Kazah-meccs után: bízzunk egyáltalán valamiben Skócia ellen?

A Magyar Válogatottnak van mit kijavítani a soron következő barátságos meccsen, amit Skócia ellen vív. Ki ne tudná, hogy Georges Leekens bemutatkozó mérkőzésén 3-2-re kikapott hazai pályán a Nemzeti 11, ráadásul értékelhetetlen játékkal rukkolt elő, minden tudatosságot, szervezettséget nélkülözve. Ezt kéne feledtetni most a szurkolókkal, akiknek vészesen fogy a türelmük. De egyáltalán van egyáltalán valami esélyünk a skótok ellen, vagy elkönyvelhetjük a biztos vereséget? Én azért előbbire hajlok, de az biztos, hogy nem sok mindenben bízhatunk.

Skócia is új kapitánnyal vágott neki a 2018-as esztendőnek, és ők is vereséggel nyitottak, igaz, Costa Rica ellen, akik azért jóval jelentősebb játékerőt képviselnek, mint a kazahok, annak ellenére mondom ezt, hogy novemberben megvertük őket. Legutóbb egymás ellen már jó régen, 2004 augusztusában játszottunk, Lotthar Mattheus kapitánykodása alatt egy felkészülési meccset, akkor Glasgow-ban 3-0-ra győztünk, Huszti duplázott, és volt egy öngól is. Abból a válogatottból már többen visszavonultak, közülük senki sem szerepel a jelenlegi keretben, de pályára lépett többek között az előbb említett Huszti Szabolcs mellett Király Gábor, Juhász Roland és Gera Zoltán is. Azóta viszont változtak az idők, most kisebb csodával érne fel, ha 3 góllal felül tudnánk múlni a szigetországiakat.

Általánosságban elfogadott tény, hogy a skót keret jobb minőségű, mint a mostani magyar. Nemcsak a transfermarkt-értékekre támaszkodva mondom ezt - ott nagyjából két és félszeres a különbség a javukra -, hanem arra is, hogy ha végignézünk a névsoron, és főleg a játékosok klubjain, akkor látható, hogy többen az angol Premier League-ből, a Championship-ből érkeztek, illetve néhányan a skót élvonal topklubjaitól, a Celtictől és a Rangerstől, néhány kivételtől eltekintve. Persze ebből még nem sok dolog következik, hiszen ők sem lesznek ott a VB-n, és a 2016-os EB-re se jutottak ki, de azért azt nem merészség kijelenteni, hogy sokkal jobbak, mint a legutóbbi ellenfelünk, Kazahsztán. Ha hozzuk az ellenük mutatott játékot, borítékolható a vereség.

De akkor mégis, miben bízhatunk? A szerencsében? Részben. Amit viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a válogatott és a játékosok teljesítménye hullámzó. Képesek vagyunk felvenni a versenyt komoly válogatottakkal, és újabban képesek vagyunk kikapni a miniállamoktól, futballtörpéktől is. És ezt rövid időn belül. Jó példa rá a novemberi két barátságos találkozó, még Szélesi Zoltán vezetésével: értékelhetetlen játékkal kikaptunk Luxemburgtól, majd egész elfogadható produkcióval legyűrtük a VB-résztvevő Costa Ricát. 1 héten belül. Amit akarok ezzel mondani: simán benne van, hogy most valami értékelhetőt is nyújtunk, és egy kis góllal is, de legyőzzük Skóciát. Erre valamelyest ráerősít, hogy a játékosok érzik: itt valamit nagyon meg kell változtatni. Ahogy Dzsudzsák fogalmazott: "Skócia ellen az utolsó szalmaszálba kapaszkodunk". Egy ilyen borzasztó kezdés után, amiben biztos vagyok, az az, hogy minden játékos kétszer annyira akarja majd a sikert.

Ami miatt viszont aggódom, hogy ha Leekensnek nem sikerült érdemi szakmai munkát végeznie a kazah meccsig, sikerül-e ebben a 3 napban valamit alkotni? És a jövőben meg fog-e ez változni? Mert ha nem, óriási bajban leszünk. Itt nem csupán arról van szó, hogy a maradék szurkoló is elfordul a válogatottól, hanem, hogy ennyire felkészületlenül halálra vagyunk ítélve a Nemzetek Ligájában, így nem lehet nekivágni az egész EB-kvalifikációnak. A skótok elleni meccsen talán választ kapunk erre (is), és talán abban bízhatunk, hogy Leekens is bizonyítani akar majd. Mondjuk ilyen első meccs után, azon csodálkoznék, ha nem akarna semmin változtatni - és jelenleg ez csak jót jelenthet.

Skócia ellen tehát nem csak az a tét, hogy most győzünk-e, valamelyest visszaszerezve a szurkolók szimpátiáját, és legalább az érzést, hogy nem valaki teljesen fogalmatlant szerződtettek a magyar kispadra, hanem jövőképet kapunk? Ha hasonló lesz a játékunk, mint Kazahsztán ellen, nem sok jóra számíthatunk, viszont ha a belgának sikerül bizonyítania, hogy egyszeri kisiklás volt az a meccs, akkor még akármi is lehet, fejlődhetünk. Én azért bízom ebben.

Hajrá Magyarok!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/50317/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?