Erre már nincsenek szavak

Lejátszotta utolsó felkészülési meccsét a Nemzetek Ligája előtt a Magyar Válogatott. Az ellenfél ezúttal Ausztrália volt. A végeredmény 1-2 lett, nevetséges gólokkal, de ahogyan az eddigi meccseken, úgy ezúttal sem ez a legfőbb probléma.

Sőt, ezen a meccsen vártunk legkevésbé győzelmet a négy barátságosból (azért valljuk be, Kazahsztánt és Fehéroroszországot illett volna megverni), amit Leekens irányítása alatt játszottunk. És nem csak azért, mert az eddigi három után borítékolható volt a vereség itt is, hanem mert valóban most játszottunk a legerősebb ellenfél, a VB-résztvevő Ausztrália ellen.

Ami viszont égető probléma: a mutatott játékban sem látszott előrelépés. Amikor idejött a belga "szakember", akkor már többen vészjóslóan szóltak: Leekens nem ismeri a modern focit. Ugyan én is olvastam jó pár ilyen jellegű cikket, de akkor még úgy voltam vele, hogy amíg nem látom a saját szememmel Leekens taktikai elképzeléseit, addig nem ítélkezem. Nos, azóta volt számtalan alkalmam ezt megtekinteni, illetve mégse, merthogy Leekens taktikai elképzelései nem léteznek. Állítom, a 69 éves belga tréner felkészültségben, szakmaiságban fényévekkel a többek között a szurkolók által is elüldözött Storck mögött van. Le merem írni: ha most a Nemzetek Ligája előtt hirtelen újra kineveznék a német edzőt a belga helyére, ezerszer jobban járnánk, mintha hagynák dolgozni Leekenst. Általánosságban is elmondható ugyanez: sokkal kisebb abban a kockázat, hogy ha most még eszközölnek egy kapitánycserét, úgy, hogy az első meccs rögtön tétmeccs lenne a leendő szövetségi kapitány számára, mint abban, hogy a helyén hagyják Georges Leekenst.

Amit az "auszik" ellen láttunk, az eddig is jellemezte a Leekens-válogatottat: kevés, vagy semmilyen taktikai elképzelés, együttmozgás elmaradása, hibák a védekezésben, összműködés teljes hiánya, a játékrendszer, amit játszunk, alig megállapítható, és úgy általánosságban nincs játékunk: négy meccs után továbbra sem tudjuk, mit akar játszatni a kapitány a csapattal. Ráadásul nemhogy ezt nem tudjuk, hanem azt sem, hogy melyik játékosokkal számol komolyabban, kik fogják alkotni az alapcsapatát. Legalább ezt illett volna kialakítania.

Az egyetlen pozitívum talán Sallai Roland játéka volt. A fiatal játékos igenis bizonyítani akart, és jó volt nézni a megmozdulásait. Persze itt egyből el is jutunk oda, hogy nagyjából az ő játékán állt vagy bukott a játékunk, azaz valóban az az egyetlen esélyünk, ha valamelyik játékosunk egyénileg megvillan. Esetleg néhány véletlen szituációból teljesen ad-hoc jelleggel tudunk helyzetbe kerülni, mint ahogy ezt ezen meccs is alátámasztotta.

Ma már a napnál is világosabb, hogy Leekens túlélésre játszik. Lehet, hogy amikor kinevezték, még volt ambíciója, valóban ki akarta vezetni a válogatottat a 2020-as EB-re, és hitt is ebben, de mostanra kiderült: a lényeg, hogy ő minél tovább maradjon pozícióban. Egy valamit azonban nagyon jól tud, ami szükségeltetik is ehhez: kommunikálni. Ahogyan a már korábban említett, akkor még lehúzónak tűnő cikkekben olvashatjuk, hazájában nem véletlenül hívják Snapchat-menedzsernek: jön, beszél, megy. Lyukat tud beszélni a szurkolók és a vezetőség hasába, rendkívül nagymértékben tudja ránk zúdítani a közhelyeit. Közben meg az eredmény meg fejlődés sehol.

Ez a meccs is csak ráerősített erre, noha akármi is lett volna a végeredmény, ugyanezt leírtam volna. Amennyiben valóban nem történik változás, súlyos következményei lesznek ennek a kvalifikáció folyamán - úgy is mondhatnám, hogy nevetve lemos minket a pályáról bármelyik közepesen erős európai válogatott.

Remélem, ezt a döntéshozók is belátják, mert én - elég sokadmagammal - nagyon szeretnénk azt a sikert, és nagyon szeretnénk újra futballünnepet átélni, mint 2016 nyarán. Azzal a különbséggel, hogy mindehhez nem kell elutazni Franciaországba, hanem, itt, Budapesten is a helyszínen tudnánk szurkolni a srácoknak.

Hajrá Magyarország!

https://magyarfociblog.blogstar.hu/./pages/magyarfociblog/contents/blog/53882/pics/lead_800x600.jpg
Szurkolói szemmel
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?