth nevén akad meg a szeme, úgyhogy akkor foglalkozzunk is rögtön vele, azután áttérek a többiekre is. A magyar-nigériai védő magyar utánpótlás válogatott, sőt ott csapatkapitány is volt. Először a felnőttválogatottba Dárdai Pál hívta be 2015 márciusában, ám ott és akkor elutasította azt, mondván a nigériaiak hívására vár. Bernd Storck később újra próbálkozott az invitálásával, Otigba azonban hajthatatlan volt. Nem is volt olyan rég, 2017 nyarán, amikor egy interjúban megindokolta, hogy miért szeretné inkább felnőttszinten Nigériát, és nem Magyarországot (amelyet inkább hazájának tekint) képviselni: édesapjának tartozott ennyivel, állítása szerint. Azonban a nigériai mez egyre távolibbnak tűnt, és Otigba nevét most a magyar keretben olvashatjuk. Ezek ismeretében nehéz elhinni, amit Leekens mondott: "Felvettem vele a kapcsolatot és hosszasan beszélgettünk, mert tudni akartam, szeretne-e a magyar válogatottban játszani, teljes szívvel segíteni a nemzeti csapatot. Mivel igennel válaszolt, meghívtam őt is a keretbe." Ne legyenek kétségeink, Otigba valóban üzleti megfontolásból választotta a Magyar Válogatottat, illetve, mert felmérte, hogy 25 éves nincs mire várnia, nem reális a nigériai válogatottság. Ugyanakkor tegyük fel a kérdést: erősödni fog Otigbával a válogatott? Határozottan. A szűkített keretbe is simán elfér, ráadásul megkockáztatom: a kezdőbe is. Az NB1 egyik legjobb, ha nem a legjobb középhátvédje, és nincs ez másként a válogatott esetében sem. És a jelenlegi helyzetben nem a Nemzeti 11 van olyan helyzetben, hogy csak úgy válogasson a jobbnál jobb képességű játékosok között. Ebből a szempontból remek döntés volt Otigba behívása, és engem személy szerint nem fog érdekelni, hogy éppen mit gondol Magyarországról vagy Nigériáról, ha 100 százalékosan megtesz mindent a nemzeti csapat sikeréért.

Otigbán kívül is van több meglepetés név: hosszú idő után kapott meghívót a Vasas két játékosa, Berecz és Hangya, az ő esetük azért érdekes, mert pont most lettek kerettagok, amikor a csapatuk kisebbfajta mélyrepülésben van. Szabó János újbóli kerettagsága is érthetetlen számomra, jó kérdés, hol és mivel győzhette meg válogatott szintű játékáról Leekenst?

Két légiós is kisebbfajta meglepetés: Hidi a spanyol másodosztályból, súlyos, hosszantartó sérülés után kapott meghívót, úgy, hogy még nem volt válogatott, Vécsei pedig kiegészítő ember a Luganoban.

"Újoncnak" számít (azaz már rég volt kerettag) Kalmár, Botka és Gyurcsó is, ám az ő behívásuk nem tartozik a meglepetés kategóriába, jó formájukkal szolgáltak rá.

Kíváncsian várom a kimaradók névsorát, de méginkább a két meccset, amelyet már Georges Leekens irányítása alatt vívunk! Ezekkel kapcsolatban nemsokára több felvezető-cikkel is jelentkezem, addig is hajrá, Magyarok!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/49619/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?