Előzetes: Magyarország - Kazahsztán

Georges Leekens első meccse lesz ez a válogatott élén.

Az első meccsek mindig meghatározóak egy új szövetségi kapitány életében. Magyarországon - ahol a szurkolók rendkívül gyorsan mondanak ítéletet - különösen fontos, hogy egy új kapitány miként mutatkozik be a válogatott kispadján. Elég csak az utóbbi évek kapitányait megnézni. Pintér Attilával szemben az elejétől fogva is szkeptikus volt a közeg, erre csak ráerősített a Finnországtól elszenvedett zakó 2014. márciusában (1-2), és az egész negatív spirálból nem is sikerült kikecmeregnie a jelenleg a felcsútiakat dirigáló szakembernek - 5 meccs után elküldték. Dárdai Pállal 19-re lapot húzott Csányi Sándor, amikor kinevezte az akkor még trénerként tapasztalatlannak számító korábbi válogatott játékost, hiszen egy bukaresti nyitány éppolyan rosszul is elsülhetett volna, mint amilyen jól elsült végül: Dárdait már ott szívébe zárta a közönség, és ez kitartott regnálása végéig, sőt, jelenleg ő az egyik leghitelesebb személy a magyar labdarúgásban sokmindenki számára. Bernd Storck egy döntetlennek indított; eleinte - mivel Dárdait váltotta, akaratán kívül - vele is kissé ellenséges volt a szurkolók egy része, és az az óvatos románok elleni 0-0 bemutatkozásként (sokak szerint az elejétől fogva ikszre játszott, pedig nyerhettünk volna egy rég nem látottan gyenge román csapat ellen) már kicsit be is skatulyázta őt a szurkolók gondolatában. Azt nem állítanám, hogy ez kihatott arra, hogy még a sikeres pótselejtező és a feledhetetlen EB-szereplés sem hozott számára akkora megbecsülést, mint amilyen Dárdai Pálé volt (azt most hagyjuk, hogy 2017 októberében milyen volt a megítélése), de azt viszont biztosan mondhatom, hogy ez a rendkívül bátortalan nyitás egyáltalán nem segített abban, hogy elfogadtassa magát a szurkolókkal.

Egy szó mint száz: Leekens első meccsén sok múlik. A belga szakvezetőről eddig nem alakult ki semmilyen kép a szurkolókban, éppen ezért Kazahsztán ellen bármi történjék is, az nagyban meghatározza majd a megítélését - jó időre. Az MLSZ ebben próbált neki segítséget nyújtani, és egy nem túl acélos ellenfelet, Kazahsztánt hívták meg az első felkészülési meccsre. Velük legutóbb szintén barátságos meccsen, 2014 júniusában találkoztunk, akkor ugyan papíron Pintér Attila volt a kapitány, de betegsége miatt Farkas József irányította a válogatottat, és 3-0-ra győztünk. Az volt a régi Puskás Ferenc Stadion utolsó meccse.

Érdekes lesz számomra a Magyar Válogatott játéka. Nyilván egy meccsből nehéz lesz majd Leekens taktikai elképzeléseire következtetni, de valamely dolgokat már le lehet szűrni az első meccsből is. Ha nagyon közérthetően szeretném megfogalmazni, hogy mit várok a meccs taktikai képétől, akkor azt mondanám, hogy a fent említett indokok miatt arra fog figyelni a kapitány, hogy ne kapjunk ki, és lehetőleg minimális különbséggel is, de győzzünk. Szép játékot még nemigen várok, lesz viszont sok csere (biztosan ki akar majd próbálni 1-2 játékost, akiket még nem látott élőben). A kazahok várhatóan betömörülnek majd, ahogy azt a 6. kalapos válogatottak szokták tenni, és amit biztosan nem szabad - Andorra és Luxemburg példájából is okulva - lebecsülni őket, valamint csak a legminimálisabb energiákat mozgósítani.

Ami nem növeli az esélyeinket, az Kádár Tamás kiválása. Ráadásul Georges Leekens már több nyilatkozatban is utalt rá, hogy Kádárnak vezérszerepet szán, az egyik legjobb magyar játékosnak tartja, és a sérülése nagy veszteség a számunkra. Ezekkel nehéz lenne vitatkozni, Kádár valóban az egyik legjobb magyar játékossá nőtte ki magát, akár a csapatkapitányi karszalagot is megörökölheti majd Dzsudzsák Balázstól a közeljövőben. Bízom benne, hogy ha a kazahok ellen még nem is, de a skótok ellen már ott lehet a pályán a magyar védelem oszlopa és egyben Leekens favoritja!

De kik kaphatnak akkor szerepet az első Leekens-csapatban? Íme egy lehetséges kezdőcsapat a pénteki mérkőzésre (Kádár sérülésével kalkulálva), amit én elfogadnék - 4-3-3-ban, amit várhatóan Leekens alkalmaz majd:

Gulácsi - Fiola, Otigba, Guzmics, Hangya - Kleinheisler, Nagy, Stieber - Varga, Szalai, Dzsudzsák

Amit rendkívül sajnálok, hogy eddig nem igazán fogynak a jegyek. Természetesen a magasabb jegyárak visszaállítása, az elmúlt évi kudarcok, és talán még a rossz időjárás sem segíti elő, hogy megteljen a stadion, de azért ez az érdektelenség számomra igen meglepő: bemutatkozó mérkőzés, várhatóan győzelemmel, ráadásul még szervezett szurkolás is lesz, hiszen a Carpathian Brigade képviselteti magát a mérkőzésen. Mindezek mellett a péntek esti 7 órás időpont is kifejezetten ideálisnak tűnik. Mindenkit bíztatok arra, hogy szurkoljon a helyszínen a srácoknak, induljon az új korszak számukra tiszta lappal!

Hajrá Magyarország!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/50023/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?